Mooie dingen kosten tijd!

Mooi Daisy vaasje
Mooi Daisy vaasje

Sinds het begin van Studiodewinkel.nl hebben we al de mooie porseleinen designs van Lenneke Wispelwey in onze collectie. Daar zijn we trots op! Maar wist je dat.. aan dit mooie, soms lieflijke porselein een intensief en stoer maakproces vooraf gaat? En je heel veel geduld en spierballen nodig hebt...? Ja ja; het maken van mooie dingen kost tijd!

Bijvoorbeeld dit mooie Daisy vaasje heeft Lenneke wel meerdere keren in haar handen gehad voordat deze helemaal klaar is en kan shinen in je interieur.

Behoorlijk zwaar: het maken van gietporselein
Behoorlijk zwaar: het maken van gietporselein

Het maken van het gietporselein is al een hele klus. Dat gebeurt met grof geschut zoals je hierboven op de foto kan zien. Het daarna gieten in de gipsen mallen heb je ook echt wel spierballen voor nodig. Zeker voor deze grote mallen waar de mooie grote porseleinen vazen uit komen. De gietklei wordt in de mallen gegoten en naar een tijd weer uitgegoten waarna er een laag in de mal achterblijft (de vorm van de uiteindelijke vaas). Dit moet een hele tijd drogen voordat de mal open gemaakt kan worden. Daarna moet je alle design nog met de hand bijwerken en nog langer goed laten drogen.

De kleuren zijn nooit hetzelfde!
De kleuren zijn nooit hetzelfde!

Hierboven zie je een mooie setting van de diverse ingrediënten en gereedschappen die Lenneke tijdens het proces gebruikt. Ze werkt ook met kleur pigmenten die voor het gieten worden toegevoegd om de uiteindelijke mooie tinten blauw, roze of groen te verkrijgen als ze het porselein niet wit laat. Dit is ook een zorgvuldig proces. Wel leuk om te weten dat Lenneke niet altijd alles exact afweegt waardoor haar kleuren altijd verschillen van tint. Dat maakt het ook zo uniek.

Hup, de oven in!
Hup, de oven in!

Na de droog periode gaan de objecten voor de eerste keer de oven in. Dit is nog een heuse puzzel om alle objecten goed geplaatst te krijgen met zo min mogelijk ruimte verlies en zo min  mogelijk kans op breuk! De oven wordt geleidelijk verwarmd naar een temperatuur van wel 980 graden Celsius. Daarna wordt het porselein geglazuurd en gaat het object nogmaals de oven in en dan op een nog hogere temperatuur van 1200 graden Celsius. Dit zorgt er voor dat het porselein heel hard wordt en niet meer poreus is. Zo ontstaat er een sterk en duurzaam design.

Bijna alles wordt in eigen beheer geproduceerd
Bijna alles wordt in eigen beheer geproduceerd

Bijna alle designs van Lenneke worden helemaal in eigen beheer geproduceerd in haar eigen studio. Maar bovenstaande mooie Brunch collectie heeft ze vorig jaar speciaal ontworpen voor Pt. en werd in een grotere oplage door Pt. vervaardigd. Ook terug te vinden in de collectie van Studiodewinkel.nl

De favoriet van gastblogger Sandra
De favoriet van gastblogger Sandra

Bovenstaande kandelaar is mijn persoonlijke favoriet! Erg mooi sfeervol object voor de komende herfstavonden.

Lenneke creëert eerlijke en harmonieuze ontwerpen, geïnspireerd door haar eigen herinneringen en stukken uit het dagelijks leven. Zeker de moeite waard om een keertje te gaan kijken in haar mooi gestylde studio annex winkel in de leuke buurt in het Arnhems Modekwartier. Check haar site voor de openingstijden: www.lennekewispelwey.nl.

reacties op dit blog (1)

14 oktober 2016
Amy Gomez Jansen
Prachtig werk en leuk om te zien hoe het tot stand komt.
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)