Shoppingroute Utrecht: bijzondere winkelconcepten in het hart van 't land

Prachtige doorkijkjes in Utrecht
Prachtige doorkijkjes in Utrecht

Utereg m'n stadsie daar gebeurt van alle hand
Het bruist aan alle kant in het hartsie van het land

Niets gelogen aan dit officieuze volkslied van Utrecht. Na een heel aantal heerlijke shoppingroutes in o.a. Gent, Antwerpen en Den Bosch, was het nu tijd voor een route langs originele winkelconcepten in ons eigenste Utrecht. Te weinig tijd, teveel leuks om te zien en doen. Je hebt eigenlijk een lang weekend nodig, of beter nog: een wéék! We nemen je mee langs bijzondere winkels die je nergens anders vindt. Here we go!

We starten in de o, zo leuke Twijnstraat. Deze winkelstraat vol delicatessenwinkels, duurzame winkels en leuke koffietentjes vind je aan het begin (of einde, net waar je start) van de Oudegracht. Een heel leuk loopje vanuit het winkelgebied in het centrum, en sinds er een nieuw station is aan deze kant van het centrum (Vaartsche Rijn) lopen er veel meer dagjesmensen door deze fijne straat. Tip: ga ook even naar beneden, langs Twijnstraat aan de Werf. Hier kun je genieten van geweldige huizen met werfterrassen aan de Oudegracht. Een van de meest idyllische plekjes van Utrecht. Maar ook boven deze panden aan het water is het volop genieten. Hier vind je veel leuke winkels, alleen hier kun je al een dag zoet zijn!

Huismus in Utrecht
Huismus in Utrecht

Interieuradvies en makelaar onder één dak

Kijk die knalroze fauteuil van Pol's Potten - hij is volledig recyclebaar - en zie die verfijnde keramieken vazen en mokjes van de o, zo door ons gewaardeerde Utrechtse keramiste Ineke van der Werff. Je denkt een woonwinkel binnen te stappen, maar niets is minder waar. Hoewel, Huismus in Utrecht is zeker een woonwinkel, maar zoveel meer dan dat. Behalve de ontwerpen van Hollandse en Scandinavische designers kun je hier ook interieuradvies krijgen of, waarom ook niet, een huis kopen. Ja, je leest het goed! Nicole van Huismusinutrecht.nl is interieurdesigner, compagnon Sebastiaan runt hier het makelaarskantoor Athomeinutrecht.com. En omdat hun pand in de Twijnstraat veel te leuk was om alleen kantoor in te houden, hebben ze er maar meteen ook een woonwinkel van gemaakt. Leuk adres om op ontdekkingsreis te gaan. Of het nu voor een nieuw huis, interieuradvies of een vaasje is.
Twijnstraat 44
www.huismusinutrecht.nl
www.athomeinutrecht.com

Duurzame kleding bij Susenso Utrecht
Duurzame kleding bij Susenso Utrecht

Duurzame fashion

De winkel van Susenso.nl mag je niet missen als je houdt van duurzame mode. Susenso.nl is een begrip op het gebied van duurzame mode. Eigenaresse Gonny had jaren geleden al een vooruitziende blik, toen ze haar kledingwinkel in duurzame fashion oprichtte. Labels als MUD Jeans (bij Sus & So kun je ook je gedragen jeans inleveren, zodat er weer nieuwe exemplaren van gemaakt kunnen worden), ARMEDANGELS en Komodo zijn hier volop verkrijgbaar. Het is een komen en gaan van vaste fans in de winkel, maar ook nieuwsgierigen die de winkel nog niet kenden komen binnen een kijkje nemen. Met steeds weer wisselend aanbod is het altijd leuk om hier een fijne top van biologisch katoen, wollen ondergoed of stijlvolle duurzame kleding voor je lief (of voor jezelf!) te shoppen.
Twijnstraat 49
www.susenso.nl

SUS Goudsmeden op de Twijnstraat
SUS Goudsmeden op de Twijnstraat

Handgemaakte sieraden

Hoe bijzonder, om jouw eigen sieraad in de winkel gemaakt te zien worden. Ben je op zoek naar een heel bijzonder sieraad (denk aan een verlovings- of trouwring, of een bijzonder sieraad voor een speciale verjaardag), kijk dan eens bij SUS Goudsmeden. Het is echt práchtig wat goudsmeden Jolanda en Steiny maken. Verfijnde kettingen, subtiele armbandjes en prachtige ringen met een fonkelend diamantje of andere edelsteen erin. De winkel zelf ziet er basic maar prachtig uit, in het achterste deel van de winkel zijn de dames aan het smeden. Een adres om te onthouden!
Twijnstraat 59
www.susgoudsmeden.nl

Slow fashion bij Sur Atelier
Slow fashion bij Sur Atelier

Bijzonder kledingatelier

Loop je nu langs de Oudegracht richting het winkelcentrum, dan kom je onderweg veel leuke winkeltjes en koffietentjes tegen. Tip: neem ook een stukje een route onderlangs, en loop langs de werven! Een uniek stukje cultureel erfgoed, want nergens ter wereld vind je zoveel werfkelders bij elkaar - het zijn er wel 900. In de werfkelders zitten ateliers, woonruimtes, winkeltjes en restaurants. Nader je het winkelgebied, maak dan eerst een stop bij Sûr Atelier. Dit bijzondere winkelconcept kennen we al uit Haarlem, maar sinds kort heeft ook Utrecht een vestiging. Bij Sûr Atelier werken statushouders in het kledingatelier, waar ze de mooiste broeken, jurken, tops en andere kledingstukken maken. Géén fast fashion, maar juist slow fashion. Stuk voor stuk bijzondere items, die in kleine oplages worden gemaakt. Zit een item je niet helemaal perfect, dan kun je het laten aanpassen. En heb je iets gespot, maar twijfel je? Wacht niet te lang, want is de stof op, dan wordt er weer een nieuw item van een andere stof gemaakt. De stoffen komen namelijk van hoge kwaliteit reststoffen. Aan alle kanten dus slow, onderscheidend en heel betekenisvol. De winkel ziet er ook nog eens prachtig uit. We love.
Oudegracht 187
www.suratelier.nl

Leuk: winkelen in omgeving Zadelstraat en Lijnmarkt
Leuk: winkelen in omgeving Zadelstraat en Lijnmarkt

't Leukste winkelgebied

Loop je nu richting het centrum, dan kom je door de Lijnmarkt. Een leuke winkelstraat waar je onder meer de leuke MUS Conceptstore vindt, de hippe Image kledingwinkel - een begrip in Utrecht - en Kaasbar Utrecht, waar heerlijke kaasjes via een lopende band naar je toe komen rollen. Net zoals een sushi train. Aan het einde van de Lijnmarkt kun je rechtsaf richting de Dom, die eindelijk uit de steigers is. Maar leuker is het eerst even linksaf te slaan, de Zadelstraat in. Hier vind je een aantal fijne winkels. Ketens zijn hier (gelukkig!) ver te zoeken. 

Vintage en planten bij Stek voor je Plek
Vintage en planten bij Stek voor je Plek

Vintage & planten

Halverwege de Zadelstraat zit een heerlijke plantenwinkel: Stek voor je Plek. Een concept van Margo en Taco, die een grote liefde hebben voor planten én voor vintage. Niet heel gek dus dat ze de leukse vintage vondsten combineren met groen. Héél veel groen. Overal plantjes. In jaren '70 potjes, in retro kasten en hangend aan het plafond. Heerlijk. Naast oud-Hollandse tegeltjes - je kent ze nog van je oma - en een rekje met vintage kleding kun je hier struinen naar stekjes en meer volwassen planten. Een super leuk en origineel concept!
Zadelstraat 27
www.stekvoorjeplek.nl

Alles in stijl: Noeloe
Alles in stijl: Noeloe

Alles in stijl

Bij de buren van Stek voor je Plek is het ook al zo gezellig, want hier zit Noeloe. Een prachtig pandje, in fijne wit- en beigetinten en waar alles even stijlvol is. Woonaccessoires, sieraden, kleding: je wilt alles wel shoppen! Wij houden van dit soort boetiekjes, die je nergens anders vindt (nouja, oké: Noeloe heeft ook een vestiging in Den Bosch) en waar ze alles in kleine oplages inkopen zodat je uniek blijft. Daarom houden we ook zo van de Zadelstraat: dit soort boetiekjes vind je dus hier.
Zadelstraat 29
www.noeloe.nl

Zaluge zeep bij Zepig op de Donkerstraat, schuin tegenover Keck & Lisa
Zaluge zeep bij Zepig op de Donkerstraat, schuin tegenover Keck & Lisa

Mmm... wat ruik ik?

Kijk vooral om je heen in deze leuke straat, en hop van boetiek naar koffietentje. Je passeert onder andere de hippe kledingwinkel Freling & Freling en Nukuhiva (een concept vol duurzame fashion en accessoires, van Floortje Dessing). Loop je nu verder richting Mariaplaats, sla dan rechtsaf even de Donkerstraat in. Je kunt zo je neus achterna lopen, want direct rechts zit Zepig. Dit is een unieke zeepwinkel, waar ze gigantisch veel soorten zeep verkopen. Prachtige verpakte zepen voor je lijf en haar, van bijvoorbeeld de onvervalste Utrechtse Werfzeep tot het Amerikaanse Chagrin Valley. Maar ook de zeepbakjes en kleurrijke handdoeken van Foekje Fleur koop je hier, net als de befaamde Aleppo zeep. Eigenaar Marcel vertelt gepassioneerd over zijn voorliefde voor zeep, die een aantal jaren geleden begon toen hij van de plastic flessen af wilde. Als webdeveloper was het voor hem vrij eenvoudig om een goede website op te tuigen, waar de mooiste zeepmerken bij elkaar werden gebracht. Marcel gaat alleen voor duurzaam en voor kwaliteit en speurt de hele wereld af op zoek naar de allerbeste zepen en aanverwante duurzame producten. Fantastisch concept! Ook online overigens, want terwijl Marcel in de winkel staat pakt hij ook meteen alle online bestellingen in. Ik reken zelf een Chagrin Valley soapnuts citrus mint haarzeep af, om mijn haar mee te wassen en mijn hoofdhuid een heerlijk tintelend fris gevoel te geven. Een echte aanrader trouwens, deze haarzeep! Want inmiddels heb ik 'm getest en ik weet nu al: dit is een blijvertje.
Donkerstraat 26
www.zepig.nl

Befaamd Keck & Lisa op de Zadelstraat
Befaamd Keck & Lisa op de Zadelstraat

De leukste cadeauwinkel

Weer terug de Zadelstraat in loop je pardoes tegen Keck & Lisa aan, die leuke cadeauwinkel op de hoek. De boeken van Gezinnig, tassen van Susan Bijl, typisch Utrechtse goodies zoals de keramieken mokjes van BAM Keramiek en Nijntje hebbedingen: je vindt het allemaal in deze heerlijke cadeauwinkel, die na al die jaren nog steeds een begrip is. Laten we er maar geen doekjes om winden: Keck & Lisa is gewoon nog steeds de leukste cadeauwinkel van Utrecht!
Zadelstraat 38
www.keckenlisa.nl

Volop in 't groen bij Rood & Bloem
Volop in 't groen bij Rood & Bloem

Bontgekleurde plantenpracht

Keck & Lisa grenst aan de gezellige Mariaplaats, waar je leuke restaurants en koffietentjes vindt. Een heerlijk stukje Utrecht, met het Conservatorium recht voor je en om de hoek de Springweg, waar je ook zeker even moet inlopen. Hier loop je langs de fantastische modewinkel Zolamanola, met merken als Monique van Heist, Vanessa Bruno, Hope en Wouters & Hendrix. Altijd leuk om je hier even te verlekkeren aan tijdloze klassiekers. Even verderop zit een geweldige bloemenwinkel annex cadeauwinkel: Rood & Bloem. Hier moet je echt even de bontgekleurde winkel binnenstappen. Geweldige items met een flinke vleug humor en de mooiste planten kom je hier tegen. Probeer maar eens met lege handen het pand te verlaten!

Duurzaam warenhuis: E&Co Warenhuis
Duurzaam warenhuis: E&Co Warenhuis

Alles is duurzaam

Alleen al in dit stuk van de stad kun je een ruime dag zoet zijn. Toch wil ik je nog twee tips meegeven. Steek nu via de Mariastraat en de Bakkerstraat links de Oudegracht weer op, en loop deze uit tot de lange Viestraat, waar de Bijenkorf zit. Tegenover de Bijenkorf vind je de winkel E&Co Warenhuis (voorheen GreenUP), die binnenkort naar de Steenstraat verhuist. Een grote winkel bomvol met alleen maar duurzame merken. Een must-visit als je er een verantwoorde levensstijl op nahoudt, want merken als A Beautiful Story, Food Huggers en Beewise kun je hier kopen. Echt een heerlijk assortiment waar je zonder schuldgevoel je mandje kunt volstoppen met merken die stuk voor stuk het beste met de planeet voorhebben.
Lange Viestraat 6 (vanaf begin '25 Steenstraat 31-33)
e-cowarenhuis.nl

Vintage en meer op de Voorstraat

Laat de ketens lekker links liggen en loop richting Neude, sla hier linksaf de Voorstraat in. Vroeger was dit een beetje een shabby straat, maar tegenwoordig schiet hier de ene na de andere leuke stek de grond uit. Van The Village Coffee - een van de leukste koffietentjes van de stad - tot veel vintage winkeltjes waar je heerlijk kunt rondneuzen. En vergeet Puha niet: een uniek winkelconcept waar je ontwerpen van getalenteerde Utrechters vindt, maar ook de creaties van ontwerpers van buitenaf. Deze ontwerpers staan ook met regelmaat in de winkel. De collectie is echt bijzonder, dus zoek je een origineel cadeau ga dan zeker eens langs.
Voorstraat 48
www.puhashop.nl

Je snapt het al: één blog is veel te weinig om al onze shopinspiratie in te delen. Zie dit blog daarom als een start van een fijne dag Utrecht , en misschien wel langer. Heb je nog extra tips? Deel ze hieronder met ons!

 

Puha op de Voorstraat
Puha op de Voorstraat

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)