Onze 10 favoriete documentaires

Prinses Diana
Prinses Diana

Films en series zijn helemaal leuk, maar een goede documentaire op z’n tijd is ook niet verkeerd. Het kost iets meer moeite om je aandacht erbij te houden, want het draait meestal niet om een, ik zeg maar wat, Damon Salvatore die constant zonder shirt op je beeldscherm verschijnt. De beste documentaires staan vaak voor altijd in je geheugen gekerfd. Daarom hebben we bij Flavourites een mix van onze favorieten op een rijtje gezet, van plantaardig eten tot de meest shockerende seriemoordenaar. Enjoy!

Diana: In Her Own Words
Het Britse koningshuis heeft nogal last van een imagoprobleem. Al helemaal nu Harry en Meghan zich volledig openstellen tijdens een interview met de geliefde televisiepresentatrice Oprah. Volledig terecht naar mijn mening. Maar ze zijn niet de eerste die zo dapper zijn. Diana, prinses van Wales, deed het ook. In deze documentaire vertelt Diana over haar leven en de gebeurtenissen die haar omringden. En dat zijn er nogal wat.

David Attenborough
David Attenborough

David Attenborough: A Life On Our Planet
Een van de meest indrukwekkende (en confronterende) documentaires die ik in mijn 22-jarige bestaan heb gezien. En de eerste natuurdocumentaire waarbij ik niet in slaap ben gevallen. De aarde is niet meer hetzelfde en het wordt alleen maar erger als we er niet met z’n allen aan werken. David Attenborough laat het je allemaal zien. Een echte wake-up call gebracht met een fantastische stem om naar te luisteren.
.
The Game Changers
De voordelen van plantaardig eten voor atleten met verwijzingen naar wetenschappelijke studies. Dit is een specifieke. De meeste van ons zullen geen ‘die-hard’ atleten zijn, althans ik in ieder geval niet. Maar het haalt ook andere argumenten aan voor plantaardige diëten voor niet-atleten. En je raadt het niet, maar dit is een echte game changer.

Lady Gaga
Lady Gaga

Gaga: Five Foot Two
Er bestaan vele documentaires over popsterren, dus het was lastig kiezen. Althans, het helpt dat ik jaren fan van haar ben geweest. Dé enige echte Lady Gaga. Hoe gaat het er bij haar allemaal aan toe? Nou, vrij druk. Het is maar een klein gedeelte uit haar leven, maar er gebeurt enorm veel. Het draait vooral om haar album Joanne en haar optreden bij de Super Bowl. Alle ups en down zitten erin, een hele bijzondere levenswijze.
.
The Trials of Gabriel Fernandez
Pak de zakdoekjes er maar vast bij, want dit is een ontzettend heftige misdaad documentaire uit 2020 over de moord en misbruik van Gabriel Fernandez, een achtjarige jongen uit Amerika. De zesdelige miniserie laat je alle details van zijn korte leven van begin tot eind zien. Deze documentaire draagt een belangrijke boodschap met zich mee.

The Worlds Most Extraordinary Homes
The Worlds Most Extraordinary Homes

The Worlds Most Extraordinary Homes
Heerlijk ontspannend en inspirerend. Een bekende architect (Piers), actrice (Caroline), tevens een liefhebber van onroerend goed gaan op ontdekkingstocht naar de meest bijzondere en unieke huizen. Drie seizoenen met steeds vier afleveringen. Het eerste seizoen besteedt aandacht aan natuurgebieden, zoals de kust, bergen of het woud. De resterende seizoenen gaan over verschillende landen. Dus als je fan bent van prachtige architectuur en interieur is dit zeker een must-see en de combi Piers - Caroline is gewoon… geweldig.
.
The Social Dilemma
Social media is niet onschuldig en misschien hoefde ik dat je niet te vertellen, maar het is waarschijnlijk nog erger dan je denkt. Het kan zelfs leiden tot vervreemding, eenzaamheid en depressiviteit. Uiteindelijk zelfs genocide. Hoe dan??? Een aantal (ex-)werknemers van diverse techbedrijven leggen het allemaal uit. Oftewel, simpelweg snitchen.

Coronavirus, Explained
Coronavirus, Explained

Explained (en alle varianten daarvan)
Een documentaireserie die je meeneemt in korte afleveringen met verschillende onderwerpen waar je wellicht eerder vraagtekens bij hebt gehad of nooit echt over na hebt gedacht, om deze vervolgens aan je uit te leggen of een andere blik op te werpen. Waarom vrouwen minder betaald krijgen bijvoorbeeld. Een andere variant van de serie is Sex Explained, met het concept: what you see, is what you get. Mensen van verschillende leeftijden en beroepen spreken over alles wat met seks te maken heeft. Van fantasieën tot vruchtbaarheid tot anticonceptie. Beide series zijn luchtig, educatief en vrolijk geïllustreerd.
.
The Night Stalker
Als je, net als ik, gefascineerd raakt door seriemoordenaars, dan is dit vanaf nu je favoriete documentaire. Eigenlijk verdienen deze mensen geen spotlight, maar ergens wekt het tóch nieuwsgierigheid op. De documentaire is heel gedetailleerd en blijft echt hangen. Normaal gesproken kan ik een enge film, serie of documentaire wel aan, maar nadat ik deze had bekeken kwam ik iets minder makkelijk in slaap dan normaal. Dat dit soort mensen bestaan en onder ons leven…

Tegenlicht, Perfect me
Tegenlicht, Perfect me

Tegenlicht
Net even een ander concept. Bij deze documentaire is er niet één verhaal, maar meerdere met allemaal een ander onderwerp. Een soort serie eigenlijk. Wel is er een rode draad: nieuwe ideeën en trends op het gebied van politiek, economie en wetenschap. Van alles wat dus. Denk bijvoorbeeld aan de eenzaamheid in Nederland en hoe we de wereld anders kunnen inrichten zodat we elkaar weer als gezelschapsdieren zien die veel beter functioneren als we samenwerken. Interessant, toch? Nog een leuke tip: je kunt er in Amsterdam gezellig over napraten in Pakhuis de Zwijger.
.
Diana: In Her Own Words staat op Disney+, Tegenlicht wordt uitgezonden door VPRO op NPO2 en de rest is allemaal te vinden op Netflix. Tip: wacht niet te lang met kijken, want het zou zomaar kunnen dat de streamingdiensten ze er opeens afhalen nét wanneer jij begint met kijken. Zul je altijd zien… 
.
Nog meer inspiratie nodig? Check onze andere filmblogs: ‘10x meest romantische films’, ‘Zin in een beetje feelgood? 10 filmtips!’ of '10x series om te bingewatchen: de hidden gems van Netflix'.

 

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)