Dit zijn onze favoriete chai lattes

Chai tea latte
Chai tea latte

Je hebt het vast al wel eens ergens op de menukaart zien staan, want echt nieuw is het niet. Maar omdat we het zó vreselijk lekker vinden en iedereen die het nog niet kent er ook kennis mee willen laten maken, gaan we het in dit blog gewoon hebben over chai tea lattes.

Toen ik vijftien jaar geleden in Engeland woonde, moest ik altijd snel ‘without milk’ zeggen als ik ergens een thee bestelde. Want een echt Engels kopje thee ziet eruit als koffie -zo sterk is het in ieder geval- en komt standaard met een flinke plens melk. En dat is dus niet aan mij besteed. Totdat een vriendin me verleidde tot een kruidige, ietwat zoete, zwarte thee met warme, gestoomde melk. Lekker dat dat was, die combinatie van kaneel, kruidnagel, gember en kardemom met fluffy melk. Sindsdien ben ik hooked en drink ik regelmatig een chai latte, want zo heet dit immens populaire drankje.
.
Snelle chai
Inmiddels kun je een chai latte bij vrijwel elke koffiebar en in menig restaurant bestellen, maar je kunt het ook zelf maken en er thuis van genieten. Heel veel theemerken hebben chai tea in het assortiment opgenomen. Als je dus voor een snel recept gaat, dan is zo’n kant-en-klaar theezakje uit de supermarkt superhandig. Mijn favorieten zijn de Original Chai van Pukka en Spicy Chai van Clipper, in combinatie met havermelk uit de melkopschuimer. Heb je geen melkopschuimer, dan kun je de melk ook met zo’n klein elektrisch kloppertje opschuimen of gewoon old school met de hand. Ook lekker zijn de chai theemixen van Dille en Kamille.

Een andere snelle manier om chai latte te maken is met een chaipoeder. Ik heb altijd een bus chaipoeder op voorraad, het is zo makkelijk. De Tiger Spice van David Rio vind ik erg lekker, al is ie wel een beetje aan de zoete kant. Je hoeft er alleen maar heet water of gestoomde melk aan toe te voegen, even goed doorroeren en klaar is je romige chai latte.
.
Recept voor je eigen chai kruidenmix
Als je nou net als ik helemaal verkikkerd bent op die heerlijk verwarmende chai lattes, probeer dan ook eens om je eigen chai kruidenmix samen te stellen. Best eenvoudig. Ik maak altijd een flinke voorraad, maar houd voor de basis deze verhouding aan:

Chaipoeder van David Rio en chai theezakjes van Pukka
Chaipoeder van David Rio en chai theezakjes van Pukka
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel allspice of gember
  • 1 theelepel kruidnagel
  • beetje nootmuskaat en/of peper
  • (ook een lekkere toevoeging is steranijs, maar dit is wel vrij overheersende)

Voor een grote kop chai zet je een sterke kop zwarte thee, voeg naar smaak je eigen kruidenmix en suiker of agavesiroop toe. Roer het goed door en voeg je favoriete gestoomde plantaardige melk toe.

Maak heel eenvoudig je eigen chai-mix
Maak heel eenvoudig je eigen chai-mix

Dirty chai
Dan moeten we het tot slot nog even hebben over die andere chai latte, namelijk de dirty chai latte. En trust me, die is allesbehalve vies. Het is eigenlijk in de basis hetzelfde als een normale chai latte, alleen voeg je hier nog een shot espresso aan je kopje toe. Top het af met een snuf cacao of kaneel en dan heb je echt een hemels drankje. 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)