De hidden gems van Albanië
Het is dat wij onze tickets naar Kroatië al geboekt hebben, want anders was Albanië een goede kanshebber geweest voor onze zomervakantie. Nooit bedacht om dit land op onze vakantie wishlist te zetten, totdat Wie is de Mol? er het 22e seizoen ging opnemen. Wat een prachtig en veelzijdig land is dit! Het ligt ter hoogte van de hak van de Italiaanse laars en heeft bergen en meren, oude dorpen en steden, kastelen en ruïnes en ellenlange stranden. Dit bijzondere Balkanland moét je bezoeken. Wij doken in de reisblogs, rondreizen, must sees en reistips en maakten een fijn overzicht met de hidden gems van Albanië voor je.
Berat
Dit historische witte stadje staat ook wel bekend als de stad met de 1000 ramen en staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Slenter door de smalle straatjes, lunch op een terrasje, wandel langs de rivier en bezoek het Kasteel van Berat. Het is een flinke wandeling omhoog, maar alleen al het uitzicht maakt die klim meer dan waard. En heel bijzonder: deze citadel is nog steeds bewoond! Je kunt in Berat overigens prima cultuur met natuur combineren, want de Osum Canyon is perfect voor avontuurlijke wandeltochten en spannende rafting-excursies. Lees meer tips over Berat in dit reisblog.
Shkodër en het meer van Shkodër
Shkodër is de grootste stad in het noorden van Albanië. Hoewel het een grote stad is, heeft het een hele relaxte sfeer. Het is heel leuk om de stad en de omgeving op de fiets te verkennen. Dat kan al voor € 5,- per dag! Fiets bijvoorbeeld naar het kasteel van Rozafa, van waaruit je het mooiste uitzicht over de stad hebt of ga naar het Nationaal Fotografie Museum. In dit reisverslag vind je nog meer must sees in Shkodër. Wat je zeker niet moet overslaan is het meer van Shkodër. Het ligt deels in Albanië, deels in Montenegro en is het grootste meer van de Balkan. Je kunt er een boottocht maken of gewoon lekker zwemmen.
Blijf je nou een paar dagen in Shkodër, maak dan ook een dagtochtje naar Blini Park. Je komt hier alleen via een anderhalf uur durende tocht met de ferry over het Komani meer. Denk: hoge canyons, kraakhelder water en lekker veel outdooractiviteiten.
Sarandë
Net als Frankrijk heeft ook Albanië een heuse Rivièra en Sarandë is één van de badplaatsen aan de Albanese Rivièra. Je vindt hier tal van hippe strandtentjes aan de mooie boulevard. In Albanië zijn de bergen nooit ver weg, ook niet in Sarandë. Maak dus even die klim en bezoek het 40 Saints Monastery -de overblijfselen van een 6e eeuws Byzantijns klooster- en het Lëkurësi kasteel. Vanaf beide plekken heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de kust én zie je het Griekse eiland Corfu liggen! Super leuk om daar een dagje heen te gaan. Check meer tips over Sarandë in dit reisblog.
Butrint en Ksamill
Nationaal Park Butrint is een door Enesco beschermde archeologische stad met opgravingen uit de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse tijd. Je vindt hier onder meer resten van een viaduct, basilieken en een amfitheater. Met de bus kun je hier al voor € 1,- vanuit Sarandë naar toe reizen. Als je een (huur)auto of brommer hebt, maak dan ook even een ritje naar de hagelwitte zandstranden van Ksamill. Houd er wel rekening mee dat veel stranden privé zijn of dat je een klein bedrag moet betalen voor de huur van een bedje. Ook zijn niet alle stranden even goed bereikbaar, zeker niet met een auto. Maar als je net even wat langer doorzoekt en af en toe een local om hulp vraagt, word je beloond met een adembenemend uitzicht, een mooie wandeling naar beneden, kleine geheime standjes en azuurblauw zeewater. In dit blog vind je een overzicht van de allermooiste stranden in de omgeving van Sarandë.
Tirana
De hoofdstad van Albanië mag natuurlijk niet ontbreken in deze top 10. Centraal in de stad ligt het grote Skanderbergplein, vernoemd naar de nationale held van het land. Je vindt er onder andere het Nationaal Historisch Museum, het Operagebouw en het Cultuurpaleis. Ook is er een ingang naar Bunk’art, gevestigd in één van de 173.000 atoombunkers die Albanië rijk is maar die nu dienst doet als museum. Voor een stukje Ottomaanse geschiedenis loop je over de leerlooiersbrug, perfect gelegen in een buurt met leuke winkeltjes en terrassen. Een paar honderd meter verderop kun je je echte shoppers hart ophalen in het Toptani Shopping Centre. In dit hypermoderne winkelcentrum vind je meer dan 100 winkels en restaurantjes. Leuk om te weten, de architect van dit gebouw is de Nederlander Winy Maas, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de Markthal in Rotterdam.
De meest hippe buurt in Tirana is Blloku. HIer vind je leuke boetiekjes, cafés, terrasjes en clubs. Het is een kleurrijke wijk en dat is te danken aan kunstenaar, voormalig burgemeester van Tirana en huidige premier van het land, Edi Rama, die er met weinig geld voor zorgde dat de grijze communistische gebouwen een vrolijkere uitstraling kregen. Wij vonden dit blog over Tirana heel inspirerend en ook in dit blog staan leuke tips.
Check ook de rondreizen die we vonden bij Natuurlijk Reizen of kijk voor nog meer inspiratie op ons Pinterest bord.