Zó leg je je eigen pluktuin aan

Zó maak je je eigen pluktuin!
Zó maak je je eigen pluktuin!

Word je ook zo blij van een vrolijke pluktuin? Ik wel, en ben aan de slag gegaan met het aanleggen van een eigen pluktuin. Kan er nog niets over vertellen behalve dan dat er een paar groene sprietjes beginnen op te duiken (wordt vervolgd!), maar dit kun jij ook! Nu zaaien, straks genieten. En is het je toch iets teveel moeite? Heb ik nog een andere leuke tip!

Een eigen pluktuin, ik wilde dat wel. Moeilijk is het niet, en het kost eigenlijk ook helemaal niet veel tijd. Ik word al helemaal blij van de groene sprietjes die nu omhoog beginnen te komen. Het begin is er! Ook je eigen pluktuin aanleggen? Zo ga je te werk:
.
- Zorg voor een stuk grond met vruchtbare aarde. Ik heb een paar vierkante meter in de tuin omgeschoffeld en er verse aarde overheen gestrooid. Het begin is er!
.
- Heel leuk is dit biologische zadenmengsel voor vlinders. En fijn voor de vlinders! Of wat dacht je van een veld vol eetbare bloemen? Met dit zadenmengsel voor eetbare bloemen heb je straks kleurrijk lekkers op je bord! En sowieso staat het natuurlijk fantastisch in je tuin, zo'n veld vol vrolijke bloemen. Je strooit de zaden uit over de grond en stampt het daarna voorzichtig aan. Let op: strooi er niet extra tuinaarde overheen, want sommige zaden hebben direct licht nodig. Ik heb zelf nog gekleurde folie ertussen gespannen om vogels en eenden op afstand te houden. Ja, die eten anders bij mij alles op :-).
.
- Meteen even lekker sproeien. Vinden de zaden fijn! Let op dat je een fijne sproeikop gebruikt, door een harde straal spoelen de zaadjes namelijk naar één punt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
.
- En nu.. afwachten maar, en regelmatig water geven als er weinig regen valt. De bloemen zullen niet allemaal tegelijk gaan bloeien dus hopelijk heb je de hele zomer en een stukje van de herfst lol van je tuin! Heb je niet de beschikking over een geschikte plek in de tuin? Zaaien kan ook in bakken op je balkon of terras!
.
Meer Plukbloemen-tips krijg je bij Do it Yourselves, het leuke plukbloemenconcept van Marloes. Zij heeft zo'n fantastische bloemenpluktuin (zie het laatste stukje van dit blog) maar geeft je ook heel veel tips in haar boek De Pluktuin. Daarnaast verkoopt ze zakjes bloemenzaad waarmee je lekker zelf aan de slag kunt. Ook heel leuk als cadeautje, want de zakjes zien er geweldig uit!

Handig: een bloemenpers
Handig: een bloemenpers

Bloemen drogen
Ga je de bloemen plukken? Gebruik een scherp mesje en zet ze op de vaas. Je kunt de bloemen ook drogen, dat gaat heel gemakkelijk met zo'n bloemenpers. Leg je mooiste geplukte bloemen tussen het karton, draai de vleugelmoeren aan en binnen een paar weekjes heb je prachtige gedroogde bloemen. Heel leuk om in te lijsten, kaarten van te maken of in je plakboek.

Do It Yourselves: zo leuk!
Do It Yourselves: zo leuk!

Pluktuin XXL
Wil je wel een veld vol bloemen in je tuin, maar wil je ze liever niet plukken? Ga dan naar een leuke pluktuin in de buurt. Onze favoriet is die van Do it Yourselves in Winterswijk. Deze geweldige pluktuin is open van 10 juni tot 1 september. Hier vind je meer dan 100 soorten bloemen, wow! Daar kom ik zelf natuurlijk niet aan met mijn minituintje.

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)