Dé woontrend van 2021: Japandi - Japan meets Scandinavië
'Japandi' … De trend van 2021! Maar wat houdt deze trend eigenlijk in? Wat zijn de kenmerken van Japandi? Om bij het begin te beginnen zal het waarschijnlijk niemand verbazen dat Japandi een samenstelling is van de woorden Japan en Scandi (oftewel Scandinavië) en daarmee een nieuwe designstijl aangeeft. Althans nieuw… nieuw is deze stijl zeker niet, maar dat Japandi in 2021 de boventoon gaat voeren is een ding dat zeker is.
Oorsprong
De oorsprong van Japandi ontstond al honderden jaren geleden waar, net als vele andere Westerlingen, ook Deense ontdekkingsreizigers afreisden naar Japan. Het was wel vele jaren later dat de Deense en Japanse cultuur met elkaar verweven werden en er een nieuwe trend ontzettend…(ok, we noemen deze trend nog weer even) 'Japandi'. Dit begon in de vijftiger jaren. Een mooi voorbeeld van een Deense ontwerper die zich liet inspireren door de Japanse cultuur was Finn Juhl. Hij ontwierp in 1957 een serie meubels dat bestond uit fauteuils, banken en een voetenbankje en gaf deze de naam….drie keer raden…. Japan! De eenvoud en functionaliteit van de Japanse bouwtechnieken voeren in deze serie geheel de boventoon. Goed voorbeeld van een merk dat beide invloeden perfect met elkaar combineert is Karupdesign.com. Zij maken onder meer futons. In alle producten komt de mix Japan-Scandinavië terug.
De grote gemene deler
In Japan is er een levensfilosofie dat Wabi-sabi heet. En I know… dit klinkt als Wasabi! Maar in tegenstelling tot dat scherpe groene goedje gaat Wabi-sabi over rust, bij jezelf en je omgeving. De schoonheid van imperfectie en dingen achter je laten staan centraal. In het interieur vertaalt dit zich tot veelal natuurlijke materialen en zelfs wat soberheid. En dit laatste is dan ook meteen een groot verschil tussen de twee culturen, want in bijvoorbeeld Denemarken is men eerder op zoek naar comfort, warmte en gezelligheid…iets dat zich vertaald als 'Hygge'. In Zweden vindt men het levensgeluk in de filosofie 'Lagom'. Dat zoiets betekent als 'niet te veel en niet te weinig, gewoon precies goed of genoeg'.
.
Maar waarom gaan in design Japan en Scandi zo goed samen? Beide stijlen nemen het minimalisme als uitgangspunt. De oneliner 'Less is more' is toepasbaar op zowel Japans als Scandinavisch design. Daarbij spelen functionaliteit en esthetiek een grote rol in het interieur. En daar waar de Scandinavische stijl zich soms laat kenmerken door een rustieke stijl en robuustere vormen, zijn de slanke vormen van de Japanse stijl daar een mooi contrast op. Dit resulteert in een interieurstijl van functionaliteit met natuurlijke elementen, strakke lijnen en contrasten.
Japandi in je eigen interieur
Maar dan nu de vraag, hoe haal je Japandi in je eigen huis? We hebben wat tips verzameld die je hierbij kunnen helpen:
.
1. Natuurlijke elementen
Zowel in de Scandics als in Japan is er veel respect voor de natuur en haar materialen. Dit zie je terug in het gebruik van de materialen en de natuurlijke kleuren in het interieur. Laat natuurlijke materialen zoals hout of bamboe terugkomen in jouw keuze voor meubels en decoratie. Overdrijf hierin niet en zorg voor een goede balans door ook te werken met contrasterende materialen als beton. Hierdoor creëer je een mooie symbiose tussen koel en warm.
2. Natuurlijk kleurenpalet
Daar waar je in de Scandinavische stijl veel koele kleuren als groene- en blauwtinten tegenkomt, kenmerkt de Japanse interieur zich door warme natuurlijke (hout-)tinten. Hierdoor brengen Japan en Scandinavië elkaar wederom in balans door warm en koud met elkaar te combineren. Als je kiest voor een kleurenpalet van grijze en bruine tinten in combinatie met veel wit zit je sowieso goed bij de Japandi stijl.
3. Minimalisme
Het minimalisme is al een paar keer in deze blog voorbijgekomen, maar is ook zeker een niet te missen element om Japandi toe te passen in jouw eigen interieur. Het gaat hier om het vullen van ruimtes met louter functionele en essentiële elementen om sfeer te creëren. Genieten van de dingen om je heen is key. Items die niets toevoegen aan de sfeer en je woongenot zijn overbodige spullen en kun je het beste opbergen of liever nog wegdoen. Zo creëer je rust in jouw woonomgeving.
4. Planten
Belangrijke decoritems binnen de Japandi stijl zijn planten. Met planten komt het buiten naar binnen en een puur en natuurlijk element in huis gehaald. Planten maken de Japandi stijl minder steriel en doorbreken op een goede manier het minimalisme. Een persoonlijk advies van mij is dan wel vooral te kiezen voor een paar grote en duurzame planten.
5. Opgeruimd staat netjes
Rust in je woonomgeving is wel echt een must om de Japandi-stijl in huis te halen en het zal je niet verbazen dat je rust krijgt door vooral ook een opgeruimde omgeving. Prullaria en tierelantijn in een Japandi omgeving is als vloeken in de kerk. Ook hier geldt verzamel spullen die ook echt iets toevoegen aan jouw (dagelijks) leven. Heb je spullen liggen waar je al jaren niet naar om hebt gekeken of waarvan je niet weet waar je die moet laten… doe die dan weg. Geef ze aan een goed doel of verkoop jouw spullen aan iemand die het wel kan en gaat gebruiken. De 'opruimgoeroe' Marie Kondo (en hoe toevallig, een Japanse dame!) weet als geen ander hoe en waar te beginnen om rust te creëren in jouw leefomgeving. Wil je hier meer van weten, klik dan hier.
Meraki & Japandi
Meraki is inmiddels uitgegroeid tot een welbekend merk van het Deense lifestyle huis Society of Lifestyle. En hoewel de naam 'Meraki' mij in eerst instantie deed vermoeden van Japanse afkomst te zijn, blijkt Meraki van oorsprong Grieks. Meraki betekent kort gezegd' passie, met liefde, toewijding en creativiteit iets van jezelf ergens aan toevoegen'. Meraki bestaat uit een productencategorie van verzorgingsproducten en sfeermakers om dagelijkse momenten van comfort, welzijn en rust te creëren. Denk aan heerlijke bodywash producten, kaarsen, huisparfums en nog veel meer. Kortom, self en homecare producten die uitermate goed passen binnen de Japandi leefstijl. Check hier het assortiment van Meraki-producten bij Nordicluxuries.nl.