5 tips voor het uitzoeken van je nieuwe eettafel

5 tips voor het uitzoeken van je nieuwe eettafel
5 tips voor het uitzoeken van je nieuwe eettafel

Ben je op zoek naar een nieuwe eettafel? Dan sta je voor een best lastige klus. Een nieuw meubelstuk uitzoeken is namelijk vaak moeilijker dan je denkt. Het kopen van een nieuwe eettafel kan dan ook een spannende ervaring zijn, vooral als je niet weet waar je op moet letten. Er zijn zoveel verschillende soorten, maten en stijlen om uit te kiezen, dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien is het meestal een flinke investering, daarom wil je ervoor zorgen dat je de juiste keuze maakt. Een eettafel kopen is dus best ingewikkeld, maar met de juiste tips kom je er altijd uit. Waar moet je op letten bij de aanschaf van jouw nieuwe eettafel?

Passend in de ruimte

Het is allereerst altijd belangrijk om de ruimte te meten waar de tafel komt te staan. Houd hierbij rekening met de grootte van de tafel, maar ook de ruimte eromheen. Je wilt comfortabel rond de tafel heen kunnen lopen en je met gemak kunnen bewegen als je aan tafel zit. De kamer waar de tafel komt te staan, bepaalt dus ook het formaat. Vergeet hierbij niet na te denken over de positie van het onderstel. Een onderstel in het midden van het tafelblad zorgt voor meer zitplekken, maar kan eventueel in de weg zitten en beenruimte beperken. Tafelpoten met een U-vorm zorgen ervoor dat je minder makkelijk iemand kwijt kunt aan de kopse kant. Dit is dus van invloed op het aantal zitplaatsen en de beweeglijkheid aan en rond de tafel. 


De beste tafel voor jouw thuissituatie

Een eettafel is vaak het middelpunt van het huis. Hier wordt gegeten, gedronken, gewerkt en bijgepraat met vrienden en familie. Bovendien kan het de functionaliteit van de ruimte vergroten. Een grotere tafel zorgt bijvoorbeeld voor meer zitplaatsen. Het is daarom belangrijk om een tafel te hebben die niet alleen functioneel is, maar ook past bij de stijl van je huis en de behoeften van je gezin. Het is handig om vast te stellen hoeveel mensen er aan de tafel moeten kunnen zitten. Denk hierbij na over de samenstelling van je gezin en of je regelmatig gasten over de vloer hebt bijvoorbeeld. Hoeveel mensen zitten er met regelmaat aan je tafel? Al deze mensen wil je natuurlijk kwijt kunnen zonder dat je extra stoelen bij de tafel hoeft te zetten. Bovendien wil je dat iedereen comfortabel kan zitten en dus genoeg ruimte heeft. Een eettafel 6 personen kan een goede optie zijn als je de ruimte hebt en regelmatig met het hele gezin aan tafel zit of met vrienden een borrel drinkt. 


De juiste look en feel

Een nieuwe eettafel kan de uitstraling van je huis flink verbeteren. Een mooie tafel kan een kamer helemaal afmaken en een middelpunt zijn van de ruimte. Kies een tafel die past bij je interieurstijl en persoonlijke smaak. Overweeg daarbij altijd de kleur, stijl en afwerking en bekijk goed of deze aansluiten bij de rest van je interieur. Een klein detail kan al het verschil maken. Houten, rechthoekige eettafels zijn nog altijd heel populair, zeker met een metalen onderstel. Ook tafels met een industrieel design zien we nog vaak voorbij komen. Daarnaast maken de ronde en ovale tafel steeds meer hun opmars. Laat je niet te veel meeslepen door trends, maar kies wat bij jou past. 


Kies de vorm

Eettafels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. We zien vierkante en rechthoekige, maar ook ronde en ovale tafels. Welke vorm je kiest is afhankelijk van de grootte van de ruimte en je persoonlijk voorkeur. Rechthoekige tafels zijn vaak handig voor grotere gezinnen, hierdoor heeft iedereen een eigen plek met genoeg ruimte. Ze benadrukken de lengte van een lange ruimte waardoor deze mooi tot zijn recht komt. In kleinere ruimtes kan een ronde of vierkante tafel juist weer beter werken. Een ronde tafel werkt goed voor kleine gezelschappen omdat iedereen oogcontact kan hebben. Dit biedt daarom vaak meer gezelligheid. Ovale tafels combineren eigenlijk de voordelen van zowel rechthoekige als ronde tafels. Omdat er geen hoeken zijn, kunnen overal langs de tafel mensen zitten. Ook hierbij heb je meer overzicht en kun je elkaar beter aankijken. 


Het materiaal

Eettafels kunnen gemaakt worden van verschillende materialen. Hout is nog altijd verreweg het meest gebruikte materiaal. Daarnaast zijn er ook tafels van glas, metaal of kunststof verkrijgbaar. Het materiaal dat je kiest is vooral persoonlijke smaak, maar ook gemak en duurzaamheid kunnen een overweging zijn bij je keuze. Houd hierbij ook rekening met het onderhoud, sommige materialen zijn makkelijker schoon te maken dan andere. Bovendien hebben sommige tafels meer verzorging nodig. Een houten tafel moet bijvoorbeeld regelmatig worden geolied om de afwerking te behouden, terwijl een glazen tafel eenvoudig met een doekje kan worden afgenomen. 

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)