5 handige tips voor je eigen pluktuin

Met de zaden van Do It Yourselves kan het niet misgaan
Met de zaden van Do It Yourselves kan het niet misgaan

Jaaaa, het plukseizoen komt er weer aan! Hele weilanden vol plukbloemen waar je je eigen boeket kunt samenstellen. Ik vind het fantastisch, zo'n pluktuin. En ben zelf ook al een paar jaar in de weer met pluktuintjes, maar het wordt nooit zo mooi als die fantastische Do It Yourselves pluktuin. En dat wil ik wél. In juni ga ik er dus langs om inspiratie op te doen en heerlijk zelf bloemen te plukken. En... ik verzamelde alvast de basics om mijn kennis verder bij te spijkeren. Tijd dus voor vijf tips die jouw pluktuin wél tot een succes maken!

Tip 1: Goed plannen

Oja, hier kom ik natuurlijk altijd te laat achter. Ik zie overal bloemen bloeien en realiseer me dat ik nét weer te laat ben. Schaf daarom een leuk notitieboekje aan en maak hier je pluktuin dagboek van. Nu ga je plannen. Wil je dat je pluktuin al vroeg (eind maart/april) in blie staat? Plant dan in het najaar bollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten. In het vroege voorjaar kun je beginnen met zaaien. Dit kun je ook eerst binnen doen in bakken, waarna je boel in mei kunt verplaatsen naar buiten. Houd een dagboek bij en beschrijf per maand wat er gebeurt in je tuin. Da's handig voor volgend jaar!

Jouw eigen pluktuin, hoe leuk!
Jouw eigen pluktuin, hoe leuk!

Tip 2: Kies een mooie mix

It's all in the mix. Maak een goed plan en bedenk welke kleurstellingen je mooi vindt. Of... ga gewoon voor bont en mix allerlei kleuren door elkaar. Kies 't liefst voor makkelijke bloemen, zoals cosmea, strobloem, wilde peen, korenbloem, zinnia, lathyrus en duivekruid. Do it Yourselves verkoopt al deze bloemenzaden. Zehebben zelfs een eigen zadenlijn met 75 bloemen. Succes bijna gegarandeerd, want de kans dat deze makkelijke bloemen goed aanslaan is echt een stuk groter dan wanneer je kiest voor lastige soorten!

Uit de tuin, op de vaas
Uit de tuin, op de vaas

Tip 3: Begin niet te groot

Droom je van een tuin vol bloemen? Super leuk natuurlijk, maar misschien moet je gewoon klein en overzichtelijk beginnen. Twee vierkante meter aan succesvolle bloeiers is al een hele prestatie. Sowieso zal niet elke hoek in je tuin een succesvolle basis zijn voor je pluktuin, want bloemen hebben zon nodig. Lot's of sunshine. Liefst gewoon zo'n zes uur per dag. Start dus met een mooie zonnige hoek in je tuin en maak volgend jaar een fijne upgrade.

Tip 4: Onderhoud je pluktuin

Zijn de bloemen eenmaal opgekomen? Dan is het een kwestie van de boel goed onderhouden. Staan ze hutje-mutje op elkaar? Uitdunnen die handel. Verwelkte koppen? Knip de kopjes af, zo kunnen er weer nieuwe bloemen gaan bloeien. Geef de bloemen regelmatig water - zeker als het een droge periode is - en mest bij wanneer nodig. Onkruid meteen weghalen, zodat je pluktuin lekker overzichtelijk en kleurrijk blijft.

Tip 5: Maak foto's en video's

Zie ook Tip 1, maar dit is wel een goeie. Door elke maand - of welke twee weken - een foto te maken, weet je goed wat het resultaat is van je inspanningen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je tijdens het zaaien en tussentijds goed hebt vastgelegd wat je hebt gedaan. En dan vooral genieten. Af en toe een mooi boeket plukken uit je eigen tuin en op de vaas zetten. Beetje groen erbij (niet teveel), iemand verrassen met een zelfgeplukt boekt (leuker kan het toch niet?) en onthoud: wat dit jaar niet helemaal goed uit de verf is gekomen, doe je volgend jaar gewoon opnieuw.

Ideeën opdoen? Ga lekker een middagje naar de pluktuin van Do It Yourselves in Winterswijk. Check de actuele openingstijden op de website! Deze pluktuin is echt ge-wel-dig. Hier kun je massa's inspiratie opdoen, de allermooiste zaden kopen en lekker bloemen plukken. Deze pluktuin is echt een must visit. Sowieso een heel leuk dagje weg in eigen land en een enorme inspiratiebron voor je eigen pluktuin. Enjoy!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)