Een slimmer huis met smart home energie producten

Een slimmer huis met smart home energie producten
Een slimmer huis met smart home energie producten

Tegenwoordig zijn er een hele hoop slimme producten op de markt. Leuk, die innovatie, maar wat heb je er nu precies aan? En welke slimme producten moet je zeker in huis halen? We zetten de belangrijkste gadgets voor een slim huis op een rijtje.

Slimme thermostaat gebruiken


Een slimme thermostaat verbind je met het wifi-netwerk in huis. Je kunt de thermostaat dan met een app bedienen. Dat kan via je telefoon, je tablet of computer. Stel je slimme thermostaat zo in, dat het lekker warm in huis is als je thuiskomt. Of zorg er juist voor dat de kachel ‘s nachts automatisch op 15 graden staat. Met een slimme thermostaat kun je vaak ook meteen je gasverbruik uitlezen.

Dat is handig, want op die manier weet je precies wat je verbruikt en hoe hoog de gasrekening ongeveer zal zijn. Daarnaast biedt het je meer bewustzijn: je weet op welke momenten je thermostaat hoger staat en kunt daarop handelen. Kijk ook eens naar een smart home energie aanbieding. Op die manier valt er veel energie te besparen. Beter voor je portemonnee en beter voor het klimaat.

Besparen met een slimme radiatorknop


Een slimme radiatorknop is een groene keuze. Hiermee kun je namelijk je huis, per radiator, afzonderlijk verwarmen. Er zit een motortje in de kraan die de kraan open of dicht zet. De slimme thermostaatkraan staat in verbinding met je smart home-systeem en met de slimme thermostaat, die weer verbonden is met de ketel. Op die manier regel je via een app de temperatuur in huis.

Met een slimme radiatorknop hoef je dus niet meer alle ruimtes in huis te verwarmen. Zo kun je bijvoorbeeld alleen je slaapkamer verwarmen, zonder dat je eerst het hele huis door moet om alle radiatoren dicht te draaien. Je kunt ook een specifieke ruimte verwarmen en in een andere ruimte de kachel uit laten. Dan kun je bijvoorbeeld je thuiswerkkantoor verwarmen, terwijl in de woonkamer de houtkachel brandt.

Verlicht je ruimtes met slimme lampen


Slimme verlichting is ontzettend handig. Het is allang niet meer alleen iets voor mensen die van gadgets houden. Met slimme verlichting kun je vanuit je bank, bed of stoel de verlichting bedienen. En als je deze met een klok op je telefoon instelt, kun je de lampen alvast aan laten gaan op het moment dat je van je werk naar huis rijdt. Zo kom je altijd thuis in een gezellig, verlicht huis.

Ook hier geldt dat je energie kunt besparen. Vooral LED-lampen zijn namelijk zeer energiezuinig. Ze verbruiken een stuk minder energie dan traditionele gloeilampen én hebben een langere levensduur.

Beveilig je huis met bewegingssensoren


Is er beweging in of rond je huis? Dan kun je daarvan direct een seintje krijgen op je mobiele telefoon. Bewegingssensoren zijn al heel oud, maar slimme bewegingssensoren bieden veel meer voordelen dan traditionele bewegingssensoren. Zo kun je een slimme bewegingssensor aansluiten op je bestaande smart home-netwerk. Daarmee kun je bijvoorbeeld het licht aan laten gaan als iemand in een bepaalde ruimte komt.

Of je stuurt met je sensoren ook meteen je beveiligingscamera’s aan. Wordt er beweging gedetecteerd? Dan moet er opgenomen worden. Vaak kun je ook de gevoeligheid instellen. Zo voorkom je dat een voorbijlopende kat ervoor zorgt dat je hele huis getriggerd wordt.

Energie besparen met slimme stekker


Wist je dat je met een slimme stekker al snel bijna 100 euro per jaar kunt besparen? Kassa! Je bespaart zoveel doordat je wat doet aan je sluipverbruik. Sluipverbruik is wat ontstaat als je je televisie, decoder of console in slaapstand zet, maar niet de stekker eruit haalt. Hoeveel je bezuinigt, hangt af van wat je aansluit en welke stekker je gebruikt.


Een slimme stekker haalt de stroom van apparatuur die je niet gebruikt. Je kunt een schema instellen zodat apparaten op bepaalde tijdstippen uit gaan en op bepaalde tijdstippen aan gaan. Vaak is het ook mogelijk om je verbruik te meten. Zo ben je je meer bewust van je sluipverbruik en weet je wat je te doen staat om energie te besparen.

Natuurlijk kun je met je slimme stekker ook apparaten op afstand uitzetten. Vraag je je op een verjaardagsfeestje opeens af of je de televisie wel uit hebt gedaan? Geen probleem, schakel je televisie op afstand uit met de slimme stekker. Dat is nog eens slim!

Kies voor slimme zonwering


Lijkt slimme zonwering je overbodig? De gadgetfreaks onder ons weten wel beter. Slimme zonwering zorgt namelijk voor veel meer comfort, gemak en meer gevoel in huis. Met slimme zonwering kun je in de winter lekker knus binnen zitten met gesloten gordijnen, terwijl je in de zomer automatisch je slimme rolgordijnen dicht laat gaan als het te warm wordt. De warmte meet je dan met een slimme temperatuursensor, die in hetzelfde smart home-netwerk zit.

Of wat dacht je van de zonwering openen als je wekker gaat? Je kunt het allemaal van tevoren instellen. Tegenwoordig zijn er zelfs slimme gordijnen die ‘s avonds automatisch dicht gaan. Daardoor denken potentiële inbrekers dat je thuis bent, en kunnen ze niet naar binnen kijken. Al deze slimme toepassingen zijn inmiddels veel meer dan alleen gadgets: ze bieden echt toegevoegde waarde.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van nieuwe tips, toffe shops, leuke adresjes en inspirerende blogs!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)