7 leuke activiteiten om buiten te doen tijdens de lente

Hoe gaaf is deze boomhut! Foto: bevcooks.com
Hoe gaaf is deze boomhut! Foto: bevcooks.com

Het is lente, en dat merken we aan alles. Met deze ideeën wordt de lente nóg leuker!

Bouw een hut

Droomde jij als kind ook van een eigen boomhut in de tuin? Zo’n hele gave met geheime luiken en hoekjes die verboden was voor ouders! Nooit van gekomen? Hoe leuk is het dan om nu samen met je kinderen een hut te bouwen. Helemaal te gek als dat kan in een grote, dikke boom, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ook ergens in een hoek van de tuin -of zoals ze bij mij doen ónder het vlonder- kun je prima bouwen. Verzamel takken (snoeiafval!), oude houten planken, pallets, (kindvriendelijk) gereedschap en touw en ga aan de slag. Je kunt het natuurlijk heel gedegen aanpakken door eerst een plan te maken en je hut helemaal uit te tekenen (kijk voor inspiratie op ons Pinterest bord met Tiny Houses), maar misschien is het nog wel leuker om gewoon te beginnen en al doende te kijken wat voor hut het wordt. De Amerikaanse blogger Bev Cooks geeft hier een geweldig voorbeeld van een transparant speelhuisje, wij zijn er helemaal weg van! Dit zou zomaar een meerdaagse activiteit kunnen zijn, en al zijn ze na een dag al klaar met bouwen, die hut blijft gewoon staan en daar hebben ze nog heel lang plezier van. Mijn kinderen slepen hele voorraden eten en drinken de hut in en ik weet zeker dat ze er liefst ook nog zouden slapen. Doen we nog maar even niet, maar een hut bouwen is gegarandeerd uren speelplezier!

Klimmen, klauteren en slingeren in het Monkeybos in Meijendel
Klimmen, klauteren en slingeren in het Monkeybos in Meijendel

Wroeten in de aarde

Deze tijd van het jaar is perfect om je tuin een flinke na-winterse opfrisbeurt te geven. En dat is heel leuk om met kinderen te doen. Je kunt samen al het dorre materiaal verwijderen en zelf al een beetje snoeien en siergrassen knippen (leuk om een paar pluimen of sprieten te bewaren voor in een vaas). Van je snoeiafval kunnen de kinderen een takkenhaag of een insectenhotel maken. Zijn die kleine creepy crawlers dol op! Ook kunnen jullie vast wat groente en bloemen zaaien. Wel nog in bakjes of kasjes die je binnen kunt zetten, want voor de volle grond is het nog wat te koud. En natuurlijk vrolijk je je tuin of balkon op met manden en bakken vol voorjaarsbloeiers zoals viooltjes en narcissen! Hoewel de tuincentra nog gesloten zijn, kun je wel online bestellen en afhalen. Heel fijn! Heb je nog oude of saaie potten en bakken? Fleur ze dan op met een likje verf of lijm er mooie stenen op. En vergeet je tuinmeubels niet! Die kunnen vast een sopje of schuurbeurt gebruiken. Zo zitten jullie er aan het begin van de lente al heerlijk bij en kunnen jullie heel lang genieten van een mooie tuin.
.

Hier willen wij wel een nachtje logeren. Foto: devreemdevogel.nl
Hier willen wij wel een nachtje logeren. Foto: devreemdevogel.nl


Ga op ontdekking in je eigen stad

Oké, wij zouden ook liever zien dat alle winkels, kappers, restaurants etc open waren, maar hoe leuk is het om juist nu met kinderen door de stad te lopen, zonder hordes buitenlandse toeristen en shoppende mensen? Heel veel steden hebben leuke wandelroutes uitgezet of speurtochten waardoor je heel anders naar je eigen stad kijkt én ook nog wat leert. In Zuid-Holland zijn er bijvoorbeeld vier stadswandelingen uitgestippeld langs de leukste cafeetjes waar je wat lekkers kunt afhalen. Je krijgt bij je route een menukaart en quiz die past bij de route. Op Routeyou vind je ook leuke (stads)wandelingen. En je kunt natuurlijk altijd op de bonnefooi gaan. Laat je kinderen voorop lopen en kijk maar waar je uitkomt. Heel leuk om eens van je eigen, vaste route af te wijken en verrassende dingen tegen te komen die je anders nooit ziet.
.

Ga vliegtuigspotten

Leuk en goedkoop uitje dat je prima kunt doen tijdens de weekenden: vliegtuigspotten. Er zijn maar liefst zeven vliegvelden in Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Eindhoven, Maastricht, Teuge en Texel) plus nog heel wat zweefvliegtuig velden. Altijd dus wel een plek waar je niet heel lang voor in de auto hoeft te zitten. Op Vliegtuigspotter vind je de beste spotlocaties. Neem een paar verrekijkers mee, een lunchpakketje en een picknickkleed en spotten maar! Ook leuk: maak van tevoren een bingokaart of lijst met luchtvaartmaatschappijen. Wie heeft als eerste alle logo’s herkend en zijn bingokaart vol?
.

Dompel je onder in de natuur

We hebben in Nederland prachtige bos- en duingebieden en met dit weer is het bepaald geen straf om daar een dagje door te brengen. Wij checken altijd Kidsproof voor de beste tips. Ideaal omdat je hier per regio kunt zoeken naar wandelingen die én leuk zijn voor kinderen én iets extra’s hebben zoals een speurtocht of natuurspeeltuin. 
Kun je nou niet kiezen tussen bos of duin, dan ga je naar onze absolute favoriet Meijendel in Wassenaar. Je hebt hier zowel bos als duin als strand. De route langs de prachtige Wassenaarse huizen, het duin op, is al zo mooi en veelbelovend. Wij parkeren altijd bij het bezoekerscentrum, naast Boerderij Meijendel (ook take away!). Van hieruit kun je verschillende wandelroutes doen, maar wij lijken altijd weer bij het Monkeybos uit te komen. Surprise surprise, kan ook niet anders met energieke kids die houden van klimmen en klauteren. Vergeet niet om een bal mee te nemen, want er zijn hier ook een paar grote grasvelden. En genoeg plek voor je meegenomen picknick. Als je bos en strand wilt combineren, dan laat je het Monkeybos links liggen en loop je via het bos zo de duinen in en kom je uit op een prachtig stuk strand. Misschien kom je onderweg wel Gallowayrunderen of Konikpaarden tegen!


Zet een speurtocht uit

Leuk idee. Stuur je kinderen op pad om een speurtocht in je eigen buurt uit te zetten (als dat veilig kan uiteraard!). Geef je kids een blocnote mee waarop ze aanwijzingen voor de route kunnen zetten, laat ze gekke opdrachten bedenken die je tijdens de speurtocht moet doen en laat ze raadsels en puzzels verzinnen die je moet oplossen. Zijn ze wel even zoet mee en kun jij nog even rustig werken. Hoe leuk is het dan om in de middag de zelfbedachte en in elkaar geknutselde speurtocht van je kinderen te doen! Zij liggen vast dubbel vanwege de onmogelijke opdrachten die jij moet uitvoeren en de niet op te lossen raadsels. Hilariteit voor iedereen. Ook een leuk idee is het om er geen gewone speurtocht, maar een fotospeurtocht van te maken. Zij fotograferen telkens een detail van de route dat jij dan moet vinden om op de goede weg te blijven. Super leuke challenge!
.


Maak je eigen vlieger

Leuk project waarmee je twee vliegen in één klap slaat: je bent eerst creatief bezig en daarna ga je lekker de natuur in. Je kunt natuurlijk een vlieger kopen, maar het is ook heel leuk om zelf een vlieger te maken. Veel van de materialen die je nodig hebt, vind je vast nog wel in je schuur of in de knutselkast. Er zijn online heel veel tutorials te vinden, en wij hebben op ons diy en knutselen bord op Pinterest ook een aantal leuke ideeën voor je verzameld. Dus verzamel al het materiaal dat je nodig hebt, maak een te gekke vlieger en ga naar een veldje in de buurt of, nog leuker, naar het strand om je eigen gemaakte vlieger de lucht in te sturen!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)