Groots effect met verf

Stoel geschilderd in een kleur uit de uitverkoophoek en mijn groene trap
Stoel geschilderd in een kleur uit de uitverkoophoek en mijn groene trap

De meestgestelde vraag als mensen bij me langskomen is: 'Heb je weer wat veranderd?' Meestal is het antwoord 'Ja'. Ik noem het liever vernieuwen. Schilderen is een van de handelingen die ik doe om groots effect te bereiken in korte tijd. Ik schilder me namelijk zo'n 3x per maand wel iets. Of dat nu een kastje is, een stoel of een bloempot. Wat resulteert in de onlangs gestelde vraag: 'Heb je ook iets NIET geschilderd in je huis?'. Ja hoor. Even denken...

Een van mijn favoriete winkels is de bouwmarkt. Daar kan ik zo een uur dromerig rondlopen. Schroefjes bekijken, kastknoppen bewonderen en de verfafdeling bezoeken. Al die kleuren... magisch. Vaak fiets ik erheen zonder doel. Ik heb dikwijls een pot verf uit de uitverkoophoek gekocht in een kleur die ik niet van een kleurstaaltje gekozen zou hebben. Eenmaal thuis bedenk ik wat ik ermee kan. Zo is de stoel op foto 1 in een ietwat rare oranje-achtige kleur geverfd, maar hij staat fantastisch bij mijn trap, mijn vloer, alle stoelen, tafels en kasten. (De trap is uitzonderlijk niet door mijzelf geschilderd, maar door mijn lieftallige vader. #hartje. De kleur is een mengkleur).

De kast zoals ik hem kocht
De kast zoals ik hem kocht

Ooit kocht ik de roze kast hierboven. Eenmaal bezorgd was hij me iets te fancy, dus heb ik hem grijs geschilderd. Vind beide opties geslaagd, de laatste past echter beter bij de rest van de woonkamer. 

Mijn laatst geschilderde item is deze stoel. Een oude, die in enorme hoogglans bruine kleur ooit meegenomen is uit de schuur van mijn eerste studentenhuis. Hiervoor heb ik Annie Sloan verf gebruikt, en wat ze zeggen is waar: je hoeft dit niet van tevoren te schuren en te bewerken. Je kunt er, hup, zo overheen. Beetje blanke was erover en klaar! Of het mooi blijft gaan we nog ontdekken, maar hij staat er vooralsnog toch voor de sier. En ik heb er vertrouwen in. Plus... Goed nieuws: ik heb nog 3 van deze stoelen... Yesss.

De kast in een ander tintje
De kast in een ander tintje

Voor buiten wilde ik graag barkrukken, zodat ik voor de deur kan zitten en over de railing heen kan koekeloeren. Bij de kringloop lagen deze te verpieteren... per toeval zag ik ze liggen toen ik door het raam naar buiten keek. Blij dat ik was! Ik had nog een beetje verf van de trapkleur over en een dagje later waren deze pareltjes gereed voor gebruik! Als ik er niet op zit gebruik ik ze als plantentafels. 

Zo schilder ik een stoel
Zo schilder ik een stoel

Dit is slechts een zeer kleine greep uit mijn schilderprojecten. Het begon (in dit huis) allemaal met het huis zelf. Dat mocht helemaal opgeknapt worden... daar droomde ik al van toen ik 14 was. Uitgezonderd de balken (die zijn nog van hout) is alles opgefrist, van muur tot vloer tot trap. Zie hieronder de blauwe vloer in mijn werkgedeelte. Frisjes, niet?! Boven is de vloer oudroze. Wellicht show ik die later nog eens.

Stoel geverfd met Annie Sloan verf
Stoel geverfd met Annie Sloan verf

Misschien had je al zin om eens wat te veranderen en brengen de foto's je op ideeën. Het wordt immers herfst en het huis voorzien van nieuwe kleuren kan zomaar een goed gevoel geven. Is verven totaal niet iets wat je wilt gaan doen, dan kun je experimenteren met nieuwe woonaccessoires. Heb je wel een drang om wat te maken, maar dan op een andere manier... Dan hebben we de mooie rubriek Do It Yourself waar je leuke webshops vindt die spullen verkopen om zelf mee aan de slag te gaan. Op wat voor manier dan ook. Van kleding maken tot kaarten, posters of tassen... Laat je inspireren! 

Zo trof ik de krukken aan bij de kringloop
Zo trof ik de krukken aan bij de kringloop

Het kastje hierboven is NIET geschilderd! :-D

En zo zijn ze geverfd.
En zo zijn ze geverfd.

 

Hoe het begon in dit huis...
Hoe het begon in dit huis...

 

Een van mijn vloeren
Een van mijn vloeren
Zie hier het resultaat gemeubileerd.
Zie hier het resultaat gemeubileerd.

reacties op dit blog (3)

03 september 2015
Loes | Flavourites
@Chateligne, ps: de 'naden' tussen de planken heb ik niet meegeschilderd, bewust. De verfrollers waren exact deze breedte, en de trapverf is niet heel dun, dus er lekte vrijwel niets. Deze zijn dus nog in houtkleur. Ik persoonlijk vind dit effect wel mooi, iets minder gelikt. Iets duidelijker de planken zichtbaar... Groet! Loes
03 september 2015
Loes | Flavourites
Hi Chateligne, Dankjewel voor je reactie! Mijn manier: De planken heb ik eerst geschuurd (met de hand, kan ook met machine, afhankelijk van hoe de staat ervan is... ik wilde ze niet kapot schuren en vind oneffenheden wel oke. (Ook i.v.m. de dunne vloer: Deze vloer is op etage 1, daaronder heb ik balken en kijk letterlijk door wat gaten naar de begane grond haha). Machine is iets relaxter. Daarna in de grondverf gezet (even opletten of je waterbasis/terpetinebasis gebruikt, afhankelijk van de verflaag erna) en daarna heb ik er trapverf op gesmeerd in een kleur die ik zelf heb laten mengen. Trapverf vind ik superfijn, droogt snel, dekt goed en smeert goed uit. Let even op de acties bij bouwmarkten ;). Deze verf is van Histor en op waterbasis, dus zo ook de grondverf in deze variant gekozen. Aan te raden is om de trapverf 2x te doen als je de vloer veelal gebruikt. Dekt net wat beter, maar ik had geen geduld. Ik heb het 1x gedaan, maar woon alleen en heb onder al mijn stoelen van die viltjes geplakt (goedkoop te halen bij de Action bijvoorbeeld). Enige gebruikssporen vind ikzelf wel zijn charmes hebben. En eerlijk is eerlijk, dit is mijn manier, en of deze algemeen geaccepteerd wordt, daar kunnen de meningen over verdeeld zijn ;-). Mij bevalt het goed! En ik wilde graag een gepersonaliseerde vloer in een kleur die ik zelf kon kiezen (mocht je de kleur willen weten, dan zoek ik die op). Mocht je verder vragen hebben, roep gerust! Groet, Loes
03 september 2015
Chateligne Dupantalon
Wat mooi allemaal! Ben bijzonder benieuwd naar hoe je de plankenvloeren hebt geverfd, want daarover twijfel ik nog: is niet zo evident met die open stukken tussen de planken. En vooral: welk type verf is bestand tegen vuile voeten, krassen, schurende stoelpoten,...?
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)