10x de leukste gezelschapsspellen

10x de leukste gezelschapsspelletjes
10x de leukste gezelschapsspelletjes

Wij houden wel van een spelletje bij Flavourites en we hebben ook al vele vrienden en familie aangestoken. Flavourites’ Natascha heeft zelfs een heuse pokertafel, compleet met groen vilt en houders voor je wijn- of bierglas :-). Nu alweer veel te lang geleden natuurlijk, maar zo'n pokeravondje eens in de zoveel tijd met een stel vrienden, is geweldig. Maar ook met ons eigen gezin een speeltje spelen vinden we erg leuk. Toen de kinderen nog klein waren speelden we uren memory, rummikub en DaVincicode (nog steeds pakken we het er af en toe bij, altijd leuk), al is ons assortiment inmiddels wel wat veranderd. Maar dit zijn onze all time favourites. Leuk om op vakantie te doen, of gewoon gezellig thuis.

Altijd spannend: Catan
Een geweldig spel met vele uitbreidingsmogelijkheden. Tot 2014 heette het nog 'Kolonisten van Catan', maar het woord Kolonisten heeft geen fijne associatie dus dat wordt niet meer gebruikt. Des te beter, want bij ons heette het altijd al 'Catannen'. Je kunt starten met het basisspel en als je het een beetje doorhebt, op allerlei manieren uitbreiden. Met een portie tactiek en de nodige dosis geluk probeer je de meeste punten te scoren door steden, dorpen en straten te bouwen. Het is een geweldig spel waarbij elke beurt voor iedereen interessant is. Heb je ook maar een béétje een opvliegend karakter, dan voorspel ik dat je binnen no-time de steden en dorpen door de kamer slingert. Hoe het ook zij: dit spel is een van de beste investeringen die je aan je spelletjeskast kunt doen.
.
On trend: Pandemic
Het bestaat al een tijdje maar werd in 2020 ineens razend populair. Tja, dat snappen we. Pandemic is in het begin vrij lastig (ik zit nog steeds in die fase, we hebben het nog niet zo lang) maar wel heel leuk. Hierbij bedreigen dodelijke epidemieën de wereld, en moet je als team van wetenschappers deze epidemieën te lijf gaan om daarmee te voorkomen dat het een pandemie wordt. Leuk dus om samen te werken, dat maakt dit spel anders-dan-anders. Bovendien is het natuurlijk super actueel!
.
Ontdek de ornitholoog in jezelf: Vogelbingo
Absolute favoriet van onze 8-jarige zoon is Vogelbingo, maar zeker ook geen straf om als volwassene te spelen. Dit prachtige geïllustreerde spel is een leuke en leerzame variant van het traditionele bingospel, want je leert de namen van maar liefst 64 vogelsoorten (kende jij het prachtelfje al, of de kookaburra en blauwvleugelpitta??). Het spel is verder heel eenvoudig: elke speler krijgt een bingokaart met daarop twintig vogels. Komt er uit de zak met kaartjes een vogel die op jouw kaart staat, dan leg je daar een rode stip op. Heb je als eerste alle vogels gespot...BINGO!!
.
Voor de wannabe 007’s: Codenames
Dit spel leidt altijd tot heel veel verontwaardiging en hilariteit tegelijkertijd. Picture this: je vormt een team van twee personen en je speelt tegen een ander team van twee personen. Van elk team zit er één speler aan de ene kant van de tafel en één aan de andere kant van de tafel. Op tafel liggen 25 kaartjes met daarop een woord. Acht van die woorden vormen een geheime code, die de ene teamgenoot aan de ander moet doorgeven. Maar, nu komt het, je mag dat woord niet noemen én je mag maar één woord gebruiken om dat codewoord te omschrijven. En bovendien moet je proberen om zoveel mogelijk codewoorden in één beurt door te geven, met dus dat ene woord. Snappie? Probeer jij maar eens met één woord duidelijk te maken dat je codewoorden piraat, hemel, dinosaurus, België, shuttle, proef, kruik en garen zijn. Oef. Voor de treuzelaars en twijfelaars is een zandloper bijgevoegd.
.
Rijtjes maken: Qwirkle
Favoriet van onze 12-jarige dochter, en eerlijk is eerlijk, wij zijn er ook dol op. Bij dit spel wordt je ruimtelijk inzicht behoorlijk op de proef gesteld. Je speelt Qwirkle niet op een spelbord, maar gewoon op tafel. Het bestaat uit vierkantjes met gekleurde symbolen en het doel is om reeksen aan te leggen. Dat kan op twee manieren: een reeks van verschillende symbolen in dezelfde kleur of een reeks van hetzelfde symbool in verschillende kleuren. Een reeks heeft minimaal drie stenen en maximaal zes (qwirkle!) waar je punten voor krijgt. Elke keer als je stenen hebt gelegd, trek je weer nieuwe stenen uit de opbergzak. Lijkt redelijk willekeurig, maar is nog best lastig. En uiteraard zijn er strategische trucjes waarmee je meer punten kunt halen of zelfs je tegenstander kunt blokkeren. Maakt het éxtra leuk!
.
Kedeng Kedeng: Ticket to Ride
All time favourite van de hele familie: Ticket to Ride. Je speelt op een groot spelbord dat de treinkaart van Europa voorstelt. En wat ga je dan doen? Juist ja, treinroutes afleggen, op basis van de begin- en eindpunten die je op je routekaart krijgt. Welke route je kiest, is aan jou. Om een stukje van je route te kunnen maken, heb je gekleurde kaarten nodig. Klinkt simpel, maar let op! Je tegenstanders willen natuurlijk ook routes leggen, maar er is niet overal dubbelspoor. Als je niet snel genoeg een stukje van de route claimt, dan kun je misschien wel niet verder of moet je omrijden. Tip: focus op de langere en overlappende routes en probeer de bonuspunten van de langste route binnen te pakken.
.
Gekmakend: Look & Find
Dit spel kocht ik bij de Flying Tiger (niet online) en heeft al heel wat mooie plekken op de wereld bezocht, want het gaat áltijd mee op vakantie. Past namelijk in elke tas of koffer, dit kleine doosje. Maar onderschat dit spel vooral niet! Je speelt het met minimaal twee spelers, maar met drie of vier is het wel leuker en spannender. Elke speler krijgt een kaart met daarop acht afbeeldingen. De overige kaarten gaan met de afbeelding naar beneden op een stapel. En nu komt het: de bovenste kaart wordt omgedraaid (ook weer met acht afbeeldingen) en nu moet je zo snel mogelijk een afbeelding vinden die zowel op jouw eigen kaart als op de kaart van de stapel staat én roepen wat je ziet. Dat is echt een uitdaging voor je hersenen, want niet op elke kaart staan dezelfde afbeeldingen als op jouw kaart en dezelfde kleuren worden voor verschillende afbeeldingen gebruikt. Echt een mindfuck! En geloof mij, je gaat hier steeds fanatieker van worden en harder van praten. Wij zijn al op menig terras vreemd aangekeken als er weer een KAT! of THEEPOT! klonk.
.
Oldskool: Risk
Laatst hebben we Risk weer eens uit het stof gevist. Jee, lang niet gedaan! Komt omdat we bijna altijd kiezen voor Catan. Maar wat was het leuk. Ook 16-jarige puber zoon vond het geweldig en heeft nu al een aantal keer 's avonds met vrienden zitten Risken (vroeg beginnen, om 20.50 uur naar huis). Da's dan één voordeel van Corona: we hebben de laatste tijd zoveel spelletjes gedaan met het gezin, dat zijn echt momenten met een gouden randje. Maar Risk. Je kent het vast: je moet de wereld veroveren (of eigenlijk: de continenten die jij als geheime opdracht hebt) of de legers van een van je tegenspelers vernietigen. Heerlijk spel.
.
Je moet betalen! Monopoly
Dit is zo’n klassieker, iedereen kent het wel. Het doel is om zoveel mogelijk straten te kopen, om daar vervolgens huizen en hotels op te bouwen. Komt een tegenstander op jouw straat, dan moet ie betalen. Staat er een huis of hotel op, dan moet je tegenstander nóg meer betalen. Zo verdien jij bakken met geld en raken je tegenstanders in financiële problemen. Goed voor het financiële inzicht, want geef je je geld te snel uit of aan de verkeerde straten, dan kan het ook misgaan. Er zijn inmiddels heel wat varianten op dit spel, zoals een junior versie voor jonge kinderen en een elektronisch bankieren versie voor eh...mensen die het niet meer gewend zijn om contant geld bij zich te hebben.
.
Let's get physical: Twister
Tot slot nog een spel dat al heel wat jaren bestaat, maar echt ontzettend leuk blijft. Zeker nu we zo veel thuis zijn en misschien een beetje te weinig beweging krijgen. Nou, maak dan je borst maar nat, want bij Twister moet je de meest uitdagende houdingen aannemen. Het is eigenlijk een soort super yoga, maar dan niet van het relaxte type. Anyway, je gebruikt bij twister een mat met 24 gekleurde stippen die je op de grond legt. Je hebt ook iemand nodig die de draaiwijzer bedient en dan ben je good to go. Hand op rood, voet op geel. Easy peasy, maar op een gegeven moment raak je hoe dan ook met jezelf of een andere speler in de knoop. Raak je met een knie, elleboog of je bips de grond, dan ben je af. De meeste flexe en sterke speler wint. Leuk om samen met de kinderen te spelen, super leuk om de sleur te doorbreken!

Enkele van onze favoriete spelletjes
Enkele van onze favoriete spelletjes

 

 

 

 

reacties op dit blog (2)

24 mei 2021
Flavourites
Het is van Flying Tiger, we hebben het er nu bij gezet!
24 mei 2021
Marijke
Is er een link waarmee ik Look&Find kan vinden? Het lijkt me erg leuk om met de kinderen te spelen, ik kan het echter nergens online vinden...
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)