A'dams label met Balinese roots

Ronja in haar appartement c.q. werkruimte
Ronja in haar appartement c.q. werkruimte

Picture this: een licht, hip appartement  (mét uitzicht op de grachten!) vlak achter ’t Spui in Amsterdam en overal doosjes vol beauties van sieraden. Ik neem een kijkje achter ’t scherm van de webshop Riverstones en ben aangenaam verrast dat eigenaresse Ronja (30) dit prachtige label helemaal in haar eentje runt. En dan te bedenken dat ze de Sportacademie volgde en als personal trainer werkte voordat ze haar sieradenlabel begon…

Hoe downtown wil je wonen en werken? Ik dacht langs te gaan bij het kantoor van Riverstones, maar wat blijkt… de deur op de eerste etage zwaait open, en daar sta ik middenin het appartement van Ronja. Of moet ik tóch ‘kantoor’ zeggen? In de vensterbank staan doosjes sieraden opgestapeld en liggen enveloppen klaar om op de post te gaan. De ronde tafel fungeert als werkplek; bakken vol doosjes sieraden staan erop uitgestald. En op een tafeltje in de hoek liggen sieraden mooi uitgestald onder de glazen stolp. Wonen en werken: Ronja combineert het gewoon.

Mooi ingericht appartement
Mooi ingericht appartement

Terwijl ze groene thee maakt, steekt Ronja van wal. Tien jaar geleden kwam ze hier wonen vertelt ze, toen ze studeerde aan de Sportacademie. “Ik was altijd bezig met sporten. Als kind deed ik al aan kunstschaatsen op hoog niveau. Het was niet meer dan logisch dat ik de Sportacademie ging volgen. Na mijn opleiding ging ik aan de slag als freelance personal trainer. Maar na drie jaar – in de ogen van mijn vrienden had ik de meest geweldige baan ter wereld – was ik er klaar mee. Ik wilde voor mezelf beginnen en boekte een ticket naar Bali voor een time-out, zodat ik rustig kon bedenken wat ik écht wilde.”

Appartement en sieraden: dezelfde smaak!
Appartement en sieraden: dezelfde smaak!

Eenmaal op Bali ontdekte Ronja de ene na de andere zilversmid. “Ze zitten allemaal bij elkaar, in een dorpje vlakbij Ubud”, vertelt Ronja. “Het stimuleerde mij om zelf sieraden te gaan schetsen. Wie weet, wat daaruit voort zou kunnen komen.” Op het strand, bij het zwembad: waar Ronja ook was op Bali, ze zat te tekenen. Met de schetsen onder haar arm klopte ze bij een aantal zilversmeden aan. “Mijn eerste eis was dat ze Engels spraken, want anders zou het sowieso niets worden.” Ze vond een geschikte producent, die op basis van haar schetsen een sieradenontwerp maakte en de sieraden in productie nam. Een van de eerste ontwerpen van Ronja’s hand was een armbandje met een ananas.

Aan het werk met uitzicht op de grachten
Aan het werk met uitzicht op de grachten

Ronja: “Drie jaar geleden waren ananassen een grote hit. Het blog Beautylab.nl plaatste het armbandje en meteen was het een grote hit. En samen met het blog Sannyzoektgeluk.nl heb ik een geluksarmbandje ontworpen waar we al heel veel van hebben verkocht. Wacht, ik pak het er even bij.” Ronja loopt naar de bank waar bakken vol sieraden naast staan uitgestald. Trots laat Ronja het gouden armbandje met de tekst ‘Think Happy’ zien. Een beauty. “Ik ben nu bezig met het ontwerpen van de nieuwe wintercollectie. Empowered gaat deze heten, want zo voel ik me nu. Vol kracht. De kleuren die ik in deze collectie gebruik zijn dan ook krachtiger dan ooit.

De woonkamer fungeert als etalage
De woonkamer fungeert als etalage

Hoe Ronja bij de naam Riverstones kwam? “Ik was geïnspireerd door rivieren, die hun eigen weg bepalen en altijd in beweging zijn. Dat deed ik ook op het moment dat ik startte met Riverstones.” Het klinkt als een soepel lopend verhaal, maar dat ondernemen niet altijd even gemakkelijk is ontdekte Ronja binnen een jaar. ‘Mijn producent bleek een oplichter te zijn; halsoverkop moest ik op zoek naar iemand anders. Een oud-medewerkster nam vervolgens samen met haar man de productie op zich. Inmiddels is zij echt een vriendin voor mij geworden. Regelmatig ben ik op Bali om nieuwe collecties samen te stellen. We scheuren dan met een scooter het hele eiland over, op zoek naar de mooiste materialen. Ik logeer dan bij haar en samen werken we aan nieuwe sieraden. Inmiddels werkt zij alleen voor Riverstones en heeft ze ook een aantal mensen in dienst.”

Boeddha-beeldje uit Thailand
Boeddha-beeldje uit Thailand

Ronja: “Na het eerste jaar realiseerde ik mij dat ik echt mijn eigen weg was ingeslagen en dat het moment van bezinning op Bali mijn leven een nieuwe impuls had gegeven. Ik wilde hier meer mee doen, en geef nu bij elk product een inspirerende tekst mee; een boodschap die ik mijn klanten wil meegeven. De teksten verzin ik zelf, het woordje ‘Ssshh’ staat voor het stiltemoment dat ik wil meegeven aan mijn sieraden. Inspiratie voor mijn sieraden en teksten vind ik vaak op Bali.”

Prachtige ringen
Prachtige ringen

Hoewel Ronja het stiltemoment hoog in het vaandel heeft staan, heeft ze het zelf allebehalve rustig. Vooralsnog runt ze Riverstones alleen. “Eigenlijk zou ik de hele handling en verzending het liefst uitbesteden”, vertelt Ronja terwijl ze op de pakketjes in het raam wijst. “Dan heb ik tijd om me meer te richten op de verkooppunten en het ontwerpen van nieuwe producten. Want het liefst zou ik een volledige lifestyle-lijn opzetten. Niet alleen met sieraden, maar ook bijvoorbeeld met mooie kussens.” Nagellak verkoopt Ronja al, in drie frisse pastels. Ronja: ‘Ik vind dat heel goed matchen met de sieraden. Zo probeer ik beetje bij beetje de Riverstones-collectie uit te breiden.”

Mooie teksten bij elk sieraad
Mooie teksten bij elk sieraad

Maar Ronja’s plannen stoppen niet bij het verder uitbouwen van de collectie. Ronja: “Na drie jaar ben ik met Riverstones klaar voor de volgende stap. Dit jaar wil ik mijn 30 verkooppunten verder uitbreiden. Mijn grootste ideaal? De Bijenkorf als verkooppunt erbij krijgen. Het lijkt me geweldig als ik dat dit jaar kan bereiken. Riverstones is eigenlijk een schets van mijn eigen leven; er zijn steeds weer nieuwe impulsen en ideeën.”

A'dams label met Balinese roots
A'dams label met Balinese roots
De werkplek van Riverstones
De werkplek van Riverstones
Nieuw: nagellak
Nieuw: nagellak
Beauty's
Beauty's

reacties op dit blog (2)

15 mei 2016
Coby Dijkstra-Wind
Hallo Ronja, je kent mij niet maar ik ben een vroeger schoolvriendinnetje van jouw mem. Wat is dit een mooi interview met jou en wat maak jij prachtige sieraden. Je hebt de stem van jouw hart gevolgd en nu doe jij werk waar je gelukkig van wordt en dat maakt jou sterk! Heel veel plezier en succes met het maken van jouw prachtige sieraden!
13 mei 2016
Tineke Visser
Hallo Ronja, mijn complimenten voor je prachtige sieradenlijn. Alles klopt! Veel liefs en succes!
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)