HOOK'd: van haakje naar designlamp

Van haakje naar designlamp
Van haakje naar designlamp

Je hebt van die ontwerpers, die maken iets waarvan je denkt ‘hè, hoe dan?’. Dat je twee keer moet kijken voordat je goed ziet waarvan het is gemaakt. En dat je dan denkt ‘zo, dat is gaaf!’. Precies die ontwerpers lopen bij duurzaam Dutch design label Tolhuijs rond en we vertellen je graag meer over dit toffe concept.

 

Het is een beetje de omgekeerde wereld bij Tolhuijs, want waar de meeste ontwerpers beginnen met het schetsen van een nieuw item, gaan ze bij Tolhuijs juist uit van materiaal dat is overgebleven na productieprocessen bij andere bedrijven en dat zou worden weggegooid. Ze werken dus eigenlijk met afval. En het is echt super tof om te zien waar ze na een creatieve brainwave dan mee komen! Knap staaltje upcycling noemen we dat.

HOOK'd is er in wit en zwart
HOOK'd is er in wit en zwart

Eén van de nieuwste ontwerpen is HOOK’d. Deze elegante hanglamp is gemaakt van de haakjes die eenmalig worden gebruikt in de poedercoaterij van Bruynzeel, en daar worden er per jaar miljoenen van weggegooid. Zonde en slecht voor het milieu. Totdat Tolhuijs zich ermee gaat bemoeien, want dan ontstaat er ineens een te gek design. Tientallen messing en koperen haakjes met een subtiel kleurverloop -van de kleur die wordt gebruikt tijdens het poedercoaten- vormen samen de opengewerkte HOOK’d lamp. Door de haakjes krijg je een heel mooi licht- en schaduwspel als de lamp aan is, net als wanneer je de lamp bij het raam hangt en de zon schijnt. Mooi hoe een item dat eigenlijk bestemd was voor de schroothoop een compleet nieuw leven krijgt.

Zo komen de haakjes binnen in de sociale werkplaatsen van Tolhuijs
Zo komen de haakjes binnen in de sociale werkplaatsen van Tolhuijs

De HOOK’d lampen worden trouwens in elkaar gezet bij een sociale werkplaats, nog al zo’n mooi initiatief van Tolhuijs. Hier en ook in gevangenissen krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om een vak te leren en op een creatieve manier weer terug te keren in de maatschappij.

Super stijlvol wandrek Fency
Super stijlvol wandrek Fency

Ben je al eh...hooked aan Tolhuijs? Dan word je vast en zeker blij van Fency. Fency is een stijlvol wandrek dat is gemaakt van restmateriaal van de hekwerken die je in Nederland overal langs de weg ziet staan. Ze worden in verschillende maten geslepen, krijgen een mooi kleurtje et voilà: je hebt een unieke eyecatcher voor aan de wand! Je kunt dit design wandrek helemaal naar wens stylen met stoere houten plankjes, die weer gemaakt zijn van hergebruikt pallethout. Zo zie je maar weer dat restmateriaal niet op de afvalberg hoeft te behandelen, als je maar goed en creatief genoeg kijkt, is er zo veel mogelijk!

Upcycle project uit het boek 'van zooi naar mooi'
Upcycle project uit het boek 'van zooi naar mooi'

Als je nou helemaal geïnspireerd bent door het verhaal en de designs van Tolhuijs, check dan hun boek ‘Van zooi naar mooi’. Je vindt hierin 35 upcycle projecten voor in en om het huis van (rest)materialen die je in je eigen huis vindt. 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)