Hot! Wat te dragen in de zomerhitte

Zonnecreme een must!
Zonnecreme een must!

Het zal je de afgelopen tijd niet ontgaan zijn: het is zomer. Een onvervalste Hollandse zomer, grillig als – een metafoor in een metafoor :) – een Hollandse zomer. Met vooral de laatste jaren, onderschat die global warming niet, uitzinnig hete uitschieters. Mens, wat een hitte. Dacht je je zomergarderobe wel zo’n beetje op orde te hebben, blijkt ‘ie hier toch echt niet tegen bestand. Tijd voor een klein onderzoekje; wat kunnen we kledingsgewijs het beste doen (of laten) om okselfris en waardig de zomerhitte te trotseren.

The heat is on!
Ons lichaam is eigenlijk altijd bezig de temperatuur constant te houden. De ‘neutraalstand’ van onze ingebouwde thermostaat staat op 37° graden, met die temperatuur functioneert het lichaam op zijn/haar best. Als de omgevingstemperatuur lager is ploft de ketel aan en wordt de temperatuur automatisch geoptimaliseerd. Merk je weinig van en hoef je niet veel voor te doen; af en toe een beetje brandstof erin (voedsel dus), een laagje kleding ter isolatie, en de machine loopt als een zonnetje. Bij een omgevingstemperatuur ergens rond de 20 a 25° graden wordt dat laagje kleding eigenlijk overbodig; de ketel en de thermostaat kunnen het samen prima-de-luxe aan. Het feit dat je kleding draagt wanneer de omgevingstemperatuur de 20-25° gradengrens overstijgt wordt dus vooral gedicteerd door sociale regels. En: het biedt bescherming tegen de zon. Qua straling dan, qua warmtebeleving werkt het meestal averechts. Anyway, sociaal verantwoordelijke wezens die we zijn jurken we ons liever toch maar aan :) Maar hoe doen we dat hitteproof en toch een beetje stylish verantwoord? Tips & tricks te over op internet. We filteren de meest relevante en praktisch toepasbare er voor je uit, en vullen die aan met onze eigen wijsheden.

Watermanagement
Hoe dun ook het kledingstuk dat je aantrekt, het is verspilde moeite als je de verkeerde stof kiest. Want de meeste natuurlijke materialen reguleren vocht stukken beter dan (sommige, niet alle) synthetische kwaliteiten. Wie wel eens hysterisch een plens wijn van de bank heeft proberen te deppen met de eerste de beste bij-de-hand zijnde fleecedeken weet waarover we het hebben. En vocht heb je in overvloed tijdens een hittegolf: transpireren is een truc van je lichaam om je versneld af te laten koelen. Een truc waar jij – geheel gekleed en uiterst welriekend – niet op zit te wachten. Dus weg met dat vocht, en een beetje rap graag. Stoffen die vocht opnemen en ook weer (in tegengestelde richting van je lichaam) afvoeren zijn daarom de beste optie. Katoen, viscose, zijde, linnen, en zelfs wol zijn er keien in (kijk eens bij oa pleinpublique.com voor leuke én vochtregulerende zomeritems). Maar ook de new-gen synthetica zols ‘quick dry’ doen dat goed; speciale membranen in de kunstmatig gesponnen ‘vezels’  absorberen en transporteren vocht snel en effectief.

Los en luchtig
Stel; het is tropisch warm en je draagt een katoenen shirt. Warmte- en vochtregulerende stof; check. Slimme meid, dus voorbereid. Waarom heb je dan nog steeds het gevoel dat je opgesloten zit in een bloedhete cocon? En zie je je contouren in ton-sur-ton transpiratievocht afgetekend op je hippe strakke... aha...  got it. Strakke kleren zijn een no-go als de mussen dood van het dak vallen. Want vocht-absorberende stof valt onder puntje a, de gelegenheid creëeren dat vocht ook weer te laten verdampen is puntje b. Verdampen gaat het snelst als je ventileert, en voor effectief doortochten heb je ruimte nodig tussen je lijf en je kleding. Simpel. Je hoeft je heus niet in baggy oversized todden te kleden, maar een beetje een wat ruimere snit is wel zo effectief. Als je kleding dan ook nog van een lichtgewicht stof is gemaakt, die bovendien van een garen met een open vezelstructuur is geweven/gebreid, dan zit je dubbel goed. Point taken?   
Kleine voetnoot; kleur is van ondergeschikt belang. ‘Men’ zegt dat zwart warmte absorbeert en wit warmte weerkaatst. De voor- en nadelen daarvan zijn inmiddels door de wetenschap onderuitgehaald; bij metingen onder de kleding van Bedoeïnen in de Sahara blijkt er weinig tot geen temperatuurverschil te zijn tussen lichtgekleurde en donkergekleurde kleding. Summerdarks kunnen dus gewoon. (Ilse; yeeeey!)

De naakte waarheid
Wie een beetje bekend is met de ‘wrong side’ van Britse kleedgewoontes zal dit zeker herkennen; zodra de temperatuur in de UK een beetje in de richting van de 10° stijgt gaat de rem eraf en de roklengte de hoogte in. Goed, de poor gals zijn zo gewend aan takkeweer dat ze een mildere winterdag al als bloody hot ervaren, maar de behoefte to show some skin slaat soms hilarisch ver door. En ja, ook Nederlanders zijn daar soms schuldig aan; op een gemiddeld warme dag moet je in de supermarkt met je karretje regelmatig om de bierbuik/groezelig hemdje/badslipper dudes heen slalommen. En er is wat voor te zeggen; blote armen en benen blijven aangenaam koel.
Maar er zijn ook nadelen. Je verbrandt sneller, en ook insecten hebben vrij spel. Ben je in de Tropen, dan is bedekkende kleding mede om die reden een verstandige optie. Want malariapillen en deet ten spijt; voorkomen is beter dan genezen. Maar ben je gewoon in Nederland en is een enkele slaperige wesp je grootste risicofactor, dan kun je gerust wat ‘bloter’ kleden. Lees onze tips.
 
Plakt je broek door de warmte aan je beenpartij? Kies voor een rok, dan waait het daar beneden nog een beetje door. Er is echter één ‘maar’; de Plakdij. (Dames met een ‘thigh-gap’; neem even een korte pauze en lees iets anders) Er is een oplossing voor; de onderbroek met pijpjes. En nee, niet die naadloze synthetische in dit geval maar een fris katoenen exemplaar. Heb je niet in de kast, en wil je je zuurverdiende centjes er niet aan spenderen? Investeer in een paar cycle-shorts (korte legging) en je tikt meteen één van de trends van dit seizoen aan. Okee, je transpireert mischien meer dan met blote dijen, maar je transpireert wel in stijl én je vermijdt luieruitslag :).

De beste roktip voor Hollandse fietsers; clip zo’n tafelkleedgewichtje middenvoor aan je rokzoom en je rok waait niet omhoog. Maar let op; bij té harde wind riskeer je een deuk in je voorhoofd :)

Ben je fan van een haltertop (hallo zongebruinde schouders) maar stoor je je aan zichtbare bh-bandjes en heb je zo’n speciale halter-bh niet in je kast? Een bh met afneembare bandjes tover je zo om; haak het linkerbandje in het rechterlusje en viceversa. Tadaaa; gekruiste rugbandjes in haltermodel.

Croptops. Lastig. Ja, want bloot middenrif = lekker luchtig. Nee, want strak klooit met je transpiratiemanagement en loose-fit geeft kans op ongewenste inkijk (hello nipple-gate) Overigens wel beeldig bij een broek met hoge taille. En laat dat nou net weer helemaal in de mode komen. Kortom; wij zijn er niet helemaal uit, maar het is een hele goede optie.

Loose-fit jurken; ja!!! Helemaal on-trend en het perfecte kledingstuk voor warm weer omdat er weinig huidcontact is. Plakproof en failsafe, wat wil je nog meer?

Wil je helemaal het hoofd koel houden: draag een hoofddeksel. En nee, niet die boerenzakdoek met 4 knopen die je moeder je liet dragen toen je nog te jong was voor een eigen mening (mam je bent de aller-allerliefste maar What, Where. You. Thinking…) Een kekke strohoed met brede rand is altijd een goede optie. Wil je eens wat anders? Kies dan een tulband. Helemaal de rigeur anno nu en met een heerlijke glamorous old-school Rivièra vibe. Stiekem nat maken alvorens je ‘m om je hoofd wikkelt is een slim idee. Een bevoren kipfilet in de draperie verstoppen is een... juist ja, slecht idee.

Luchtig lijstje
Geen zichzelf respecterende blogpost is compleet zonder een lijstje, dus we vatten bovenstaande info even puntsgewijs samen for your convenience.


1.     Draag kleding gemaakt van goed vochtregulerende stoffen zoals katoen, linnen, viscose, wol, zijde en sommige speciaal daarvoor ontwikkelde synthetica.

2.     Kies voor items met een lossere pasvorm zodat de boel lekker door kan tochten. Bij voorkeur ook nog van een lichtgewicht stof, én gemaakt van een losvezelig garen voor dubbele punten.

3.     Kleur is niet doorslaggevend, zowel licht als donker is geschikt mits de eerder omschreven regels over samenstelling en gewicht gehanteerd worden.

4.     Blote huid is prima, doseren is de leus. Een lange mouw die wijd valt functioneert minstens zo goed als een korte mouw – en beschermt bovendien tegen insecten en schadelijke straling.

5.     And always apply sunscreen...

We wensen je een heerlijk koele zomer, tot de volgende keer!
Nicole & Ilse
 
Nicole Hoefsmit - pleinpublique.com
Ilse Vlastuin - mrsalwayswrite.nl

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)