3 bijzondere expo’s in Nederlandse musea

3 bijzondere expo’s in Nederlandse musea
3 bijzondere expo’s in Nederlandse musea

Naar een museum in Nederland gaan is altijd een goed idee. Vaak wordt je verrast door spraakmakende kunstwerken! Ik geef je graag 3 UiTTips voor een bezoek aan lopende exposities in bijzondere musea van Nederland!

Tip 1: Expositie: Erwin Olaf
Te zien in het Gemeente Museum Den Haag en het Fotomuseum Den Haag t/m 12 mei 2019
Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf (1959). Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf van af het jaar 2000 en het Foto museum zijn vroegere werk. Bovendien brengt hij hier zo’n twintig foto’s bijeen van fotografen die een inspiratiebron voor hem vormden.

Erwin Olaf, Hope, The Hallway. 2005 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery

Zijn foto’s lijken soms wel schilderijen. Zo’n mooi gebruik van kleuren combinaties en diepte! Prachtig hoe je kan zien hoe elke foto geënsceneerd is. Het decor, de kleding, voorwerpen zijn zo overwogen gekozen en de juiste personen met de passende uitstraling. Je kan er zelf een heel verhaal bij bedenken. In het Gemeente museum toont Erwin Olaf zijn fotografie als installaties, in combinatie met film, geluid en sculptuur. Een bijzondere combinatie.

Foto links: Erwin Olaf, Palm Springs, The Family Visit, Portrait #1 (The Niece), 2018, digitale C-print © Erwin Olaf. Courtesy Flatland Gallery Erwin Olaf. Foto rechts: Keyhole #6. 2012 © Erwin Olaf. Courtesy Flatland 

Leuk om te weten: Bij de tentoonstelling in het Fotomuseum is een audiotour beschikbaar die door Erwin Olaf zelf is ingesproken! 

Tip 2: Expositie: Less is More
Te zien in het museum Voorlinden in Wassenaar t/m november 2019
Deze tentoonstelling in museum Voorlinden laat zien hoe kunstenaars teruggaan naar de essentie: een nieuw nulpunt. Met werk van onder andere: Jan Schoonhoven, Piero Manzoni, Ann Veronica Janssens, Jan Henderikse, Daniel Buren, Liza Lou, Pascale Marthine Tayou, Alicja Kwade, Eva Rothschild, Adolf Luther, Miroslaw Balka, Kishio Suga en Xiao Yu. Zet je smartphone uit en geniet van minder!  

Met mooi weer is het ook heerlijk om in de rustige omgeving van het museum te wandelen. Een prachtig gebouw in een heerlijke groene omgeving. De vaste collectie van dit museum is alleen al de moeite waard om een bezoek te brengen aan Museum Voorlinden. Zoals Leandro Erlich's Swimming Pool! Deze installatie is speciaal voor Voorlinden ontworpen. Dit werk moet je in het echt zien en beleven! Ook super leuk met de kids. De immens grote zonnebadende mensen zijn ook een echte eye-catcher in het museum. Zo geweldig om hier selfies te maken! Okay okay toch even je smartphone weer aanzetten : -). Prachtig hoe dit werk tot in de details is uitgewerkt. Kijk vooral goed naar de huid, hoe mooi dit de werkelijkheid benaderd is, fantastisch! En een leuke bijkomstigheid; het museum licht dicht bij zee, dus na je bezoek kan je s’middags nog even neerstrijken in een leuke strandtent.

Ron Mueck (1958) Couple under an umbrella (2013) Museum Voorlinden, Wassenaar (Foto: Antoine van Kaam)

Tip 3: Expositie: ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’
Te zien in het museum Boymans van Beuningen in Rotterdam  t/m 26 mei 2019
In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerpschool waarvan de invloed nog steeds voelbaar is. Ruim 800 kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, foto’s, typografie en architectuur, geven je inzage in de inspirerende wisselwerking tussen Nederland en het Bauhaus door de jaren heen.

Bij de entree van het museum wordt je al verrast door een permanent kunstwerk, dat meteen de garderobe is! De Merry Go Round coatrack van Studio Wieki Somers. Zo gaaf om onderdeel van het werk te worden als je je eigen jas omhoog takelt! Zeker ook leuk als je met je kinderen naar het museum gaat.

Foto: Studio Wieki Somers, Merry Go Round coatrack. photocredit @boymansvanbeuningen

En de spiegelkamer van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama moet je zeker niet overslaan. Ook al staat er een rij, wachten is echt aan te raden! Met stippen, fallussen en eindeloze spiegelingen heeft de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama (Matsumoto 1929) een omgeving gemaakt waardoor de bezoeker volledig wordt opslokt. En er zijn in het museum nog andere prachtige werken te ontdekken! Vergeet zeker niet naar het gat in de grond te gaan kijken!! Het werk van kunstenaar Maurizio Cattelan. En na je bezoek van dit fascinerende museum loop je zo in een paar minuutjes de gezellige Witte de Withstraat in voor een drankje en hapje.

Foto: Yayoi Kusama, Infinity Mirror Room. Photocredit @boymansvanbeuningen

Veel plezier in het museum naar keuze! Geniet en droom lekker weg bij jouw lievelingswerk!

Liefs van Sandra van www.studiodewinkel.nl

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)