De leukste DIY-kersttafel!

Nog maar een paar nachtjes slapen..
Nog maar een paar nachtjes slapen..

Joehoe! Nog maar een paar nachtjes slapen en het is kerst! En hoewel we niet met zoveel man aan tafel kunnen zitten als we gehoopt hadden, kunnen we het nog wel gezellig hebben met elkaar. En om die gezelligheid een beetje omhoog te krikken, hebben we een paar super leuke DIY-tips voor de meest sfeervolle en gezelligste kersttafels! Helemaal geïnspireerd door alles wat we de laatste tijd lekker hebben zitten pinnen op ons Pinterest Kerst bord! Een leuke tip om te bezoeken als je dit blog leuk vindt!

 

Minimalistische versieringen van onze Flavourites' Natascha!
Minimalistische versieringen van onze Flavourites' Natascha!

Hoe pakken wij het dit jaar aan? Flavourites' Natascha vertelt!
Vorig jaar pakten we nog uit met vijf meter tafel, een hoop familie en enorm veel gezelligheid. Dit jaar doen we het minimalistischer, maar niet minder gezellig. De tafel wordt totally white - wit papieren tafelkleed, gedecoreerd met wit servies van VT Wonen, enkele elementen (kommen en schalen) van Broste Copenhagen en veel, heel veel droogbloemen. Gelukkig heb ik er de afgelopen jaren heel veel verzameld! Ik zet de droogbloemen in houten blokjes van Pimpjetafel en deze servetten met gouden hartje van Zusss mogen dit jaar ook niet ontbreken. Heel veel meer hebben we niet nodig. Oja, natuurlijk gaan we onze eigen free Christmas printables spelen, de Mason Jar pot vol met briefjes staat al klaar! Mijn ouders komen kerstavond eten en in plaats van kerstcadeautjes (die hebben we onder de boom liggen voor de volgende dag) geven we elkaar Iets met Aandacht. We hebben lootjes getrokken, ik mag een cadeautje geven aan mijn zoon van zestien. Nu heb ik een fotoalbumpje gemaakt met per jaar op elke pagina een foto van ons samen, waarbij ik een persoonlijk verhaaltje over die leeftijd heb geschreven. Het is een heel dierbaar boekje geworden. Deze cadeautjes geven we elkaar tijdens het eten, nu al zin in!
.
En hoe kun jij het dit jaar aanpakken? Flavourites' Petra en Marjolein geven DIY- en styling-tips!

Kerstgroen en je favoriete versiersels boven je tijdens het eten!
Kerstgroen en je favoriete versiersels boven je tijdens het eten!

DIY: Tak boven tafel
Heb je net als Flavourites’ Petra twee grote lampen boven je eetkamertafel? Maak dan gebruik van het ophangsysteem om een grote versierde Kerst tak boven je tafel te hangen. Je versiert de tak eerst met Kerstgroen (dennentakken, eucalyptus) en lichtjes (op batterij). Aan de uiteinden van de tak bevestig je het touw of lint waaraan je de tak ophangt. En nu kun je met mooi lint of touw allerlei versieringen aan de tak hangen, op verschillende hoogtes. Denk aan kerstballen, papieren kerststerren (pas op met kaarsjes op tafel!), pieken (ja echt, ziet er heel feestelijk uit) of andere verse takken of bloemen.  

Simpel, maar o zo fijntjes en leuk..
Simpel, maar o zo fijntjes en leuk..

DIY: Naamkaartjes en kerstkransjes
Maak hele simpele maar o zo elegante naamkaartjes met alleen maar een mooi stuk papier en een takje rozemarijn. Je knipt het kaartje in de gewenste vorm, schrijft er de naam op en steekt er dan aan één kant een takje rozemarijn door zodat de hele bovenkant van het kaartje met de rozemarijn bedekt is. 
Je kunt van een iets langer takje rozemarijn ook een leuk klein kerstkransje maken door er de twee uiteinden van het takje met een touwtje aan elkaar te binden.

Minimalistische kleuren met een 'touch' groen
Minimalistische kleuren met een 'touch' groen

DIY: Kandelaar
Week van verschillende maten glazen flessen het etiket, doe er een takje rozemarijn, eucalyptus of dennentakje in, vul met water, zet er een kaars in en voilà, je hebt een stijlvolle kandelaar!
Check ons Kerst Pinterest bord voor nog meer inspiratie!

Het regelrechte tegenovergestelde van minimalistische decoratie, maar wel heel knus!
Het regelrechte tegenovergestelde van minimalistische decoratie, maar wel heel knus!

Stijltip: Minimalistisch
Je kunt je kersttafel ook in een complete stijl decoreren. Zo kun je ervoor kiezen om je tafeldecoratie dit jaar minimalistisch te decoreren, zoals Flavourites' Natascha. Een minimalistische inrichting is ontzettend populair omdat het rustig en clean overkomt, en tegelijkertijd ontzettend modern en stijlvol. De Scandinaviërs staan, evenals de Japanners, bekend om hun minimalistische en stijlvolle interieurs. Wat opvallend is, is dat hun kleurgebruik neutraal en matchend blijft, dus voor een minimalistische decoratie ga je meestal voor zwart en wit. En als je tijdens kerst echt een kleur wil gebruiken, ga je voor klassiek kerstrood. Een tafelkleed is absoluut niet nodig voor een minimalistische decoratie, maar een tafelrunner kan je nét dat extra beetje versiering bieden in een stijlvolle maar overzichtelijke rechte lijn. Als je voor een tafelrunner gaat, kies dan eentje met een rustige print en een gladde feel. 
En voor de specifieke items ga je voor lange, dunne kaarsen en takken. That’s right, hou de bloemstukken maar lekker ergens anders, en decoreer je tafel met kale takken, takken met bessen (zoals een Ilex), of dennentakken. Hou het echter wel fijntjes en sierlijk en stapel niet een half bos op je tafel. Een minimalistische kersttafel draait om sierlijkheid, harmonie en stijl. En wil je nog een extra touch toevoegen aan je tafel? Vouw dan een vogeltje, bloemetje of iets anders van papier (denk: wit, zwart of rood) en plaats dit tussen de takjes of naast je borden!

Glamour klinkt misschien een beetje té, maar dit is toch bijna een expierence?
Glamour klinkt misschien een beetje té, maar dit is toch bijna een expierence?

Stijltip: Bohemian
De bohemian (ook wel bekend als ‘boho’) stijl die we hedendaags kennen kun je het beste linken aan de zogenoemde 'zigeunerstijl' van de zigeuners uit Frankrijk. Ze hadden vrijheid, individualisme en creativiteit hoog staan en dat is terug te zien in hun kleding en decoratiestijl. Voor een ‘bohemian kersttafel’ is het dus juist de bedoeling dat je lekker gebruik maakt van verschillende kleuren, en dan voornamelijk diegene die jij het mooist vindt. Ook hier is een tafelrunner een goede keuze, en voornamelijk een gehaakte/gebreide zal je die extra ‘bohemian feel’ brengen. Maar een tafelkleed is ook zeer welkom, het liefst eentje met een leuk patroontje en verschillende kleuren. Qua versiering ga je voor gekleurde glazen en kaarsen, maar je borden en bestek mogen prima een eentonige kleur en stijl hebben. Mensen hebben soms de neiging om bohemian een beetje rommelig en slordig te vinden, maar het kan juist zo ontzettend stijlvol zijn. Een mooi set handgemaakte, stijlvolle borden met steenpatroon past bijvoorbeeld ook perfect op een bohemian kersttafel.
En wat je niet moet vergeten, anders is je tafel zeker niet bohemian genoeg, zijn planten en kussens. Je kunt net als bij de minimalistische tafel voor dennentakken gaan, maar je kunt ook bloemen of andere planten kiezen. Als ze er maar staan, en als ze maar goed aanwezig zijn, want Bohemians zijn dol op de natuur. Je gebruikt vaak veel kussens in een bohemian interieur, zodat je overal heerlijk comfortabel kunt zitten. Of nouja, zo ziet het er in ieder geval uit! Dit houdt dus ook in dat je een kussentje extra op je stoel mag leggen, en het liefst een met een mooi patroontje erin.

Stijltip: Glamour
Dit is een leuke stijltip voor de christmaholics onder ons! Vaak denk je bij glamour aan extreem veel glitter en bling-bling, dure spullen en (in sommige gevallen) aan een ‘ordinair’ stijltje. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn! Ik zie glamour persoonlijk als ‘extra’. Je levelt je versiering gewoon nét wat meer omhoog als normaal, maar je houdt het nog wel onder het leveltje ‘over the top’. Dus pak vooral uit met gouden kerstslingers en ballen, glazen met een glinsterend randje, chique kaarsen, mini-kerstboompjes als versiering en als je helemaal ‘extra’ wil gaan, kun je zelfs nepsneeuw hier en daar neerleggen. Focus je vooral op de kleuren goud en wit, in combinatie met de bekende (maar dan éxtra toffe) kerst-ornamenten. En nog een leuk bonuspuntje: gasten zijn er vaak dol op, ookal ontvang je er dit jaar minder. 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)