Altijd geschikt licht in elk vertrek: Dit is de energiezuinige oplossing

Altijd geschikt licht in elk vertrek: Dit is de energiezuinige oplossing
Altijd geschikt licht in elk vertrek: Dit is de energiezuinige oplossing

Bij de inrichting en opfrissing van onze woning staan we tegenwoordig altijd voor een dilemma. Enerzijds wil je natuurlijk een inrichting die past bij jouw manier van leven, bij de sfeer die je in huis wilt creëren en die bij je budget past. Anderzijds willen we tegenwoordig natuurlijk allemaal dat deze inrichting ook een beetje past in het streven naar duurzaam wonen met een zo laag mogelijke impact op de wereld. En dat geldt natuurlijk ook voor de verlichting in huis. Je wilt voldoende en goed licht op de juiste plek, maar dan wel energiezuinig. Kies daarom voor LED. Over de vele toepassingen van dit type licht gaat het in dit artikel.

LED-verlichting, de allrounder onder de verlichtingen

Vroeger had je de welbekende gloeilamp. Die had je in verschillende sterktes (wattages) en kon je bijna overal toepassen. Ze waren er in verschillende kleuren van helder wit tot gezellig wit, maar later ook in allerlei kleurtjes. Het grote nadeel van die lampen was dat ze licht opwekten door een gloeidraadje te verwarmen, waarbij ook licht vrijkomt (net als bij vuur bijvoorbeeld). Het betekende dat dit soort lampen vooral heel veel energie gebruikten om warmte op te wekken, en veel minder voor licht. Er ging dus veel energie verloren. Daarom werd deze lamp al decennia geleden afgeschaft, op zoek naar zuinigere vormen van verlichting. Met de spaarlamp als tussenstap kwamen we terecht bij de LED-lamp. Een super zuinige vorm van verlichting die ook breed toepasbaar is. Zowel in woningen als in een zakelijke omgeving.

Waar staat LED eigenlijk voor?

Iedereen kent inmiddels wel de LED-verlichting, maar heb je je wel eens afgevraagd waar die 3 lettertjes "LED" precies voor staan? Het is de Engelse afkorting voor Light Emitting Diode. In het Nederlands noemen we dat lichtemitterende diode. Het systeem maakt gebruik van elektriciteit om licht te produceren, waarbij nauwelijks warmte wordt geproduceerd, zoals bij de ouderwetse gloeilamp het geval was. Daardoor is het een zeer zuinige methode van verlichting. Alle energie wordt immers aangewend voor het doel waarvoor het bedoeld is: productie van licht.

Zo werkt LED

Een halogeenlamp of een gloeilamp bestond eigenlijk altijd uit een element dat licht gaf. Bij een LED-lamp is dat anders. Een LED lamp bestaat uit een verzameling hele kleine lampjes die gezamenlijk voor lichtproductie zorgen en voldoende licht geven een kamer of kantoor te verlichten. Elk van die individuele lampjes is niet groter dan 0,5 tot 9 mm. Minder dan 1cm doorsnee dus! Door elektriciteit door de diode (een halfgeleidercomponent dat zorgt dat stroom een bepaalde richting op stroomt) te leiden, komen de positieve en de negatieve zijde met elkaar in aanraking. Daarbij komt er energie vrij in de vorm van fotonen, lichtdeeltjes. Dit is het licht dat uit de led lamp straalt.

LED bestaat al bijna een eeuw

Ja, daar kijk je van op hè! LED is toch iets van de laatste jaren, hooguit 2 decennia? Nou nee dus. Het was de Russiche wetenschapper Oleg Losev die halverwege de jaren '20 ontdekte dat diodes licht uitstraalden als er stroom doorheen werd gestuurd. Hij publiceerde erover in 1927 in een Russisch tijdschrift en vroeg een patent aan. Zijn werk bleef echter onopgemerkt en het duurde tot 1962 voordat LED echt doorbrak. In dat jaar ontwikkelde Nick Holonvak een werkende LED. Nog vele decennia later werd deze techniek pas op grote schaal commercieel geproduceerd om als verlichting te dienen.

LED heeft vele voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van LED verlichting hebben we al benoemd: Het is energiezuinig. In elk geval heel veel energiezuiniger dan voorgangers zoals de gloeilamp, halogeen en spaarlamp. Maar er is veel meer dat LED tot een zeer aantrekkelijke verlichtingssoort maakt die toepasbaar is in vrijwel elk vertrek en elke situatie. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan de vele schakelingen (aan / uit) die het kan doorstaan voordat de lamp aan vervanging toe is. Dat kunnen wel 100.000 schakelingen zijn, waardoor er bij normaal gebruik in feite sprake is van onbeperkt gebruik. Er is dus geen vervanging meer nodig. En dat op zich is ook al milieuvriendelijk, want het scheelt nieuwe productie en vervoer.

Daarnaast kent LED ook geen opwarmtijd. Er is meteen vol licht. En dat is, zeker in vergelijking met de spaarlamp (die soms wel een halve minuut nodig had om goed licht uit te stralen), een belangrijk aspect om voor deze verlichtingssoort te kiezen. Last but not least vermelden we ook dat er bij LED geen (ongezonde) ultraviolette of infrarode straling vrijkomt.

Ook geschikt voor sfeerverlichting

Heel lang werd LED verlichting geassocieerd met helder wit licht. Functioneel, maar niet gezellig. Dat is allang niet meer zo. Er zijn nu zoveel varianten in LED dat er ook hele warme kleurschakeringen zijn, zoals die van kaarslicht. Ook is er tegenwoordig dimbaar LED. Daardoor is LED ook heel goed toepasbaar als sfeerverlichting.

De energiezuinige lichtbron die altijd en overal toe te passen is

Kortom, de LED verlichting is niet meer weg te denken uit de inrichting van een woning. De voordelen zijn legio, maar vooral het feit dat ze energiezuinig zijn en tegelijkertijd toch voor het juiste soort licht kunnen zorgen spreekt veel particulieren die hun huis (her)inrichten zeer aan. Wil je optimaal profiteren van alle soorten en mogelijkheden die LED biedt dan is het verstandig om je verlichting in te kopen bij een specialist zoals Ledinbouwspotsled.nl. In tegenstelling tot wat de naam suggereert heeft deze specialist in LED verlichting veel meer dan alleen spots. Je vindt er ook wandlampen, led dimmers, led strips en led bouwlampen.

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)