Ben jij een ochtend- of een avondsporter?

Ben jij een ochtendmens?
Ben jij een ochtendmens?

We hebben allemaal wel een dagdeel waarop we op ons best zijn. Meest gefocust, meest vrolijk, meest actief en zo verder. Sta je daar wel eens bij stil? Is namelijk best handig om hier bewust van te zijn en je planning af te stemmen op je biologische kompas, en dat geldt dus ook voor sporten! Zeker nu we veel thuis sporten met Fitchannel.com en niet vast zitten aan de uurtjes van de sportschool!

Natascha en ik zijn nu al sinds eind augustus thuis aan het sporten met Fitchannel. Ik begon met een beetje uit te vogelen welke programma’s er waren, welke trainers de lessen gaven en hoe die in elkaar zitten. En eigenlijk ben ik gewoon begonnen met een half uurtje Carlos hier, half uurtje Kasia daar, beetje groove tussendoor, de introductie van yoga kijken. Maar ik had niet echt een vast ritme en dat betekende in de praktijk dat ik soms twee sessies achter elkaar deed, de volgende dag weer twee sessies, en dan soms vijf dagen niet! Maar waarom eigenlijk?
Ik realiseerde me dat ik ‘s avonds geen zin meer heb om te sporten na een drukke werkdag of als ik aan het einde van de middag nog op pad moet voor de sportactiviteiten van de kinderen. En dat gebeurt nogal regelmatig. Nu kan ik wel heel krampachtig gaan inplannen dat ik ‘s avonds nog een sessie doe, maar dat werkt voor mij gewoon niet. En hoewel ik bij de sportschool altijd om 20.30 uur Pilates deed (jarenlange routine), krijg ik dat thuis niet voor elkaar. Ik ben namelijk een ochtendmens! Dat ben ik al mijn hele leven, ik heb er geen moeite mee om ‘s ochtends mijn bed uit te komen en ik sta meteen ‘aan’, kom in de actie-modus en heb al vanalles geregeld en gemaakt voordat de rest beneden is. Dus eigenlijk is de ochtend voor mij een heel goed moment om te sporten!

Kickstart ontbijt! Ben jij team roze of groene smoothie?
Kickstart ontbijt! Ben jij team roze of groene smoothie?

Met deze openbaring (hallelujah!) in mijn achterhoofd ben ik een planning gaan maken. Ik sport nu minimaal drie keer per week, maar het allerlliefst 4 keer, om 8.00 uur ‘s ochtends. Dan zijn de kinderen naar school en manlief naar zijn home office vertrokken en is de woonkamer mijn privé sportdomein! Ik bepaal aan het begin van de week welke programma’s ik ga doen en als om 8.00 uur iedereen de deur uit is, zet ik Fitchannel aan en kan ik meteen beginnen (inderdaad, ik stap vanuit bed zó in mijn sportkleding!).
En hoewel ik het ook fijn vind om twee (verschillende) sessies achter elkaar te zetten, doe ik dat niet meer op een werkdag, ook al is het een thuiswerkdag. Met één sessie ben je ook al lekker bezig en ben je dus gewoon klaar om 8.30 uur! Daarna, hup, meteen onder de douche en om 9.00 uur aan het werk! En ik kan je zeggen, dan heb je de hele dag dat lekkere gevoel van ‘ha, ik heb al gesport vandaag!’. Ik voel me echt super fit, ook na een zware sessie met Carlos, en het idee dat ik mijn workout al heb gedaan geeft ook ruimte in mijn hoofd (immers, niet meer dat zeurderige stemmetje dat zegt dat je eigenlijk nog moet sporten!).

Stick to the plan! By Invulboekjes.nl
Stick to the plan! By Invulboekjes.nl

Voor mij werkt dit dus heel goed, maar huiver jij bij het idee om vroeg in de ochtend al squats, lunges of downwardfacing dogs te moeten doen, laat staan jumping jacks en push ups? Dan ben je waarschijnlijk geen ochtendmens en kun je je sportsessies beter op een ander moment plannen. Misschien vind je het juist wel fijn om na je werk een half uur door te sporten je hoofd leeg te maken, of kun je pas echt aan de slag als al het andere wat je moest doen gedaan is. Het maakt echt niet uit op welk moment je sport, als het voor jou maar het beste moment is. Want alleen dan ga je ook echt sporten en, nog veel belangrijker, houd je het vol!

Als dat zou kunnen...
Als dat zou kunnen...

Dus, stel jezelf de vraag: ben je een ochtendmens of een avondmens (of misschien wel ergens daar tussenin)? Ga in ieder geval bij jezelf na welk moment van de dag voor jou het beste is om te sporten. Laat het sporten niet over aan toevallige vrije momenten die zich aandienen, maar maak er een belangrijk agendapunt van voor jezelf. Profiteer van de flexibiliteit van online sportprogramma’s waarin jij bepaalt wanneer je sport en niet het rooster van de sportschool. Laat je huisgenoten weten wanneer je sport, zodat ze daar rekening mee kunnen houden. Een vraag over huiswerk, het eten of je schoonouders kan heus wel een half uurtje wachten! En wees niet te streng voor jezelf als je planning niet meteen lukt. Misschien was 'ie niet realistisch genoeg, of blijkt het tijdstip dat je had gekozen toch niet zo handig. Evalueer dan wat wel werkt en wat niet werkt en stel je planning bij. Belangrijkste is dat je lekker blijft sporten!

Hou vol!
Hou vol!

Tot slot, is ‘s ochtends sporten áltijd leuk en fijn? Nou nee. Soms is mijn lijf nog niet wakker en fit genoeg en is iedere oefening zwaar en lang en stom! En dan schreeuw ik tegen het scherm (dat mag, want ze horen het toch niet). En maak ik steunend en kreunend de training af. En dan ben ik blij dat het na een half uur voorbij is en ik mijn training als afgerond kan wegschrijven. Precies dat gevoel, na zo’n zware training, vind ik zo’n lekkere beloning dat ik het de volgende dag weer wil doen!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)