10 originele tips om minder plastic te gebruiken

Toffe nettasjes!
Toffe nettasjes!

Wil je minder plastic gebruiken? We delen onze inspiratie met deze tien tips die je vast nog niet kende!

1. Recycle je tas. And again. And again...
Je moet er een gewoonte van maken: altijd een boodschappentas bij je hebben zodat je geen plastic tasje in de winkel hoeft te kopen. Deze nettasjes van Dille & Kamille zijn super. Klein om mee te nemen, groots in gemak. Pas op: geen kleine spulletjes in stoppen want ze floepen er zo uit.

Schoonmaken met Brauzz
Schoonmaken met Brauzz

2. Recycle je flessen schoonmaakmiddel
Met drie grote boodschappenshoppers aan mijn stuur en twee in mijn fietskrat heb ik het me vaak afgevraagd: waarom koop ik grote flessen schoonmaakmiddel terwijl het grootste gedeelte gewoon uit water bestaat? Een paar jaar geleden introduceerde een Nederlandse ontwerpster op de Dutch Design Week haar antwoord op deze vraag: poeder, dat je zelf aanlengt met water. Et voilà. Daar is je schoonmaakmiddel. Inmiddels zijn er meerdere merken die dit concept in de markt hebben gezet. Ik ontdekte bij de Jumbo de flessen hip, zalig ruikend schoonmaakmiddel van Sophie Green (en schreef er al eens dit blog over) en we hebben nu ook Brauzz, waar je flessen schoonmaakmiddel in poedervorm koopt. Heel handig: je kunt hier online een starterspakket bestellen met badkamerreiniger, allesreiniger en glasreiniger. Een fikse CO2 besparing! Niet alleen in het produceren van plastic flessen, maar omdat er nu minder water (= volume) wordt vervoerd scheelt het ook veel uitlaatgassen. Ook mooi en van hetzelfde principe zijn de schoonmaakflessen van Zoschoon.nl. Veilig, vegan en prachtig! 

Was je haar met vlokken
Was je haar met vlokken

3. Was je haar met... shampoovlokken
Hte klinkt wat vreemd maar echt: dit zijn de ontwikkelingen van nu. Bij Marleys.Amsterdam shop je natuurlijke shampoovlokken! Ja, vlokken. Je leest het goed. Je lengt ze zelf aan met water, doet ze in een mooie fles (of je koopt de reusable shampoofles van Marleys.Amsterdam) en je hebt heerlijke, rijke, schuimende shampoo. Supertof. Nu nog de geur kiezen. Ga je voor bier & wierook? Voor eucalyptus & groene klei? Of voor lavendel & sinaasappel? Klinkt stuk voor stuk aantrekkelijk... Probeer een starterspakket, familiepakket of kies de cadeaubox!
.
4. Lunchbox van hout
Bij Noplasticplease.nl (goeie naam!) zag ik deze houten lunchbox. Mooi, chic, origineel én plasticfree!

5. Recycle je tas gewoon nóg een keer!
En nog zo'n leuke tas die je steeds weer wilt gebruiken. Ik zweer bij de tassen van Susan Bijl (de shopper L is zó groot en oersterk, ideaal!).

6. Verpakken in bijenwasdoeken
Het is even wennen, maar verpakken in bijenwasdoeken werkt écht perfect. Onze Petra gebruikt ze om bakjes in de koelkast mee af te dekken, om een lunch in te verpakken of om los fruit even in te doen. Voordeel van zo'n bijenwasdoek is dat je sowieso geen plastic gebruikt, maar het schijnt de versheid ook te bevorderen. Beewise verkoopt ze in allerlei soorten en maten en prints. Ook in zakjes en andere handige toepassingen! 

De shopper L van Susan Bijl
De shopper L van Susan Bijl

7. Wattenschijfjes, wattenstokjes, rietjes...
Heb jij je plastic exemplaren al vervangen door papieren varianten? Hoewel, wattenschijfjes koop je natuurlijk niet van papier maar hiervoor gebruik je de recylce-variant die je gewoon bij de drogist vindt. Daar liggen nog wel vaak plastic wattenstaafjes in het schap, maar daar doe je natuurlijk niets mee. Vraag naar houten wattenstaafjes! Staat nog leuker ook op je make-uptafel :-).

Handig: bijenwasdoeken
Handig: bijenwasdoeken

8. Tanden poetsen met tabletjes
Fairytabs maakt van tandenpoetsen een feestje. Helemaal puur natuur, zonder chemicaliën en ander naar spul waarvan je niet wilt dat je oogappeltje het doorslikt. En óók nog eens dierproefvrij en vegan! Het werkt heel simpel: je neemt een fairytab in je mond, kauwt erop totdat ie gaat schuimen en dan poets je twee minuten. Easy peasy, geen geklieder meer met tandpasta in de spoelbak en misschien wordt tandenpoetsen zelfs wel het feestje van de dag! Er zijn twee smaken, aardbei en soft mint. Shop er gelijk een opbergbakje bij en een bamboe kindertandenborstel en je poetsfestijn kan beginnen. Wil je overigens nooit zonder fairytabs zitten? Neem dan het handige abonnement, krijg je elke maand een nieuwe voorraad. Hadden we al gezegd, easy peasy?

Fairytabs
Fairytabs

9. Vegan sandaaltjes
Yes, het is er weer de tijd voor: sandaaltjes! Wij zweren bij de beauties van Sharon Woods Vegan. Ze zitten heerlijk (hebben een heel zacht voetbed), zijn er in prachtige tinten en... helemaal vegan. In dit blog lees je er alles over.
.
10. Op naar de markt
En dan laatste tip die je natuurlij allang kent, maar die we toch nog even willen meegeven. Want wat is er leuker dan op zaterdagochtend (of op een andere dag wanneer het bij jou kan) naar de markt te gaan en daar je spullen te kopen, die je vervolgens direct in je tas doet... Het sfeertje, minder verpakkingen, de gezelligheid... En het geeft een extra goed gevoel te weten dat je op die manier je steentje bijdraagt aan een plasticvrije wereld!

Vegan sandaaltjes van Sharon Woods
Vegan sandaaltjes van Sharon Woods

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)