Deze kerstbomen zijn wél duurzaam!

Deze kerstbomen zijn wél duurzaam!
Deze kerstbomen zijn wél duurzaam!

Elk jaar na de feestdagen vind ik het weer zo'n verdrietig gezicht: al die treurige kerstbomen op straat. Taak volbracht, klaar voor de stort. Dat moest anders, vond ik vorig jaar, en ik kocht een kerstboom met kluit die na de feestdagen de tuin in ging. De hele zomer kreeg hij extra water, hij ziet er nog supergoed uit. Dit jaar mag hij weer shinen in de woonkamer! Wil je ook een duurzame kerstboom? Dit zijn mooie opties!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: traditiegetrouw je kerstboom op een grote brandstapel gooien en met z'n allen genieten van een metershoog vuur, glühweintje erbij, is geen goed idee. Hierbij komt veel CO2 vrij: heel slecht voor het milieu. Laten inzamelen door de gemeente dan maar? Da's een stuk slimmer. Wat er met jouw afgedankte kerstboom gebeurt, hangt af van de gemeente waar je woont. In de ene gemeente worden de bomen in speciale verbrandingsovens verbrand en verwerkt tot biomassa of compost, in de andere worden er houtsnippers gemaakt van de bomen.

De boom die je oprolt na gebruik
De boom die je oprolt na gebruik

Tip 1: Kerstboom adopteren
Tegenwoordig kun je in veel plaatsen een kerstboom adopteren. Na gebruik breng je de boom weer terug naar de plek waar je 'm hebt gekocht, hij gaat weer de grond in en na een jaar krijg je je boom (uiteraard tegen betaling) weer terug. Vind je 'm niet meer zo mooi? Dan kun je een nieuwe boom adopteren. Bij Beter Boompje kun je een boom met kluit of zonder kluit kopen. Koop je een boom zonder kluit? Dan plant Beter Boompje er twee herbruikbare biologische adoptieboomstekjes voor aan in hun BeterBoompje Kerstbomenbos. Ga je voor een boom mét kluit? Dan breng je 'm na gebruik weer retour en wordt hij teruggeplant.

No Denneboom
No Denneboom

Tip 2: Tiny Tree
Ken je Tiny Trees? Dit is een ontwerp van Suseela Gorter. Suseela kon het niet langer over haar hart verkrijgen om een wegwerpkerstboom te kopen, en ontwikkelde een paar jaar geleden de Tiny Trees: kerstbomen geprint op doek met échte lichtjes. Je rolt het doek uit, hangt het op en laat het kerstgevoel maar komen. Mis je de kerstkransjes en ballen in de boom? Die prik je gewoon met een klein speldje op het doek. Nice to know: de Tiny Trees worden gemaakt door sociale werkplaatsen, ze gaan jarenlang mee en met de opbrengst steunt Tiny Trees Urgenda en Meer Bomen Nu. Ideaal voor kleinbehuisden, voor iedereen die een hekel heeft aan vallende naalden of als je rond de kerst op vakantie gaat en maar even thuis bent.
.
Tip 3: Plant je eigen boom

Of doe zoals ik: koop een kerstboom met kluit en zet 'm na gebruik weer in de tuin. Goed onderhouden, want ze hebben gedurende het jaar wel wat aandacht nodig. Met een beetje mazzel komt je boom elk jaar weer terug in huis, steeds een beetje groter!

Geef een kerstboompje!
Geef een kerstboompje!

Tip 4: Geen boomposter
Deze kwamen we tegen: de No Dennenboom deurposter. Voor als je een duidelijk statement wilt maken! Voor elke No Dennenboom die wordt verkocht, wordt er een echte boom geplant.

Prachtige kunstkerstboom
Prachtige kunstkerstboom

Tip 5: Geef 'n Boompje
Ook leuk: geef iemand een klein kerstboompje cadeau. Een heel origineel kerstgeschenk, en de ontvanger hoeft volgend jaar geen boom meer te kopen! Hij begint klein, maar groeit uit tot een riant exemplaar. 

Tip 6: Of toch maar een kunstkerstboom?
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kunstkerstboom... Zoals deze prachtige kunstkerstboom van House Doctor, die we bij Deens zagen. Overweeg je een kunstkerstboom? Neem dan mee in gedachten dat je 'm minimaal vijf jaar tot tien jaar moet gebruiken wil hij minder belastend voor het milieu zijn dan een echte kerstboom.

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)