Mag ik van jou…

Ernst en Marcia vormen samen een vrolijk, enthousiast stel en zijn vooral heel relaxed. Hardwerkend, dat wel! Ze zijn al sinds 2008 eigenaar van maar liefst twee webshops: Easycollage.nl en Kwartetcadeau.nl. Beide shops zijn goed ontwikkelde, online tools om heel easy zelf een leuke fotocollage of kwartet te maken. Daarnaast zijn Ernst en Marcia ook nog eens ouders van een tweeling (4 jaar) en een dochter (1,5 jaar) en houden ze van Rotterdam. In de trein naar Rotterdam dus, voor een kijkje achter 't scherm!

Ik vind hun bedrijf aan de noordzijde van het Centraal Station in Rotterdam, achter het Grafisch Lyceum. Ze hebben zich gevestigd in een opvallend bedrijfsverzamelgebouw samen met andere creatieve professionals en kunstenaars. Als ik op de etage aankom waar ik moet zijn kom ik er achter dat ze flink wat ruimte in beslag nemen in dit pand. "Ja, we hebben er net weer een unit bij gehuurd", vertelt Marcia. "Zo gaat dat al jaren, inmiddels is een groot deel van de gang door ons in gebruik!" We lopen de gang op en gaan van unit naar unit want in elke unit vind weer een andere stap in het productieproces van Easycollage.nl en Kwartetcadeau.nl plaats. Van het binnenkrijgen van de bestelling tot het klaarzetten van de pakketjes voor de postbode.

Marcia vertelt mij ondertussen hoe zij en Ernst jaren geleden samen zijn begonnen. "We werden verliefd en gingen een weekendje naar Rome. Daar is Kwartetcadeau.nl bedacht. Ernst vertelde mij namelijk dat zijn ouders binnenkort een huwelijksjubileum hadden en wilde ze een bijzondere herinnering cadeau doen. We maakten een persoonlijk kwartet met oude familiefoto’s en grappige herinneringen. Dat werd zo enthousiast ontvangen door de familie dat we daar meer mee wilden gaan doen. Ik heb het altijd al heerlijk gevonden om met creatie en mooie ontwerpen bezig te zijn en Ernst heeft een achtergrond in de automatisering. Daarnaast zijn we beiden groot fan van de mogelijkheden op internet. We bedachten dat het gaaf zou zijn om een online tool te ontwikkelen waarmee iedereen heel makkelijk zelf ook zo’n kwartet kan maken. En die tool vind je dus op Kwartetcadeau.nl".

Marcia vervolgt: "Het moet vooral heel easy zijn om te doen, dus we ontwikkelen de tool continu als we verbeteringen zien. Als bezoeker/maker begeleiden we je door het maakproces met drie simpele stappen. Je vult je naam in en gaat meteen aan de slag! Je maakt acht setjes of categorieën van vier kaarten (een kwartet dus!), in totaal 32 kaarten. Je uploadt jouw 32 foto’s die je heel easy op de juiste plek zet middels schuiven. Daarna voer je per kaart de tekst in Mag ik van jou uit de categorie ‘Vakantie - Jeroen is verbrand’?. En dan is het al klaar, je bestelt jouw zelfgemaakte kwartet voor € 19,50 en binnen 3-4 werkdagen heb je 'm in huis. Gedrukt op prachtig, stevig karton en verpakt in een mooi doosje."

Easycollage.nl is iets later bedacht door Marcia, toen zij zelf eens een fotocollage voor een vriendin wilde maken. Dat kostte haar veel tijd en op het internet bestond nog niet een echt handige tool. Ze is meteen met Ernst om de tafel gaan zitten en samen bedachten ze Easycollage.nl. Ook hier is het uitgangspunt weer dat het makkelijk moet zijn om te maken, snel en van uitstekende kwaliteit. En vooral ook mooi! Een fotocollage maken is natuurlijk één ding, maar om er een echt kunstwerkje van te maken… Ze hebben heel diverse vormgevers gevraagd of zij mooie design ontwerpen wilden maken, waar je als maker dan jouw foto’s in kunt schuiven als je iets bijzonder wilt maken. Ook dit gaat weer in vier gemakkelijke stappen. Het eindresultaat is een echte eyecatcher aan de muur want je kunt jouw ontwerp laten printen als poster of op canvas met een mooi frame eromheen, of op aluminium of plexiglas!

Hoe het vervolgens op kantoor gaat als de bestelling binnenkomt? We lopen de eerste unit binnen waar we kennis maken met Evelien en Inge van de klantenservice en met Lotte. Lotte ontvangt de bestellingen en controleert of de gemaakte kwartetten en collages volledig zijn. Wat ik nogal verrassend vind is dat zij álle foto’s nog eens bewerkt, voor een prachtig eindresultaat. Wat een werk! Daarna plant Lotte de opdracht in, zodanig dat het kwartet en/of de collage dus op tijd uit de printer komt en bij de maker thuis arriveert.

We lopen naar een andere unit waar de printers staan. Op de gang komen we Ernst tegen met het zweet nog op zijn voorhoofd. "Ja, het is een drukke periode voor ons. Net na moederdag en alweer bijna vaderdag", lacht Ernst. Tot voor kort deed hij zelf het retoucheren van de foto’s en het inplannen van de bestellingen maar hij is gigantisch blij dat Lotte dit onlangs heeft overgenomen. Nu heeft hij weer tijd om het bedrijf verder te ontwikkelen. Zoals bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe printers. "Ja, dat was wel erg spannend toen we 3 jaar geleden besloten om zelf te gaan printen. In het begin besteedden we het printwerk uit, maar we zijn zo kritisch op de kwaliteit en snelle levertijd dat we uiteindelijk besloten om de bestellingen zelf te gaan printen. Je staat er niet bij stil, maar dan moet je je ineens gaan verdiepen in printers, dat kost veel tijd!"

In een hoekje van het printlokaal staat hun allereerste printer als aandenken. Die ziet er 'schattig' uit in vergelijking met de gigantische printers die er nu naast staan. "Zodra Lotte een bestelling heeft ingepland komen hier automatisch de drukvellen uit. Jeff, Mike, Laura en Sjoerd (die allen parttime voor ons werken), snijden vervolgens het printvel op het juiste formaat en spannen handmatig de collages op canvassen of op aluminium en plexiglas wat veel kunde vereist. De afwerking van de canvassen en kwartetten en het klaarmaken voor de verzending gebeurt in het lokaal hiernaast. Je moest eens weten; toen wij onze eerste kwartetten maakten deden we dit bij ons thuis op zolder. Stonden we met z’n tweeën het hele weekend afgeronde hoekjes te snijden", vertelt Marcia lachend.

We passeren nog een groot lokaal waar de opslag zich bevindt en lopen terug naar het kantoor waar we begonnen zijn. Daar staan alle bestellingen van die dag inmiddels klaar en hangen diverse collages aan de muur. Al hun focus ligt op de kwaliteit van het beeld en het eindproduct. Wat ze allebei het leukste aan hun bedrijf vinden, nog altijd, zijn de complimenten van de klanten. Zeker als er eerder persoonlijk contact met iemand is geweest omdat er bijvoorbeeld specifieke vragen of verzoeken zijn. "Dan is het echt gaaf als het eindproduct uiteindelijk ingepakt wordt. Het is zo’n persoonlijk product! Het is hard werken voor ons allemaal, omdat we erg kritisch zijn in onze kwaliteit en levertijd. Daarnaast is het bedrijf continu in ontwikkeling; de internetwereld ontwikkelt razendsnel en dan is het belangrijk dat je in de gaten houdt waar je voor staat. Af en toe staan we even stil om de juiste keuzes te kunnen maken. Want we willen naast het werk ook samen leuke ouders zijn en meer gezellige tripjes naar Italië maken! We zijn echt trots op ons bedrijf en wat we maken", glunderen Marcia en Ernst.

De (meeste) fotocredits zijn voor Lotte Pilotte

reacties op dit blog (4)

15 juni 2016
Tamara
Leuk om achter de schermen mee te 'kijken". Ik ken hun producten al heel lang. Ik ben 2 jaar geleden eens aan een kwartet spel begonnen maar heb het nooit afgemaakt. Volgend jaar heb ik een jubileum dus ik ga 'm maar eens afmaken :-)
13 juni 2016
Jessica
Mooi bedrijf, ik had geen idee dat jullie alles ook zelf printen. Ga zo door!
10 juni 2016
Willem
Leuk ook eens de mensen er achter te zien!
10 juni 2016
Arie
Wat een leuk bedrijf, Mogen jullie trots op zijn!
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)