6 manieren om écht te verbinden met je kind!

Echt verbinden met je kinderen!
Echt verbinden met je kinderen!

In een wereld die steeds sneller lijkt te gaan en waar afleiding altijd binnen handbereik is, kan het soms een uitdaging zijn om écht verbinding te maken met je kinderen. Maar relax, want in dit blog delen we zes tips die écht werken om die o zo belangrijke band met je kind te versterken. Van het plannen van quality time tot het aanmoedigen van open communicatie, deze praktische tips zullen niet alleen de relatie met je kind verdiepen, maar óók onvergetelijke momenten opleveren. 

Zet quality time op de kalender

Het lijkt zo simpel, maar dat is het niet: echt tijd vrijmaken voor je kind. Er komt veel te vaak ‘even iets tussendoor’. Reserveer daarom regelmatig tijd in je agenda om samen door te brengen zónder afleiding van technologie of andere verplichtingen. Het hoeft niet meteen iets spectaculairs te zijn, samen een wandeling maken of een spel spelen is al genoeg. Wil je het wandelen wat avontuurlijker maken, check dan de tips uit Natuurklets van Gezinnig. In dit boekje (5+) staan leuke vragen en opdrachten om samen de natuur te ontdekken. En hebben jullie nou tijd gepland, maar kunnen jullie niks verzinnen? Pak er dan Offlineklets bij! Het boek is eigenlijk gemaakt om kinderen (6+) te helpen meer tijd zonder scherm te laten doorbrengen, maar het is misschien nog wel leuker om samen met je kind de offline activiteiten te doen. Wie weet brengt het jou ook nog op ideeën!

Natuurklets en Offlineklets
Natuurklets en Offlineklets

Luister actief

Ken je dat? Je stelt een vraag aan je kind, of je kind begint een gesprek met jou, maar eigenlijk ben je in je hoofd met de boodschappen, de weekplanning, je werk of iets anders bezig. Guilty as charged! Probeer echt en met 100% aandacht naar je kind te luisteren wanneer ze met je praten. Want laten we eerlijk zijn, dat is namelijk precies wat wij ook van onze kids verwachten als wij tegen ze praten. Laat ze weten dat ze jouw aandacht hebben door oogcontact te maken en dat je hun gedachten en gevoelens waardeert door empathisch te reageren. Misschien wil je kind wel iets bespreken dat heel belangrijk voor ze is en dan mis jij het omdat je niet echt luistert. Merk je dat je kind het nog moeilijk vindt om bepaalde onderwerpen te bespreken? Het leuke boek Emotieklets (5-12 jaar) is in dat geval een handig en speels hulpmiddel. Kinderen leren hun emoties herkennen, zowel die van henzelf als van anderen, en wat ze kunnen doen op moeilijke momenten.

Leer alles over emoties en gevoelens in Emotieklets
Leer alles over emoties en gevoelens in Emotieklets

Ga samen sporten

Perfecte manier om niet alleen fysiek, maar ook emotioneel te verbinden. Door samen te bewegen, verbeteren jullie je uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit en coördinatie. En door samen te lachen, plezier te hebben en uitdagingen aan te gaan, versterk je de emotionele band. Het kan het begin zijn van een levenslange goede gewoonte, die ook nog eens stressverlagend is. En dat stress verlagen, is tegenwoordig zowel voor ouder als kind super belangrijk. Leuke tip: gebruik Relaxklets van Gezinnig (2-99 jaar) voor een laagdrempelige kennismaking met yoga en mindfulness. De yoga- en meditatie oefeningen, spelletjes en massages helpen met het leegmaken van kleine én grote hoofden!

Relaxklets staat boordevol tips over yoga en mindfulness
Relaxklets staat boordevol tips over yoga en mindfulness

Start nieuwe tradities

Oh dit is echt zo leuk: begin samen nieuwe tradities of rituelen die speciaal zijn voor jullie of jullie gezin. Denk aan een wekelijkse spelletjesavond, speciale zondagochtend ontbijtjes of een jaarlijks uitstapje. Met mijn eigen kinderen heb ik jarenlang elke avond (oké, bijna elke avond) Slaapklets (6+) ingevuld. Gezellig samen onder de deken, het was een perfecte afsluiting van de dag. En ook al vulde mijn dochter (inmiddels 15 jaar) echt niet overal uitgebreide antwoorden in, het was een heel fijne manier om even de dag door te nemen en te horen wat ze nou allemaal gedaan had op school, sport en bij speelafspraakjes en hoe ze zich voelde. Dat gaf soms hele bijzondere inzichten. En onlangs hebben we helemaal in een deuk gelegen bij het teruglezen van de boekjes. Zo blij dat we dit al die jaren gedaan hebben!

Zo leuk om met Slaapklets de dag af te sluiten
Zo leuk om met Slaapklets de dag af te sluiten

Wees open en eerlijk

Hartstikke logisch eigenlijk, maar ook lastig. Je doet jezelf en je kinderen een groot plezier door open communicatie aan te moedigen, zelfs over moeilijke onderwerpen. Daarmee creëer je een sfeer van vertrouwen en begrip, super waardevol voor een échte verbinding. En die verbinding ga je nodig hebben als je kinderen vragen hebben over bijvoorbeeld verliefdheid, seksualiteit, gender en weerbaarheid. Het briljante Lijfklets van Gezinnig (6-9 jaar) helpt je om op een luchtige en open manier met je jonge kinderen over deze onderwerpen te praten. Bijkomend voordeel: als ze al van jongs af aan gewend zijn om zonder veroordeeld te worden over alles met jou te kunnen praten, dan zijn ze eerder geneigd dat ook te doen als ze wat ouder zijn. 

Spannend, maar o zo leerzaam: Lijfklets
Spannend, maar o zo leerzaam: Lijfklets

Lees samen

Dit is een van mijn favoriete dingen om samen met mijn kinderen te doen: lezen. Uren hebben we voorgelezen, en uren hebben we geluisterd naar de kinderen toen ze leerden lezen en ons wilden voorlezen. En hoewel mijn jongste nu bijna naar de middelbare school gaat, vindt hij het nog steeds leuk om voorgelezen te worden (al is het maar om tijd te rekken). Mijn dochter van 15 leest nu literatuur voor school en ik vind het heel leuk om dezelfde boeken te lezen, zodat we het erover kunnen hebben.
Als ze iets jonger waren geweest, dan had ik graag Het halve boek (5-11 jaar) met ze gelezen en gemaakt. In dit knettergekke boek staan 20 verhalen vol met gaten die jullie zelf mogen vullen. Wie speelt er nu de hoofdrol, waar speelt het verhaal zich af, welk avontuur beleven ze nu? Op die manier zijn de verhalen telkens anders. Super creatief en interactief

Dit had ik eerder willen hebben: Het halve boek!
Dit had ik eerder willen hebben: Het halve boek!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)