Aan tafel!

tafelklets!
tafelklets!

Met deze tips & tricks wordt het avondeten een feestje.
Met jonge kinderen kan het avondeten een ware stresspiek zijn. En dat is helemaal niet gek na een lange dag met een vol programma. Natuurlijk wil je als ouder ook nog dat je spruit zo gezond en gevarieerd mogelijk eet. En oja, misschien ben je zelf ook moe en duik je (ik) het liefst op de bank met je bord op schoot. Toch is het zonde als er een negatieve waas over het avondeten hangt want het kan juist o zo fijne qualitytime zijn. Dus deel ik graag een paar tips die bij ons thuis goed werken en er voor zorgen dat het beregezellig is aan tafel. (meestal dan hè..)

1. Geen schermen
Ok, dit is een inkoppertje maar wel een heel belangrijke: geen schermen what so ever aan tafel. Dus ook niet je eigen telefoon in je broekzak of ergens binnen handbereik. En vraag iedereen die mee eet, van oppas tot oma, deze afspraak te respecteren. Zo laat je zien dat je alle tijd en aandacht hebt voor elkaar. Vind je het moeilijk om het gesprek positief en op gang te houden en niet te focussen op het eten dat er wel of niet in gaat? Bij het leuke merk Gezinnig hebben ze te gekke producten om écht in gesprek te gaan met je kinderen. Het originele boek Tafelklets is daar perfect voor. Hiermee kun je kletsen, lachen en lekker lang natafelen.

relax mama!
relax mama!

2. Geef keuzes maar niet te veel
Laat je kinderen regelmatig kiezen wat ze willen eten. Hou het simpel door twee keuzes te geven b.v. ‘wil je vanavond bloemkool of broccoli/wil je pasta of rijst?’. Bij de vraag: ‘wat wil je vanavond eten?’ is een ongezond antwoord te verwachten en heel begrijpelijk (duh…pizza, friet of pannenkoeken natuurlijk!)

soep kalender
soep kalender

3. Eet op tijd en maak het jezelf makkelijk
Vermoeidheid kan ervoor zorgen dat je kinderen helemaal niet willen eten. Ga dus, op de dagen dat het kan, op tijd aan tafel. Bereid voor de dagen dat iedereen laat thuis is iets makkelijks voor dat in een handomdraai op tafel staat. Keep it simple en kies een lekkere soep uit deze bomvolle soep kalender. Broodjes met dip erbij en klaar ben je. En ken je deze al? Relax Mama! in de keuken. De naam verklapt het al, heel veel lekkere inspiratie om koken voor je gezin leuk en relaxt te houden.

feest op tafel
feest op tafel

4. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Dat geldt zeker voor jonge kinderen als het gaat om switchen tussen activiteiten. Geef tijdig aan wanneer jullie gaan eten. Zet bijvoorbeeld een wekkertje, als dat af gaat is het tijd om handen te wassen en aan tafel te gaan. Snel schakelen van spelen naar eten kan voor jonge kinderen lastig zijn.  

ideaal: vakjesborden
ideaal: vakjesborden

5. Schep niet te veel op want niets is zo ontmoedigend als een overvol bord.
Ga voor leuk kinderservies en kleine porties. Een vakjesbord is een uitkomst en houdt de boel overzichtelijk voor kritische etertjes. Als je op zoek bent naar een serviessetje kijk dan zeker even bij GINGER, een webshop vol met heel veel te gek spul gemaakt van kleurrijk melamine. 

food face borden
food face borden

En dan deze food face borden van Studiodewinkel... hoe leuk zijn ze?! Maak met groente, pasta en ander lekkers de meest grappige en gekke gezichtjes. Over lol aan de eettafel gesproken!

de allerbeste hulpkok
de allerbeste hulpkok

6. Betrek je kinderen bij het koken en tafel dekken.
Er zijn genoeg taakjes die ze zelfstandig kunnen uitvoeren, zoals snijden (eerst oefenen met een kindermes) en groenten wassen. Ok, alles duurt zo wel iets langer maar een hulpje in de keuken is ook heel gezellig. Bij Dille & Kamille vind je heel veel stylish kookgerei speciaal voor kinderen. Wie krijgt er nou geen zin om te helpen met zo’n vrolijk schort en een echte koksmuts?

Eet smakelijk!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)