Eco-friendly regenjas
Moest jij vroeger een flink eind fietsen naar de middelbare school? Elke dag, door weer en wind? Zelf had ik mazzel, want mijn middelbare school was om de hoek. Dat dit een luxe was, zeker op regenachtige dagen, had ik al snel door. Regelmatig zag ik ze de school binnenkomen: mijn druipende medescholieren. Gehuld in lelijke, lompe regenpakken, waar weinig vooruitstrevende ketens als Hema en Wibra het patent op leken te hebben.
Dit was in de jaren ’90 en het heeft eigenlijk nog verrassend lang geduurd voordat er een bedrijf kwam dat het vormeloze stuk plastic dat de regenjas ooit was, omvormde tot een waar mode-item. Ik heb het natuurlijk over het Deense RAINS, dat zich sinds 2012 toelegt op de productie van regenkleding die past in onze moderne lifestyle. Dit doen ze met veel succes, maar met gemiddeld 121 regendagen per jaar mogen de Denen zich dan ook met recht ervaringsdeskundigen noemen.
Vanaf het allereerste begin waren wij onder de indruk van de designs en kleuren van de jassen en accessoires én van de manier waarop RAINS zijn producten zo milieuvriendelijk mogelijk tot stand brengt. Alle bestanddelen van de producten van RAINS voldoen aan de standaarden van REACH (Europese verordening over de productie van en handel in chemische stoffen) en zijn gecertificeerd volgens de strenge Eco-Tex 100 standaard. De producten van RAINS zijn opgebouwd uit 50% PU (polyurethaan) en 50% polyester. Dit polyester bestaat voor de helft uit gerecycled PET. Omdat door PET te recyclen dezelfde grondstoffen meerdere keren gebruikt worden, is er per saldo minder olie (en andere schadelijke stoffen) nodig in het productieproces. PET kan niet tot stand komen zonder het gebruik van olie en daarom kan een regenjas (die immers waterdicht moet zijn) niet 100% duurzaam geproduceerd worden, maar RAINS is op de goede weg!
Naast de focus op duurzaamheid besteedt RAINS ook nog eens veel aandacht aan de arbeidsomstandigheden in de fabrieken in China waar de producten gemaakt worden. Ze hebben hiertoe een Code of Conduct opgesteld, waaraan de fabrieken waar ze mee werken zich moeten houden. In deze gedragscode staan onder meer regels ten aanzien van gepaste werktijden, goede ziektekostenverzekering en een schone werkomgeving voor iedereen die betrokken is bij het productieproces.
Met RAINS kun je zonder schuldgevoel de regen in. Of trek hem gewoon aan als het droog is. Nu de regenjas een volwaardig onderdeel van de garderobe is geworden, heb je geen regen meer nodig als excuus om hem van de kapstok te trekken. Nu alleen nog even kiezen: ga je voor de stoere Long jacket, de vrouwelijke Curve jacket met ceintuur, voor de hippe Bomber jacket, of toch voor de nieuwe Noon coat?!