Stralend gebit? Ontdek de basistips voor de verzorging!

Stralend gebit? Ontdek de basistips voor de verzorging!
Stralend gebit? Ontdek de basistips voor de verzorging!

Als je van een stralend gebit wilt genieten, moet je natuurlijk ook voor de nodige verzorging zorgen in je mond. Maar misschien weet je niet precies wat nu de belangrijke stappen zijn. In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje.

Stand van je tanden

Wist je dat de stand van je tanden meetelt voor de gezondheid van je gebit? Als je scheve tanden hebt, kunnen er sneller problemen ontstaan in je mond. Bijvoorbeeld omdat je niet goed bij alle hoekjes kunt komen tijdens het poetsen. Met een onzichtbare beugel kun je je tanden corrigeren, of je nu een spleetje tussen je tanden hebt of veel scheve tanden hebt. Dat kan je zelfvertrouwen natuurlijk ook nog eens een boost geven. Vroeger geen beugel gehad? Geen probleem, dat kan juist ook nog op een volwassen leeftijd. Het maakt het verzorgen van je gebit juist alleen maar leuker (en makkelijker) om te doen.

Goed poetsen

Poetsen is de basisverzorging van je gebit. Doe dit twee keer per dag, twee minuten lang. Je hebt er misschien geen zin in, maar veel werk is het eigenlijk niet. Poets het liefst met een elektrische tandenborstel. Zo’n borstel is namelijk het meest grondig. Een tandarts kan je uitleggen hoe je een elektrische tandenborstel precies gebruikt, mocht je dit nog niet eerder hebben gedaan. Poets op de juiste momenten. Soms moet je dit plannen, bijvoorbeeld als je een transparante beugel van Dr Smile draagt. Plan je poetsmomenten daarnaast goed met je maaltijden. Wacht een half uur tot een uur met poetsen als je net iets hebt gegeten of gedronken (met uitzondering van water). En neem ook niet meteen iets te eten of drinken, als je net je tanden hebt gepoetst.

Extra verzorging

Naast poetsen kun je aan extra verzorging denken. Flos of stook je tanden ook iedere dag, om het vuil en de tandplak tussen de tanden weg te krijgen. Doe dit niet alleen vlak voor je naar de tandarts moet, maar gewoon doorlopend. Over een tandartsbezoek gesproken: dit past ook in het straatje van extra verzorging. Bezoek ieder half jaar of jaar de tandarts voor een controle. Eventuele problemen kunnen zo al vroeg worden opgespoord of worden behandeld.

Frisse adem

Ben je op zoek naar tips voor een frisse adem? Poetsen en stoken of flossen helpt hier al bij natuurlijk. Je kunt ook mondwater gebruiken. En denk eraan om gedurende de dag veel water te drinken. Dit houdt je adem namelijk fris, omdat je mond gehydrateerd blijft. Maar bijvoorbeeld cafeïne en tabak kunnen je adem juist minder fris laten ruiken. Daar kun je dus mee oppassen als je je mond juist goed wilt laten ruiken.

Iedere dag voor je gebit zorgen is nodig, voor een gezonde mond. Maar als je het bijhoudt, is het eigenlijk nooit veel werk. Soms is extra onderhoud wenselijk, door bijvoorbeeld je tanden te corrigeren. Heeft jouw gebit een beetje extra liefde nodig? Ga daar dan zeker mee aan de slag.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)