Kings of Indigo: tof duurzaam jeanslabel

Kings of Indigo
Kings of Indigo

Bij jeans denk je over 't algemeen niet direct aan duurzame mode. Dat het ook anders kan, laat Kings of Indigo zien. Een mooi label met internationale allure uit ons eigen Amsterdam, waar alles draait om duurzame producties! Daar willen we meer van weten, dus we doken in de achtergronden van deze pioniers.

Het succesverhaal van Kings of Indigo start in 2011. Oprichter/eigenaar Tonny Tonnaer had zeven jaar gewerkt bij Kuyichi, en was toe aan een nieuwe stap in zijn carrière. Duurzame, kwalitatieve jeans ontwikkelen, dat wilde hij. En hiermee bedoelde hij duurzaam in de ruimste zin van het woord: niet alleen op het gebied van milieu, maar ook op sociaal vlak. Nu is duurzaamheid binnen de fashionbranche tegenwoordig hot topic, maar in 2011 was KOI hiermee echt een innovator. Op allerlei vlakken - keuze van materiaal, waterverbruik, transport etc - kijkt KOI continu hoe het beter, duurzamer, kan. Zo zijn ze GOTS-gecertificeerd en willen ze alle gedragen KOI items terug ontvangen, zodat ze het weer kunnen recyclen. Zo wil KOI zowel retailers als consumenten stimuleren om op een nieuwe manier met kleding om te gaan: koop minder maar koop van betere kwaliteit, koop duurzaam geproduceerde jeans waarbij veel minder water verbruikt is en repareer kleding of upcycle het zodat je het veel langer doordraagt.

Jeans Jane en ecru vest met knopen die volledig biologisch afbreekbaar zijn!
Jeans Jane en ecru vest met knopen die volledig biologisch afbreekbaar zijn!

Inmiddels verkoopt KOI allang niet meer alleen jeans, maar ook sweaters, shirts, jassen en meer. Steeds weer met diezelfde duurzame gedachte: duurzaam en kwalitatief hoogwaardig. Neem de jeans JANE hierboven (links) op de foto: deze is 100% gemaakt van gerecycled, eerder gedragen katoen en van gerecyclede PET-flessen. En het ecru vest (rechts) is gemaakt van 100% duurzaam katoen. Leuk weetje: de knopen zijn gemaakt van de Corozo palmboom, die in Midden-Amerika groeit. Deze knopen zijn volledig biologisch afbreekbaar. 

Founders of Kings of Indigo
Founders of Kings of Indigo

Maar hoe controleer je nu of de kleding die je koopt, ook écht duurzaam is? Want we weten inmiddels dat nogal wat bedrijven aan greenwashing doen, en zich groener voordoen dan ze zijn. Nu kun je natuurlijk letten op de certificaten die een merk voert. Denk aan de Fair Wear Foundation, PETA-approved vegan, GOTS certificaten etc. Maar als consument zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Daarom werkt KOI nu met Retraced: alle informatie van het betreffende kledingstuk kun je achterhalen door een QR code op het label te scannen. Het hele maak- en distributieproces komt daarmee in beeld. Super transparant en traceerbaar. Retraced dus: onthoud die naam! Via deze link vind je een filmpje met heldere uitleg. Handig als je meer wilt weten van duurzame fashion.

Is het een jas of een jurk...of allebei?
Is het een jas of een jurk...of allebei?

Heel tof is de samenwerking met het modelabel voor heren LabFresh. Dit is een super innovatief bedrijf dat eigen stoffen in een Zwitsers lab maakt, die gemaakt zijn met een nieuwe technologie. Deze stoffen zijn vlek- en geurwerend, zweetafstotend en kreukvrij. En... natuurlijk planeetvriendelijk gemaakt. Samen met KOI hebben ze nu twee shirts ontwikkeld die aan al deze eisen voldoen. Deze shirts hoef je dus veel minder vaak te wassen, wel zo duurzaam! 

Al met al is Kings of Indigo een modelabel om te onthouden én je volgende aankoop te doen. Ga je vast heel lang plezier van hebben, wedden?

 

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)