Van traditionele theeceremonie tot matcha latte: dit moet je weten over deze Japanse thee
Je hebt het vast al eens ergens in een recept voorbij zien komen, op de menukaart zien staan van een hip koffietentje of ergens in de winkel gespot: matcha. Maar wat is nou precies dit groene elixer dat al eeuwenlang het hart van Japan - en nu ook de rest van de wereld - verovert? Je leest het in dit blog en we geven je ook nog 5 heerlijke recepten met matcha!
Wat is matcha?
Matcha, het groene goud van Japan, is niet zomaar thee - het is een ervaring. Wat matcha uniek maakt, is de manier waarop het wordt verbouwd, verwerkt en geconsumeerd. Bij traditionele groene thee worden de blaadjes doordrenkt in heet water en vervolgens verwijderd. Matcha daarentegen wordt gemaakt door groene theeblaadjes tot fijn poeder te vermalen, dat je vervolgens mengt met water of melk. Hierdoor consumeer je de volledige voedingsstoffen en smaak van de bladeren.
Matcha wordt beschouwd als een superfood omdat het een hoog gehalte aan antioxidanten, vitaminen en mineralen bevat. Bovendien zit er ook een uniek aminozuur genaamd L-theanine in, dat kan helpen bij ontspanning en concentratie. Traditioneel wordt matcha gebruikt in de Japanse theeceremonie, waarbij je het poeder met een bamboe klopper - ofwel matcha klopper - opklopt tot een schuimige drank. Inmiddels zien we matcha ook terug in allerlei andere gerechten en drankjes. Tip: check de recepten onderaan dit blog!
Waar smaakt matcha naar?
Matcha heeft een unieke en kenmerkende smaak die moeilijk te vergelijken is met andere soorten thee. Het heeft een rijke, aardse smaak met subtiele zoete en bittere tonen. De smaak wordt vaak omschreven als vol en romig, met een ietwat grassige ondertoon. En juist deze grassige smaak is de reden waarom veel mensen de thee niet echt lekker vinden. De echte fijnproever kan bij het drinken van matcha ook de umami-smaak ervaren, een hartige smaak die typisch is voor veel Japanse gerechten. Dit komt door het hoge gehalte aan L-theanine, een aminozuur dat van nature in theebladeren voorkomt.
Welke matcha moet ik kopen?
Matcha is hot en happening! En dat betekent dat er heel veel aanbieders met matcha thee op de markt komen, maar de ene matcha is de andere niet. De kwaliteit van de matcha en hoe het is bereid, kunnen namelijk de smaak beïnvloeden. Zo heeft hoogwaardige matcha vaak een meer verfijnde en evenwichtige smaak, terwijl matcha van een lagere kwaliteit soms een meer bittere of aardse smaak kan hebben. Ook bij matcha geldt dus het bekende credo: goedkoop is duurkoop. Wil je een goede matcha thee kopen, geef dan liever iets meer geld uit.
Als je op zoek bent naar topkwaliteit, check dan het aanbod van Roppongi. Op deze site vind je niet alleen hele leuke en authentieke Japanse cadeaus, maar ook hoogwaardige biologische matcha thee zoals deze Top Grade. Alle thee van Roppongi komt van uit Uji vlakbij Kyoto of van het eiland Kyushu van Sonogi. Echt uit Japan dus!
.
Recepten met matcha
Genoeg gezegd over matcha thee, tijd om ermee aan de slag te gaan! Hier zijn een paar van onze favoriete recepten om je op weg te helpen:
Matcha smoothie
Deze smoothie is super makkelijk om te maken en een mooie manier om kennis te maken met de smaak van matcha.
Ingrediënten:
1 (bevroren) banaan
1 handvol spinazie
1 theelepel matchapoeder
240 ml amandelmelk (of een andere melk naar keuze)
Optioneel: 1 eetlepel honing of ahornsiroop voor zoetheid
Zo maak je het:
Blend alle ingrediënten samen tot een gladde en romige consistentie. Giet de smoothie in een glas en garneer eventueel met een snufje matchapoeder.
Matcha energieballetjes
Ingrediënten:
1 kopje havermout
1/2 kopje amandelboter
1/4 kopje honing
2 eetlepels matchapoeder
1/4 kopje gehakte amandelen
Optioneel: kokosvlokken voor het rollen
Zo maak je het:
Meng alle ingrediënten samen in een kom tot een stevig deeg ontstaat. Maak vervolgens kleine balletjes van het deeg. Rol de balletjes eventueel door kokosvlokken voor een extra crunch. Bewaar in de koelkast tot ze stevig zijn en geniet ervan als een gezonde snack!
Matcha chia overnight oats
Mijn persoonlijke favoriet!
Ingrediënten:
2 eetlepels chiazaad
60 gram havermout
1 theelepel matchapoeder
130 ml amandelmelk (of een andere melk naar keuze)
120 ml kokos yoghurt (of andere yoghurt naar keuze)
Optioneel: zoetstof naar smaak (bijvoorbeeld honing, ahornsiroop of agavesiroop)
Zo maak je het:
Meng chiazaad, havermout, amandelmelk en yoghurt in een kom. Meng matchapoeder met een beetje water en doe dit bij het havermoutmengsel. Voeg eventueel zoetstof toe naar smaak. Laat het mengsel minstens vier uur in de koelkast staan, of laat het een nacht staan voor een stevigere textuur. Garneer met vers fruit of noten en geniet van deze heerlijke en voedzame pudding!
Matcha avocado toast
Ingrediënten:
2 sneetjes volkorenbrood
1 rijpe avocado
1 theelepel matchapoeder
Zout en peper naar smaak
Optioneel: plakjes tomaat, feta kaas en sesamzaadjes voor garnering
Zo maak je het:
Prak de rijpe avocado in een kom en meng met matchapoeder, zout en peper.Rooster de sneetjes volkorenbrood. Verdeel het avocadomengsel gelijkmatig over de geroosterde broodjes. Garneer met tomaatplakjes, verkruimelde feta kaas en sesamzaadjes voor een extra crunch. Serveer direct en geniet van deze voedzame en smaakvolle matcha avocado-toast!
Matcha kokos energy bars
Ingrediënten:
1 1/2 kopjes dadels, ontpit
1 kop gemengde noten (bijv. amandelen, cashewnoten, walnoten)
2 eetlepels matchapoeder
1/4 kop ongezoete kokosvlokken
1 eetlepel kokosolie
Een snufje zeezout
Zo maak je het:
Meng alle ingrediënten in een keukenmachine tot een plakkerig deeg ontstaat. Druk het deeg stevig in een bakvorm en strijk de bovenkant glad. Plaats de bakvorm in de koelkast en laat het minstens een uur opstijven. Snijd het deeg in repen en bewaar ze in de koelkast voor een heerlijke en voedzame snack on-the-go!
Matcha Latte
Deze mag natuurlijk echt niet ontbreken bij de matcha recepten! Dit is het matcha latte recept van Roppongi
Ingrediënten:
1 theelepel matchapoeder
50 ml kokend water, iets afgekoeld
150 ml amandelmelk (of een andere melk naar keuze)
Optioneel: agavesiroop of een andere zoetstof
Zo maak je het:
Zeef 1 theelepel matchapoeder in een kommetje of kopje en meng het met een scheutje tot een papje. Verwarm 150 ml melk (plantaardige melk werkt ook prima) in een pan en klop de melk schuimig. Schenk de opgeschuimde melk over het matchapapje. Voeg naar smaak zoetstof toe en garneer met een snufje matchapoeder.
Deze recepten zijn super lekker en zitten boordevol voedingsstoffen. Geniet dus van een gezonde dosis groene energie! Je vindt de matchathee, matcha klopper, Japans theeservies en leuke cadeaus voor de Japan liefhebber bij Roppongi.