Review detoxen met Sapje: min drie kilo in drie dagen!

Sapjes van Sapje
Sapjes van Sapje

Een detox-kuurtje, wat doet dat nou voor je? Al heel lang was ik benieuwd. Even lekker ontgiften, bewust worden van alles wat ik eet en even een paar kilo kwijt... Ik wilde het wel eens proberen, dus ik bestelde een driedaagse detox-kuur van Sapje en ging drie dagen afzien. Of niet? Je leest het hieronder in ons blog.

 

 

 

Thuis detoxen in drie dagen


Detoxen. Het klinkt mij altijd als muziek in de oren doet me denken aan zen-weekjes op Ibiza, in Thailand of onder de Portugese zon. Yogalesje op z'n tijd en vooral heel veel relaxen op een strandbed in de zon. En dan na zo'n week niet alleen een platte buik, maar ook een platte portemonnee hebben :-). Dus. Dat moest anders kunnen en inderdaad: dat kan! Bij Sapje.nl ga je gewoon lekker thuis detoxen, ideaal met dat thuiswerken dat we nog steeds in hybride vorm doen, en zo in de zomer helemaal prima. Ik bestelde een Detox-kuur van drie dagen en ontving - ijskoud verpakt - het volgende:
3x Kick
6x Detox
3x Energy
3x Recharge
3x Fresh
3x Cleanse
1x Courgettesoep
1x Pompoensoep
1x Tomatensoep
1x Ontspan thee
1x Programma
1x Detox Digitale Handleiding & Menu
De sapjes zaten allemaal verpakt in prachtige flesjes met labels eraan. Er kwam ook een uitgebreide instructie bij. Geen twijfel mogelijk wat ik wanneer zou mogen drinken! Alles ging meteen de vriezer in. Want eerst... tijd voor de pretox!

En zo ging het elke dag!
En zo ging het elke dag!

Koffieverslaving


Pretox? Ja, juist. Want je lichtaam moet wennen aan drie dagen even geen koffie, zwarte thee, alcohol, suikers, melkproducten, vlees of vis etc etc. Nu eet ik sowieso geen vlees, dus dat scheelde al. Wijntjes kan ik prima laten staan. Geen suiker? Hm. Da's een lastige voor mij. Geen koffie? Ai... dat is een onmogelijke voor mij. Of eigenlijk: als ik een dagje geen koffie drink, heb ik de volgende dag knállende koppijn. Zó geen zin in. En dat terwijl ik 'maar' twee à drie koffietjes op een dag drink! Ik mailde dus vantevoren even naar Joël en Rosalynn van Sapje.nl met de vraag hoe ik het beste mijn koffieverslaving kan afbouwen. Ik kreeg snel antwoord: minimaal een week vantevoren al gaan afbouwen, zodat je twee dagen voor aanvang van de pretox geen koffie meer hebt gehad. Joël voegde eraan toe: 'Koffie geeft jouw lichaam onnatuurlijke energie, en het verhoogt je stresshormoon cortisol. Op lange termijn kan je immuun-systeem verzwakken. Ook heeft teveel koffie drinken een negatieve invloed op je slaap.' Oei. Ik bouwde dus rustig af, eerst geen koffie meer 's avonds. Dat ging eigenlijk wonderbaarlijk goed, op wat lichte hoofdpijn de eerste ochtenden na. Na drie dagen ook in de ochtend geen koffie meer. Et voilà. Dat viel reuze mee. Ook at ik extra vaak salade in de laatste week en snoepte ik nog net zoveel als anders. Oei... mijn zwakke punt.

Oei... een pittige starter van de dag!
Oei... een pittige starter van de dag!

Healthy sapje


Ik moest even strak plannen. Dagje op pad met mams en dochter, daar moest ik omheen fietsen. Etentje met vriendinnen... even uitgesteld. Ik had drie dagen geen afspraken, moest wel werken maar lekker vanuit huis. Geen stress of drukte dus. En dat was handig, want als je gaat detoxen moet je wel echt een beetje extra lief zijn voor jezelf. Op tijd naar bed 's avonds (lukte maar matig), geen volle agenda (geen probleem zo middenin de zomer) en geen gezellige wijnavondjes (drie dagen zonder is natuurlijk geen punt). De avond vantevoren had ik de eerste set al uit de vriezer gehaald, zodat het een nachtje kon ontdooien. De volgende ochtend ging ik eerst even op de weegschaal: 68 kilo. Iets teveel voor mij eigenlijk, maarja corona hè :-) bij een lengte van 1.73 meter. Ik begon om 08.30 uur met het eerste flesje: de knalgele kick. Een friszuur drankje (door de citroen) met een klein bittertje. Da's een smaak waar ik niet van houd, dus ik vond het mwah, zo op de vroege morgen. Goed, even doorzetten dan maar. Je krijgt een overzicht met om de hoeveel tijd je een drankje mag. De volgende was rond de klok van 10.00 uur, voor mij 'latte-tijd'. Vandaag echter geen latte voor mij, maar de detox. Eigenlijk het moeilijkste moment van de dag voor mij, want zo'n koffietje in de ochtend vind ik gewoon zó fijn. En nu was het extra pittig, want omdat ik niet echt een ontbijt had gehad miste ik een bodem. Maar... de detox maakte een hoop goed! Het is echt een 'healthy' sapje, ik proefde gember en komkommer, maar er zat nog veel meer in: bleekselderij, peterselie, zeesla, citroen... Alles wordt - vanzelfsprekend - vers gemaakt door Sapje waarbij een keur aan vitamines en mineralen in de sapjes wordt gestopt. Súper gezond. Je lijf krijgt echt een boost. Even na elven was het tijd voor de nodige 'energy'. En ja, ook uit een flesje. De energy is een donkerrood sapje waarbij biet overheerst. Het deed me denken aan de bietensapjes die ik altijd dronk toen ik (pré-corona) marathons liep (en ja, na het stoppen dus wat was aangekomen). De toegevoegde appel en gember maakte dit een heel prima te drinken drankje. Perfect voor de nodige kracht, fitheid en... energie!
De recharge groentesap kwam voor mij op een onvervalst 'hongermomentje' op een late lunch-tijdstip. Ik kon nu echt wel wat stevigs gebruiken, en genoot dus van mijn healthy groene drankje. Tussendoor dronk ik veel kruidenthee en water en had, vreemd genoeg, toch steeds dorst.
's Avonds bestond de maaltijd uit een flinke bak rijk gevulde soep. Ik had een courgettesoep, tomatensoep en pompoensoep. Alledrie lekker vol, echt een volwaardige maaltijd. En zo hobbelde ik drie dagen van drankje naar drankje, afgewisseld met kruidenthee en water.

Mooi einddoel


Ik vond het heel, heel prima te doen. De meeste sapjes waren écht lekker (behalve de kick, wat ik elke dag een straf drankje vond om de dag mee te starten). Ik ben geen grote eter en kan met gemak een maaltijd overslaan. Dat maakte dat ik me geen enkele keer flauw, chagrijnig, duizelig of misselijk voelde. Ik moest héél vaak plassen. Ik voelde me met de dag gezonder worden, werden mijn nagels nou ook sterker? En verbeeldde ik het me maar zag mijn huid er ook gezonder uit? Behoefte aan snoep had ik vrijwel niet (!), maar ik wilde me dan ook 100% op de detox storten. Ik heb dus geen enkele keer gesmokkeld. Dat vond ik op zich best knap van mezelf, maar aan de andere kant: als je je eenmaal voorneemt om naar een mooi einddoel te streven, is het ook een stuk gemakkelijker vol te houden. 

Regelmatig eten


Wat me vooral opviel was dat ik 's avonds geen buikpijn had als ik in bed lag. Want eerlijk gezegd: daar heb ik dus best vaak last van. Ik realiseerde me dus nog meer dan anders dat suiker écht heel slecht voor je is. Van chips houd ik niet heel erg, net zo min als van fastfood. Maar ik ben wel een onregelmatige eter en houd van 'liflafjes'. Regelmatig eten is echt een stuk beter. Meer groenten zou een goed idee zijn. Het zijn allemaal learnings die ik opdeed na deze drie dagen detoxen. Overigens, de weegschaal gaf 65 kilo aan na drie dagen. Dus mocht je voor een bepaalde gelegenheid (trouwen? Bijzonder feest? Fotosessie?) even wat lichter en healthier willen zijn: een detox kuurtje is een aanrader. 

Bewuster eten


Is het levensveranderend? Mwah, dat nou ook weer niet. Wél een heel leuke en goed aanvoelende ervaring. Ik ga vaker detoxen. Twee keer per jaar een kuurtje lijkt me echt een heerlijk plan. Je voelt je zó gezond en bewust als je dit hebt gedaan. En, het mooie is: ik eet écht bewuster. Ik drink minder koffie dan voorheen, vaak neem ik nu 's avonds thee. Dus het afbouwen is definitief gelukt! De sapjes van Sapje zijn super goed gemaakt, er zitten waanzinnig veel goede bouwstoffen in en de service is perfect. De kosten zijn wellicht vrij hoog, maar als je uitrekent wat er allemaal in zit aan fruit en groenten, snap ik de prijs helemaal (bovendien spaar je drie dagen boodschappen uit). Inmiddels zijn we twee weken verder en is er weer twee kilo bij, maar die laatste kilo is weggebleven :-). Kortom: een geslaagd experiment!

Meer lezen over Sapje? Check ons blog over groentesapjes en over detoxen

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van nieuwe tips, toffe shops, leuke adresjes en inspirerende blogs!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)