Ambachtelijk koken doe je met een gietijzeren pan!

Ambachtelijk koken doe je met een gietijzeren pan!
Ambachtelijk koken doe je met een gietijzeren pan!

Ambachtelijk koken is een begrip dat gelukkig steeds meer aandacht krijgt in deze tijd van kant-en-klare maaltijden en fastfood. Ambachtelijk koken is een ambacht dat in de loop der jaren een stuk minder interesse heeft gewekt, maar nog steeds alive and kicking is! Het houdt in dat je je eigen maaltijden helemaal zelf bereidt, met de beste ingrediënten en zonder gebruik te maken van kant-en-klare producten. Hieronder lees je meer over hoe je ambachtelijk kunt koken en wat de voordelen zijn.

Koop goede ingrediënten

Ambachtelijk koken begint eigenlijk met goede ingrediënten. Ga naar de lokale boerenmarkt of naar een biologische winkel om de beste producten te kopen. Probeer ook om zoveel mogelijk seizoens-producten en biologische producten te kopen, omdat deze vaak beter smaken en meer voedingsstoffen bevatten. 

Kies het juiste kookgerei 

Ambachtelijk koken betekent ook dat je de juiste kooktechnieken moet gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor slow cooking, omdat dit de smaken meer tot hun recht laat komen. Ook te bakken in een gietijzeren pan werkt ontzettend goed, omdat deze langzamer en gelijkmatiger verwarmt dan andere pannen.

Maak alles zelf

Om ambachtelijk te koken, hoef je niet ingewikkelde recepten te volgen of de hele dag in de keuken te staan. Het enige wat je hoeft te doen is alles zelf te maken, van het brood tot de sauzen. Gebruik bijvoorbeeld geen kant-en-klare lasagnebladen, maar maak het deeg zelf en rol het uit. Het kost misschien iets meer tijd, maar de smaak is zoveel beter. Zorg ook altijd dat het werkblad in je keuken opgeruimd is, zodat je alle ruimte hebt om te koken!

Experimenteer met kruiden en specerijen

Een van de leukste dingen van ambachtelijk koken is het experimenteren met kruiden en specerijen. Maak je eigen mixen door verschillende kruiden en specerijen te combineren. Gebruik ook eens verse kruiden in plaats van gedroogde, omdat dit een veel sterkere smaak heeft.  

Eet bewuster en geniet meer

Het voordeel van ambachtelijk koken is dat je bewuster eet en meer kunt genieten van je maaltijden. Je weet precies wat er in je eten zit en daardoor kun je ook de hoeveelheden bepalen. Daarnaast kun je de smaken beter tot hun recht laten komen door de juiste kooktechnieken en kruiden te gebruiken. Hierdoor wordt het eten niet alleen beter van smaak, maar ook nog eens gezonder.

Kortom, ambachtelijk koken is niet moeilijk en hoeft ook niet tijdrovend te zijn. Het begint allemaal met de juiste ingrediënten en het zelf maken van alles. Door de juiste kooktechnieken te gebruiken en te experimenteren met kruiden en specerijen, kun je je gerechten naar een hoger niveau tillen. Daarnaast is ambachtelijk koken bewuster eten en meer genieten van je maaltijden!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)