Buurtjes

De winkel in de Witte de Withstraat
De winkel in de Witte de Withstraat

Afgelopen weekend was zo'n ideaal 'de stad in' weekend. Of het bos in, een strandwandeling... dat kan ook natuurlijk. Maar ik was toevallig in Amsterdam met mijn bijna hele familie. Op bezoek bij mijn broer die in West woont. Strakblauwe lucht en stralende zon. Lekker naar buiten dus en wat slenteren door de buurt. Toen ik een dag later met mijn moeder de verkeerde tram pakte en midden in de stad uitkwam vonden we het er maar druk, duur, voorspelbaar... zo anders dan het intieme sfeertje zoals je dat in die 'wat meer achteraf buurtjes' kunt voelen...

Als ik zelf naar een voor mij vreemde stad ga check ik altijd even waar de vintage winketjes zich bevinden. Doorgaans in die wat achterafbuurtjes. Daar is een locatie nog betaalbaar en vind je vaak veel creativiteit bij elkaar. En dat zie je vanzelfsprekend ook in Nederland en in mijn geval dus in Amsterdam. Steeds meer buurtjes met adressen die verrassen.

Ook veel mooie posters bij Brût Amsterdam
Ook veel mooie posters bij Brût Amsterdam

Doorgaans begint zo’n leuk buurtje met één initiatief en al snel zie je meer leuke bedrijven de deuren openen. Er worden markten georganiseerd, mensen komen met buurtgenoten in contact, het gaat er leven. Zoals dus ook het geval in dit buurtje waar ik rond liep, de omgeving van het Mercatorplein/de Jan Eef.

Originele Scheaffer bakken
Originele Scheaffer bakken

Je vindt in dit soort buurtjes vanzelfsprekend geen winkelstraten met tig winkels achter elkaar, zoals in het bekende centrum, dus je moet wel een beetje van het 'buitenleven' en afstandlopen houden. Op aanraden van mijn broer liepen we de Witte de Withstraat in, op het oog een woonstraat. Volgens hem omdat daar een winkel zit die de moeite waard is. Het bleek Brûtamsterdam.nl te zijn, die ken ik natuurlijk! De webshop met al die gave industriële meubels, zoals kasten, lampen, stoelen en heel veel meer unieke stukken.

Oude aardappelmanden en veel gave lampen
Oude aardappelmanden en veel gave lampen

Zo leuk om een webshop dan in het echt te zien én natuurlijk om de persoon erachter te ontmoeten. Rick was druk in de weer met snoeren en gereedschap. In 2012 is hij het concept Brûtamsterdam.nl begonnen en het is overduidelijk dat hij een voorliefde voor industrial design heeft. Dat zie je in de webshop maar zeker ook in de winkel.

Rick en collega Ivo aan het werk in de werkplaats
Rick en collega Ivo aan het werk in de werkplaats

Zowel in de ruime werkplaats als in de winkel staat het er vol met items die gemaakt zijn van duurzame, ruige materialen en dus bedoeld zijn om een leven lang mee te gaan. Rick kan over elk item dat we zien wel een verhaal vertellen, hij haalt de meubels uit fabrieken en scholen en geeft deze 'vintage industrials' een nieuwe bestemming en soms zelfs een nieuwe functie.

Een verse lading lockers, opgehaald uit Belgie
Een verse lading lockers, opgehaald uit Belgie

Alles wordt waar nodig gerestaureerd in de werkplaats en geschikt gemaakt voor de (veiligheids-) eisen van nu.

Mooie partij machine onderstellen, leuk als werktafel onderstel
Mooie partij machine onderstellen, leuk als werktafel onderstel

Rick is supertrots op zijn vondsten en creaties en dat komt goed op ons over. Wat een goed verhaal, gave spullen en wát een fijne plek om te werken! Zo’n plek zou in het centrum natuurlijk onbetaalbaar zijn. Als we de winkel verlaten tipt Rick ons nog een paar leuke adressen in de buurt. Wij gaan op pad, op avontuur in de buurt!

Een grote voorraad spuitflessen
Een grote voorraad spuitflessen

Tip: vind jij het ook leuk om te zien wie er nou achter een bepaalde webshop zit? Van 20 t/m 22 november organiseren we ons live event in Amsterdam Noord, Flavouriteslive.nl, en kun je kennis maken met zo’n 150 webshopeigenaren én shoppen natuurlijk! 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)