Dit moet je weten over een MRI scan van je rug
Als je rugpijn hebt, kan je arts ervoor kiezen om je in te plannen voor een MRI scan. MRI staat hierbij voor magnetic resonance imaging en maakt gebruik van een magnetisch veld, radiogolven en een computer. Met dit onderzoek worden gedetailleerde en duidelijke foto’s van je wervelkolom en de omliggende weefsels gemaakt. Een MRI scan maakt hiervoor geen gebruik van straling, al kan een contrastmiddel wel gebruikt worden. Hierdoor zullen de beelden duidelijker worden, waardoor je arts mogelijk makkelijker de oorzaak van je rugklachten vast kan stellen. In dit artikel vertellen we je alles over een MRI van je rug en waarom dit onderzoek toegepast kan worden.
Wat is een MRI scan van je rug?
Een MRI scan is een niet-invasief onderzoek dat door artsen gebruikt worden voor het diagnosticeren van medische aandoeningen. Zoals we in de introductie al zeiden, wordt hierbij geen gebruikt van röntgenstraling. In plaats daarvan worden gedetailleerde afbeeldingen van interne lichaamsstructuren met een krachtig magnetisch veld en radiogolven gemaakt op een computer. Hiermee kunnen artsen je lichaam onderzoeken en ook ziekten opsporen. Dit kan onder meer goed gedaan worden voor je wervelkolom. MRI is namelijk zelfs de meest gevoelige beeldvormingstest voor rugklachten. Daarom doe je er dus goed aan om een MRI rug aan te vragen als je last hebt.
Waarvoor wordt een MRI scan van je rug gemaakt?
Een MRI body scan kan gebruikt worden voor het detecteren en/of beoordelen van diverse aandoeningen van de wervelkolom. Hieronder vind je hier een paar goede voorbeelden van:
* Geboorteafwijkingen in het ruggenmerg of de wervels.
* Schrijf- en gewrichtsaandoeningen. Ernstige rugpijn wordt vaak veroorzaakt door deze kwalen. Dit geldt ook voor ischias, wat rugpijn is die naar het onderbeen uitstraalt.
* Tumoren in het ruggenmerg, de zenuwen, wervels en omliggende zachte weefsels.
* Anatomie en uitlijning van de wervelkolom.
* Compressie of ontsteking van de zenuwen of het ruggenmerg.
* Traumaletsel aan de schijven, botten, banden of het ruggenmerg.
* Infectie van de tussenwervelschijven, wervels, bedekkingen en het ruggenmerg.
Ook voor het plannen van een behandeling van je rugklachten kan een MRI scan gebruikt worden. Hierbij kun je denken aan spinale fusie, decompressie van een beknelde zenuw en/of steroïde-injecties. Deze injecties verlichten de pijn meestal, terwijl ze ook gedaan worden aan de hand van röntgengeleiding. Daarnaast kan een MRI van je rug andere potentiële oorzaken van je rugpijn detecteren. Hierbij kun je denken aan botzwelling en compressiefracturen.