Woning (grotendeels) zelf renoveren? Begin bij deze tips!

Woning (grotendeels) zelf renoveren? Begin bij deze tips!
Woning (grotendeels) zelf renoveren? Begin bij deze tips!

Als je verbouwingsplannen hebt voor je interieur, kun je dit volledig laten uitbesteden. Maar eerlijk is eerlijk, dit loopt flink in de kosten. Wil je liever met een kleinere uitgave een renovatie realiseren? Dan kun je maar beter zelf aan de bak gaan. En dat is makkelijker (en leuker!) dan je misschien denkt. Zeker als je deze tips checkt.

Leer van experts

Je doet er goed aan om je te verdiepen in het renoveren en klussen. Leer van de experts! Je kunt een heleboel informatie opzoeken over een verbouwing. Bekijk bijvoorbeeld tutorials. Of volg een stappenplan om een bepaalde klus uit te voeren. Let wel: niet alle informatie die je tegenkomt, klopt ook daadwerkelijk. Dit kun je dus maar beter controleren. Of zoek meerdere voorbeelden op en kijk waar de overeenkomstigheid ligt. Hoe specifieker je opzoekt wat je te doen staat, hoe beter. Weet je bijvoorbeeld al hoe je zelf een kunststof kozijn plaatst? Ook dat kun je zo uitzoeken. De ene klus is natuurlijk makkelijker uit te voeren dan de andere klus. Als je nog nieuw bent in de wereld van renovaties, kun je daarom het beste met wat eenvoudigere taken beginnen. Langzaam maar zeker bouw je je kennis zo uit en word je ook steeds handiger in het klussen.

Doe het samen

Samen is leuker en makkelijker dan alleen! Ga daarom op zoek naar een maatje voor het verbouwen. Je partner bijvoorbeeld. Zeker als jullie samen een woning hebben, is het leuk om het verbouwen met zijn tweeën op te pakken. Maar je kunt ook een familielid, vriend of kennis vragen om je te helpen. Gewoon eens een dagje, of juist wat vaker. Misschien heb je wel iemand in je netwerk die handig is met klussen. Die hulp kun je al helemaal goed gebruiken! Je maakt het werk er ook lichter mee, door samen te werken. Bij klussen komen vaak immers grote of zware materialen kijken. En je werkt net wat preciezer door dit samen op te knappen of te plaatsen. Het is ook nog eens gezelliger om samen aan de slag te gaan. Stel er natuurlijk wel een beloning tegenover, als iemand je helpt bij je verbouwing. Of spreek af dat je diegene ook weer helpt als er daar iets gerenoveerd moet worden.

Eenvoudige installatie

Je maakt het makkelijker voor jezelf door te kiezen voor slimme oplossingen, zoals materialen die je eenvoudig kunt installeren. Ga je de kozijnen aanpakken? Een overzetkozijn, ook wel bekend als ClickOver® kozijn, is dan een ideale keuze, speciaal ontwikkeld om de renovatie en verduurzaming van een woning te vereenvoudigen. Bij een ClickOver® kozijn hergebruik je het houten buitenkader van het bestaande kozijn als stelkozijn. Je hoeft het oude kozijn dus niet eerst los te breken. Dit levert je meteen een betere isolatie op, evenals minder bouwoverlast en schade. En zo zijn er meer handige innovaties om uit te kiezen, of je nu een nieuwe vloer wilt plaatsen of een andere badkamer wilt hebben. Vergelijk dus vooraf vooral de mogelijkheden die je hebt. Zelfs als je al wat kennis van verbouwen hebt, ben je misschien immers nog niet op de hoogte van de nieuwste uitvindingen en oplossingen. Je kunt je hier ook over laten adviseren.


Besteed uit waar nodig

 
Hoewel je dus een heleboel zelf kunt oppakken tijdens een verbouwing, is het ook niet gek om een aantal zaken aan bouwexperts over te laten. Sommige onderdelen kunnen immers gevaarlijk zijn om zelf aan te werken. Denk aan de elektriciteit. Schat daarom goed in wat je toch wilt uitbesteden. En ga daarvoor alvast op tijd op zoek naar de juiste experts. De agenda’s van bouwpersoneel zitten namelijk behoorlijk vol. Daarom kan het weken tot maanden duren totdat je aan de beurt bent. Maar als je dat allemaal tijdig regelt, hoeft dat geen probleem te zijn.


Zelf je woning verbouwen kun je echt leren. Begin dus met het opdoen van de nodige inspiratie. Je kunt stappenplannen vaak van A tot Z volgen, om de klus te klaren. Als er iemand met je meekijkt, is dat al helemaal haalbaar. En kom je er toch niet uit? Dan kun je altijd nog een expert inschakelen. Zo kom je tot het gewenste eindresultaat.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)