Kinderkamer opruimen? Zó doe je dat!

foto links: speelhuis van Huisengrietje.nl, foto rechts: lockerkast van Maximavida.nl
foto links: speelhuis van Huisengrietje.nl, foto rechts: lockerkast van Maximavida.nl

Het zijn écht schatten hoor, onze bloedjes van kinderen, maar niet normaal wat een rommel ze kunnen maken! Kinderkamers die eruitzien alsof er een orkaan doorheen heeft geraasd of waar net een explosie heeft plaatsgevonden, klinkt herkenbaar? Met de opruimtips in dit blog kun je samen met je schatje(s) aan de slag om van de chaos weer een heerlijk opgeruimde kinderkamer te maken!

We kunnen wel om de hete brij heen draaien, maar ze hebben gewoon heel veel speelgoed, die kids van ons. En dat speelgoed is dus vaak door het hele huis te vinden, hoewel het echte speelgoed-epicentrum meestal toch wel de kinderkamer is. En we zijn echt de beroerdste niet, dus wat speelgoed hier en daar is no problemo. Maar als je niet meer op sokken of blote voeten de kamer in kunt zonder het risico te lopen helse pijnen te voelen doen vanwege rondslingerende legoblokjes, kraaltjes, blokken, puntenslijpers, poppen accessoires en ander klein spul, dan is het tijd om er iets aan te doen!

Van kruidenrekje naar boekenplank. Beeld: Pinterest
Van kruidenrekje naar boekenplank. Beeld: Pinterest

Eat, sleep, play, repeat
Gebruiken je kinderen de kinderkamer alleen om te slapen en te spelen, maken ze er ook huiswerk, delen je kinderen een slaapkamer? Weet je hoe de kamer gebruikt gaat worden, en welke spullen er dus thuishoren? Top, dan kun je aan de slag, uiteraard samen met je mini-me!
Als er al een chaos was in de kamer, dan ga je die nu nóg erger maken! Want je gaat alle spullen uit de kasten en van planken halen! Oké, begin door al het rondslingerende wasgoed bij de wasmachine te leggen. Zie je afval of spullen die kapot zijn? Doe dat meteen in een afvalzak. En nu ga je de overige spullen grof sorteren, wat er eigenlijk op neer komt dat je stapeltjes maakt met speelgoed dat bij elkaar hoort: boeken bij boeken, lego bij lego, stiften en kleurpotloden bij elkaar etc. Is er iets stuk, niet te repareren of incompleet? Meteen in de afvalzak! Dit sorteren is overigens super leuk om samen met je kind te doen, maak er bijvoorbeeld een wedstrijdje van! Maar eerlijk is eerlijk, het gaat sneller als je dit alleen doet, want je kind kan makkelijk afgeleid raken van al dat speelgoed dat weer tevoorschijn komt! En zo kun je nog eens iets ongezien in weggooien...
Maak tot slot de lege kasten en planken schoon, zodat je straks meteen de kasten weer kunt inruimen.

Opruimen = cashen!
En? Hoeveel ligt er nog?? Te veel? Dan ga je nu super kritisch kijken of je kind nog wel speelt met het speelgoed dat voor je ligt. Ik doe dit dit standaard twee keer per jaar met mijn kinderen: één keer vlak voor Koningsdag. Ze mogen dan alles waarmee ze niet meer willen spelen verkopen op de Vrijmarkt. En de opbrengst gaat in de spaarpot! Is bij ons een ontzettend goede stimulans om flink op te ruimen. De tweede keer doen we dit ergens in november, zo voor de feestdagen, om plaats te maken voor speelgoed dat in december bij de schoorsteen of onder de boom ligt! Is meestal een iets minder rigoureuze opruimsessie, maar hé, alle beetjes helpen!
Heb je spullen die naar de Vrijmarkt, Kringloopwinkel, buurmeisje of neefje kunnen? Stop ze in een doos of zak en berg het voor nu even op buiten de kinderkamer.
Je bent nu klaar om alle speelgoed een nieuwe, vaste plek in de schone kasten en op de schone planken te geven.

Verkoop je oude speelgoed op de vrijmarkt!
Verkoop je oude speelgoed op de vrijmarkt!

Stijlvol opbergen
Hoewel je een kinderkamer niet vol wilt zetten met meubels, is het wel handig om in ieder geval één ruime kast te hebben waarin je naast kleding ook speelgoed kunt opbergen. Tip: kijk bij de kringloopwinkel even naar een kastje, als je daar toch bent om de spullen die je niet meer gebruikt in te leveren!
Ook superhandig in de kinderkamer is een boekenplank. Neemt niet veel ruimte in beslag, kost geen vloeroppervlakte en zo staan alle kinderboeken netjes bij elkaar.
Echt onmisbaar in de kinderkamer zijn opbergboxen en manden. Er zijn zo veel leuke exemplaren beschikbaar, zoals deze van ANNIdesign of de opbergzakken van Play en Go by Momokids. Je kunt eenvoudige transparante bakken (met deksel, want dat kun je lekker stapelen!) gebruiken voor het speelgoed dat je in een kast bewaart. Bepaal samen met je kind welk speelgoed hij/zij in de kast opbergt en welk speelgoed hij/zij buiten de kast bewaart. Bij ons thuis zit de lego in een aantal transparante opbergboxen, in de kast. Zo kan mijn zoon precies zien waar de materialen zitten die hij nodig heeft. En ook alle dino’s zitten in box met deksel, net als zijn auto’s.
Speelgoed dat veel wordt gebruikt en dat je in het zicht zet, kun je bewaren in leuke opbergers die zowel praktisch als mooi zijn en matchen met de kinderkamer. Ik ben fan van de stapelkratjes van Hay, superhandig voor teken- en knutselspullen en in verschillende kleuren en formaten verkrijgbaar. Ook erg leuk, voor bijvoorbeeld knuffels, zijn grote rieten manden. Staat zo gezellig!

Opbergmanden van Madame Stoltz en opbergzak van Play&Go via Momokids.be
Opbergmanden van Madame Stoltz en opbergzak van Play&Go via Momokids.be

En hoe houden we dat zo?
Yes, you did it! De kinderkamer is weer leefbaar! Alleen het speelgoed en de materialen waar echt mee wordt gespeeld, staan er nog. Netjes opgeborgen in dozen en manden. Maaruh,  hoe houden we dat zo? Want we weten immers hoe dat gaat….De oplossing is gelukkig geen rocket science, maar simpelweg een kwestie van het goede voorbeeld geven. En dat kunnen wij! Als je iedere dag aan het einde van de middag even tien minuten samen met je kind opruimt, dan wordt het vanzelf een routine en kun je het op een gegeven moment aan hem zelf overlaten. Werkt het altijd? Nope, maar ik heb hier thuis altijd nog die fikse opruimsessies in april en november!

Herkenbaar, zo'n verzameling?
Herkenbaar, zo'n verzameling?

O ja, nog één ding. Jouw kind heeft vast, net als de mijne, van dat speelgoed waar ze never nooit afscheid van willen nemen, of van die verzamelingen die vaak uit de spaaractie van de supermarkt komen, of vondsten uit de natuur die echt echt echt binnen bewaard moeten worden. Deal with it, accepteer het als hun guilty pleasure en geef ze een mooie doos om het in te stoppen. Ooit, ik beloof het je, zal ook die doos het huis uit gaan!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)