Zó shop je in de stijl van Griekenland

Links: al die geweldige ingerichte restaurants en bars! | rechts: boetiekhotels om bij weg te dromen
Links: al die geweldige ingerichte restaurants en bars! | rechts: boetiekhotels om bij weg te dromen

Witte huisjes, prachtig geplaveide straatjes en de onmiskenbare blauwe deuren en kozijnen... En dan al die mooie boetieks, bars en geweldig ingerichte (beach)restaurants! Griekenland is zó stylish. Ik bracht er deze zomer door en kwam terug met een telefoon vol inspiratie. Ook een heerlijk Griekenland sfeertje bij jou thuis? Gaat je lukken met deze shoppings!

Járen geleden ging ik al eens island hoppen in de Griekse Cycladen: de eilandengroep met onder meer Paros, Ios en Santorini. Destijds bracht ik de weken vooral feestend door; nu wilde ik de eilanden wel eens met mijn gezin verkennen. Superleuk toch, island hoppend van het ene naar het andere eiland. We begonnen op Mykonos, dat ik destijds oversloeg maar nu niet wilde missen. Mykonos is stylish, voor de jetset (al die overdressed mensen, niets leuker dan hier op een terras gaan zitten en mensen kijken) en zit boordevol leuke plekken. Toffe stranden met de mooiste beachrestaurants, de smalle straatjes van Mykonos-stad en superleuke cocktailbars en winkels: heerlijk!
.
Daarna pakten we de ferry naar Paros, waar we een week een zeilboot hadden gehuurd. Met een zeilboot kom je op plekken waar eigenlijk niemand anders komt. Eilandjes zoals Antiparos, Iraklia en Koufounissia, heerlijk zonder massatoerisme. Stille baaien met kristalhelder, lichtblauw water (hallo, zijn we nou bij de Malediven of gewoon in Europa?), de állermooiste zonsondergangen en heldere sterrenhemel (bomvol vallende sterren) en kleine dorpjes. Maar ook: metershoge golven, harde wind en afzien. That's the sailing life. Na een week waren we weer in de haven, lagen we vrijwel zij-aan-zij met de Alma van Wim-Lex en Máxima (ja, ook zij weten waar de leuke plekjes van Griekenland zijn!) en verkenden we de leukste plekken op Paros zoals boetiekjes als Bizarre (fashion en sieraden) Yria (keramiek) en Atelier (leren sandalen).
.
Next stop: Naxos. Behoorlijk groot, waar het toerisme naar verhouding van minder aanwezig is dan op de andere eilanden en waar je de mooiste stranden vindt. De beach restaurants zijn er geweldig! Hier weten ze hoe je stijlvol een boetiekhotel, restaurant of bar inricht. Alsof er een heel peloton aan interieurarchitecten is aangerukt. Handig: met de lokale bus kom je overal. We ontdekten bouwwerken uit de Griekse oudheid, smalle straatjes en heerlijke authentieke restaurants. Zo divers en ontzettend leuk!
.
Laatste eiland in ons vakantie-avontuur was... Santorini. Dit vulkanische eiland ligt in de zuidelijke Cycladen, vanaf Naxos deed de veerboot er twee uur over. Santorini is zoals je het kent van Pinterest en Instagram: overweldigend. We bivakkeerden in Oia dat je ongetwijfeld kent van de befaamde zonsondergangen. Overal Insta-publiek en rond 19.30 uur begon de totale gekte (lees: de gehele meute hobbelde naar de westkant van het stadje om de mooiste zonsondergang te zien). Súpermooi natuurlijk, maar we waren heel blij dat we 's avonds weer terug konden naar ons eigen grothuisje aan zee in een kleine haven aan de voet van Oia (een hidden gem, dit huisje).
.
Mee in de koffer, geshopt in Griekenland: prachtige, handgemaakte oorbellen. De eigenaresse heeft een boetiekje in Parikia (de hoofdstad van Paros) met zowel prachtige kleding als de mooiste, fijne sieraden. Ik kon niet kiezen en kocht dus twee paar oorbellen. Een rieten hoedje - natuurlijk! Heerlijk tegen de zon en leuk om aan de muur te hangen als je 'm niet draagt. Mooie placemats van zeegras en ontzettend lekkere munt-olijfzepen. En oja, zo'n fijne tuniekblouse die je zo aanschioet over je badkleding. Helemaal happy met de nieuwe aanwinsten (het was maar goed dat we alleen handbabage mee hadden, anders had ik de eilanden leeggekocht). 

Links: fijne straatjes | rechts: de leukste beachtenten
Links: fijne straatjes | rechts: de leukste beachtenten

Gelukkig kun je ook in ons eigen land goed shoppen in de sfeer van Griekenland! Ik deel hier een aantal tips waarvan ik zelf erg blij word:

Links: geweldige Bali-parasol van Simply Pure en rechts: parasol van macramé, gespot op Etsy.com
Links: geweldige Bali-parasol van Simply Pure en rechts: parasol van macramé, gespot op Etsy.com

Zo'n macramé parasol is natuurlijk prachtig! Zelf handig (én heb je tijd?). doe dan een poging om er eentje zelf te maken. Liever niet? Hier op Etsy zag ik allerlei exemplaren! Overigens past deze Bali boho parasol van Simply-pure.com ook perfect bij deze sfeer. Dergelijke parasols zag ik ook heel veel op Mykonos, Paros en Naxos. Prachtig zijn ze; zo sfeervol!

Evil eye op kussens, hangers en sieraden
Evil eye op kussens, hangers en sieraden

Overal waar je komt in Griekenland - winkels, restaurants, hotels - kom je zo'n 'boos oog' tegen. Iets met een vloek en geesten, maar wat is nou precies de betekenis? Ik heb het even uitgezocht. In veel culturen gelooft men in een 'boos oog'. Als iemand jaloers op je is, kun je een afgunstige blik krijgen en kan er 'pech' op je afgestuurd worden. Dat wil je natuurlijk niet. Door een sieraad of accessoire te dragen, bij je te hebben of in je huis op te hangen dat een afbeelding heeft van een 'boos oog' (wat in feite geen boos oog is maar juist het tegenovergestelde doet), wordt het kwaad afgewend. Ai... had ik nou toch maar een armbandje met een boos oog gekocht ;-). Hoe het ook zij; zo'n gehaakt kussen met boos oog is een geweldige accessoire voor thuis op de bank, het doet mij in elk geval direct denken aan de Griekse zon en deze heerlijke vakantie! Bij de geweldige webshop Soulmade Greece van de Nederlandse Ilse vind je allemaal van dit soort Griekse accessoires. Ilse runt op Kreta zo'n heerlijke boetiek vol smaakvolle Griekse accessoires. Helaas was ik niet op Kreta; anders was ik zeker even langsgegaan. Maar in de shop van Ilse kun je ook deze authentieke Griekse boos oog-kussens en andere accessoires met een boos oog kopen. Ilse stuurt het zo naar je op!

Shop kussens in boho stijl
Shop kussens in boho stijl

Op de eerste foto zie je een supertoffe bar in Naxos, zó mooi ingericht. Dit soort boho-kussens kom je veel tegen in de stijlvolle tentjes van Griekenland. Deens.nl heeft er een heel aantal. Grappig, want eigenlijk is dit een shop vol Scandinavische meubels en accessoires. Toch komt de stijl verrassend vaak overeen met die van het onmiskenbare Ibiza boho-gevoel, wat je dus ook veel in Griekenland ziet. Hier een selectie van een aantal prachtige kussens, helemaal in stijl!

Plof weg op een poef! Links: Simply Pure, rechts: The Weavery
Plof weg op een poef! Links: Simply Pure, rechts: The Weavery

En dan die poefen op het strand. Heerlijk; zo'n overvloedf aan fijne zitplekken. Ziet er te gek uit, toch? Bij Simply Pure en ook bij The Weavery vind je dit soort toffe poefen. Leuk voor in de tuin, op je balkon of terras maar natuurlijk ook voor in de woon- of slaapkamer. Zéker als je er meerdere bij elkaar legt!
.
Wil je ook genieten van de Griekse zon, kleine straatjes en prachtige baaien? Via By Fotini komt je bij het leuke (niet-toeristische) eiland Thassos. Ik ben er niet geweest, maar volgens mij is dit echt een aanrader. Staat bij mij op de wishlist want ik kom zeker nog eens terug in Griekenland!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)