Dit zijn de leukste hotspots van Haarlem!

Dit zijn de leukste hotspots van Haarlem!
Dit zijn de leukste hotspots van Haarlem!

Voor Flavourites on Tour zag je ons al in de leukste adresjes opsporen van Rotterdam, Arnhem, Alkmaar, Delft en Amsterdam. Vandaag delen we de verassingen van Haarlem: wat een heerlijke stad vol leuke winkels en koffie- en lunchtentjes. We zetten ze voor je op een rij! Haarlem is niet te groot, en zeker niet te klein. Met heerlijke achterafstraatjes, hofjes en de zee met de leukste strandtenten op steenworp afstand (jaloers! Wil ik ook in mijn stadsie Utrecht!). En vooral: héél veel leuke winkels. Ik had het geluk dat ik met een superleuke Gembassador op pad ging, die mij de allerleukste hidden gems van Haarlem liet zien. De Zandvoortse Bianca, merkstrateeg en retaildeskundige. Zij wist precies waar we moesten zijn voor de állerleukste adressen. Here we go!

.
Een dagje Haarlem voelt voor mij echt als een 'dagje uit'. Ik kom er niet heel vaak; het zit voor mij meestal net even buiten de route maar juist daardoor is het zo leuk om een dagje te blokken en hier eens naartoe te gaan. Het vakantiegevoel begint al in de trein: vanaf Amsterdam CS de trein naar Zandvoort pakken betekent zon, zee, strand (én mondkapje). Maar vandaag gaan we niet door tot het eindpunt maar stappen we uit in Haarlem. Een van de mooiste stations van ons land, als je 't mij vraagt!
.

.
Kom je met de trein naar Haarlem, dan is Westhoff een perfecte eerste pitstop. Daar gingen wij dus ook linea recta naartoe! In alle vroegte, want we wilden vandaag een hoop adresjes bezoeken. Op tijd starten, dus! Deze winkel annex werkplek is super relaxed, je drinkt er zalige koffie en hij zit vlak buiten Haarlem CS op de Kruisweg 22. Goed om te weten: je kunt er ook werkplekken huren, zelfs per uur! Ideaal als thuiswerken even geen optie is, je op een handige plek wilt afspreken met een collega of gewoon even helemaal klaar bent met je vier eigen muren. En wat shop je er? Culinaire versnaperingen in hippe verpakkingen, biologische schoonmaakproducten die een lust voor het oog zijn en handige cadeautjes. Wij maakten er een fijne start van de dag, gembassador Bianca liet alvast een sneak preview zien van de adressen die we zouden bezoeken. #zinin
.

.
Het leuke van op pad gaan met een Gembassador is dat je op die manier adressen ontdekt die je anders nooit had gevonden. En die kunnen wij vervolgens weer met jullie delen ;-). Dus toen we via de Kruisweg naar de Kruisstraat liepen, passeerden we Ax Specialty Coffee. Ooops! Je zou er bijna aan voorbij lopen. De superaardige Axel opende hier afgelopen jaar zijn eigen specialty coffee bar, naar goed Australisch voorbeeld zoals hij het zag tijdens een lange reis down under. Héél klein pandje, héél toffe service. Onthoud dit adres. Doordeweeks al vanaf 07.00 uur open, en de koffie... super. We hadden genoeg cafeïne binnen om de komende uren ff flink door te kunnen struinen. De directe buren van Ax Specialty Coffee is ook een bijzonder adres: Broekhof, de Slagersdochter. En deze naam is niet zomaar uit de lucht komen vallen want slagersdochter Guusje herself runt hier de boel sinds ze het familiebedrijf overnam. Bianca: "Het mooie is dat het vlees hier super is, maar je ook vegetarische maaltijden kunt bestellen. Ook héérlijk." Met recht een slager anno 2020. Love it. En de winkel zelf doet denken aan een ouderwetsche kruidenier, waar persoonlijke service en aandacht hoog in het vaandel staat. Twee bijzondere buurtjes!
.
.
Direct ernaast de eerste fashion hotspot: Kloffie. Bianca komt er graag, zo vertelt ze. Vanwege het uitgekiende assortiment (mooie basics, een flink vleug Scandinavische merken) en de perfecte service die eigenaar Michel altijd verleent. Gepassioneerde ondernemers maken een stad, en Michel is er een van. Een stukje verderop zit Number Nine: een beetje een concept store-achtige winkel met winkels in Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Hier vind je heel veel leuke merken, vooral veel Scandinavische labels zoals Mads Norgaard, Modstrom en Nümph. Lekker on trend, én met een perfecte service voor iedereen die niet de fysieke winkel in of kan. Ze hebben namelijk een uitstekende personal shopping service. Hierbij vertel je Number Nine wat jouw persoonlijke stijl is en welke voorkeuren je hebt. Vervolgens stelt een stylist een pakket voor je samen, dat je thuis kunt uitproberen. Zitten er items bij die je te gek vindt? Dan houd je alleen die en stuur je de rest terug! Super persoonlijk, super handig.
.

.

.
We pakten een stukje Barteljorisstraat mee (kennen we natuurlijk van Monopoly), lieten de grotere ketens even voor wat ze waren en belandden op de Zijlstraat. Bianca: "Hier zit een van mijn favoriete Haarlemse shops: KPA. Helemaal geen grote winkel, maar de items die eigenaresse Karlijn met zorg uitzoekt en verkoopt zijn gewoon altijd een schot in de roos. En de service is perfect!". Nieuwsgierig geworden doken we de winkel in, waar een dame net een volle tas afrekende. Goed teken. En inderdaad: een mix van unieke Franse merken die we nog niet kenden, met een aantal Scandinavische labels erbij. Karlijn maakt waar waarvoor wij komen: een super persoonlijke service. Ze droeg een te gek Frans blouseje en prachtige flared broek. Een geweldige combinatie waarvoor onze Bianca direct viel, de outfit paste, kocht en direct aanhield. En later op de dag nog meerdere complimentjes over ving. Dat is dus het effect van zo'n toffe service! Gelukkig kun je deze service ook online beleven, als je de webshop van KPA bezoekt.
.

.
Een paar deuren verder zit Brandmission.nl. Op de ramen de in het oog springende quote 'Be conscious, think organic, love fashion'. De toon is gezet! Brandmission is een prachtig concept dat iedereen die houdt van duurzame fashion móet kennen. Hier vind je een uitgebreide collectie VEJA sneakers, maar ook kleding van merken als Alchemist, Studio Jux en Armedangels. Verkoopster Annemarie (O, zijn jullie van Flavourites! Natuurlijk ken ik dat!), die naast haar werk voor Brandmission haar eigen business als duurzame kinderkamerstylist heeft, vertelde enthousiast over de missie van Brandmission. Dat ze al acht jaar bestaan en altijd voor ogen hebben gehouden dat het dragen van leuke, hippe kleding perfect samen kan gaan met duurzaamheid. En dat ze altijd speuren naar mooie, duurzame merken die het assortiment perfect aanvullen. Het verrassende van de winkel is dat hij in eerste lijkt op een smalle pijpenla, maar achterin de winkel ga je de hoek om en vind je nóg meer mooie producten. Fijn idee: als je hier shopt, weet je in elk geval zeker dat het betreffende merk er alles aan heeft gedaan om de producten zo duurzaam mogelijk in de markt te zetten. Ik moest me inhouden om niet nog een paar VEJA's te kopen en zag een geweldige jurk van Alchemist maar... ik hield me sterk. Ik kon immers altijd nog op de webshop verder snuffelen ;-).
.
.
Ook in de Zijlstraat, een stukje verderop, trok de Haarlemse vestiging van SKINS onze aandacht. Wellicht ken je SKINS van de vestiging in de Amsterdamse Negen Straatjes of van een van de andere vestigingen in ons land. Van Breda tot Gent en zelfs in Kaapstad hebben ze vestigingen. En altijd zó mooi. Hier vind je beautymerken die je niet zomaar overal vindt. Een schap vol het prachtige en sober vormgegeven Aesop, de huisparfums van Marie Stella Maris en vooral veel merken die we niet kennen, zoals Zenology waarmee een shop-in-shop was ingericht. In prachtig vormgegeven flessen zit dit zalige huisparfum. Ontwikkeld voor luxe hotels, en nu dus ook voor iedereen verkrijgbaar. Prachtig! Bianca: "Deze winkel is echt een aanrader als je een origineel cadeau zoekt. Het ziet er zo mooi uit allemaal, je geeft hiermee echt iets van waarde. Eigenlijk veel origineler dan een fles wijn of bos bloemen!". Nog even wegkwijlen bij de patio (stel dat je dat in je huis hebt!) en toen was het tijd voor een koffie. Daar waren we aan toe. Hè, hè.
.

.
Volgens Bianca moesten we echt even een koffietje doen bij By Lima, op de hoek van de Zijlstraat. Tof ingericht, hip met een vleugje vintage, heerlijke koffie, smoothies, lunchgerechten, taartjes én een fijn terras. Kortom: een goede hotspot. Dit zijn de adresjes waar je blij van wordt! Fijne coronaproof-tip: al die heerlijke taartjes kun je ook als take-away ophalen of - oh boy - vanuit je luie stoel bestellen en thuis laten bezorgen. Van vegan cinnamon roll tot framboos-vanilletaartje. We deden ons tegoed aan lekkers waarbij we onze vingers aflikten. En het zag er ook zo leuk uit allemaal... Letterlijk en figuurlijk een heerlijk adresje. Owwww... snel verder!
.
.
We liepen weer even een stukje terug de Zijlstraat in en sloegen af richting de Koningstraat. Leuk adres hier: de duurzame conceptstore Nyhavn. We hadden bij de term 'conceptstore' een strakke designwinkel à la Kopenhagen bedacht (Nyhavn is immers een van Kopenhagen's hipste wijken), maar de winkel was meer een hele volle boel aan allerlei duurzame en fairtrade merken. Leuk, dat zeker. Maar ook veel. We zagen bijna door de bomen het bos niet meer! Toch wel echt een adresje dat je niet mag overslaan als je een leuk cadeautje zoekt en vooral iets duurzaams wilt kopen. Even verderop zit een briljant adres voor iedereen met kinderen: Meneer Paprika. Een paradijs voor de kinderen want: ontzettend veel speelgoed. Maar ook voor de ouders, dankzij het bijbehorende café waar kinderen worden uitgenodigd om lekker te spelen. Geestig: we vonden er een uitgebreide platencollectie! Speciaal voor de liefhebber ;-). Oja, ze doen ook fietsverhuur. Goed om te weten!
.

.
Het fijne van shoppen met een gembassador is dat je niet op de route hoeft te letten. Ik liep dus een beetje als een kip zonder kop achter Bianca aan, die mij druk kletsend door de straatjes van Haarlem loodste. Ze vertelde over de wekelijkse markt, waar ze altijd haar versgebrande noten haalt. En over de HEMA outlet in het voormalige V&D pand op de Gedempte Oudegracht, waar koopjesjagers zich kunnen uitleven op de oude maar vaak nog heel leuke collecties van de Hema. En zo belandden we in de Gierstraat, aan de achterkant van de HEMA outlet. Bianca wilde me graag een van haar favorieten laten zien: Drifter (webshop soon online). Een geweldige winkel met mooie merken als HAY, Humanoid, Monique van Heist (hé, allemaal favoriete labels van mij) en Kings of Indigo. Minimalistisch ingericht - ik hou d'r van - en met een gepassioneerde eigenaar die ons een romige cappuccino voorschotelde. Paar cadeautjes gekocht en heerlijke inspiratie opgedaan. Wat een leuke sfeer hier in deze winkel, echt een aanrader als je iets moois zoekt. En vooral de persoonlijke benadering maakt dat je graag shopt in dit soort winkels. Shoppen bij de locals is nu eenmaal het leukst. 
.

.
Van dit soort winkels worden we bij Flavourites dus echt blij. Dus bijna zingend liepen we verder de Gierstraat in, eigenlijk onderweg naar de Breestraat - een van de leukste straatjes van Haarlem - totdat ons oog viel op het prachtige pandje van Ekster & Jay. We zagen het direct aan de etalage: een snoepje. De planten bij de deur, de mooie woonspullen in de etalage en de muurdecoraties aan de wand: linea recta naar binnen! Ook Bianca was surprised: dit adresje kende ze nog niet! Kijk, da's ook weer tof. Dat wij onze gembassadors ook kunnen verrassen. Eigenaar Paul - wat een schatje - vertelde met zwaar Brits accent over de labels die hij verkoopt. Wij vonden het een soort Flavourites-winkel. Hé, de producten van Jurianne Matter. En kijk daar, de tasjes van Tinne-Mia! De kaarten van Maartje van den Noort verkoopt Ekster & Jay ook. En zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar dat ze hier smaak hebben werd ons meteen duidelijk. Er is ok een webshop, maar het assortiment in de winkel is een stuk uitgebreider. Tof adres. Onthouden!
.

.
Schuin aan de overkant spotten we Project35.nl (spreek uit als Project thirty-five). Een concept store met kleding, sieraden, kinderproducten en woonaccessoires, waar je ook terecht kunt voor koffie en lekkers. Super leuk gestyled - het werk van de eigenaresse, vertelde een van de medewerksters - en een super gezellig girlie sfeertje. Wij vielen direct voor de roze tegeltjes van de toonbank en de geweldige inrichting van het café-gedeelte. Het was er een drukte van belang, allemaal leuke meiden op zoek naar pareltjes voor in hun kledingkast of interieur. We zagen er geweldige Haarlem-rompers. Sieraden van Anna+Nina. Kleding van merken als Rut & Circle en Ydence, behang van Creative Lab Amsterdam en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een bezoekje aan deze leuke winkel mag je zeker niet overslaan!
.

.
Nou, en daar waren we dan hoor. In de Breestraat. Een ministraatje net achter het grote centrum van Haarlem, maar o, zo leuk. Zo'n straatje waar je direct wilt wonen. Of waar je in elk geval een winkeltje wilt openen. Datzelfde gevoel had Nathalie van The Stylographer ook: deze vintage-lover droomde van een eigen winkeltje, maar dan wel op een hotspot in de stad. Het werd Breestraat 36 en oh oh, wat heeft Nathalie een prachtig concept neergezet. Met een fijne neus voor vintage weet ze de pareltjes voor jou op te speuren. Van Chanel-jasje tot Burberry-tas. Echt klassiekers, soms zelfs jurken uit de jaren dertig, net een museum! Een klein, maar o, zo fijn winkeltje. Must-visit voor de die-hard vintagefans. Een website is er niet, vandaar het Instagram-account
.

.
Aan de overkant van The Stylographer zit nog zo'n onvervalst Flavourites-adres: Petit Depot. Een klein pandje waar de sfeer vanaf spat. Wij werden instant gelukkig van dit adres, waar we een van de drie eigenaresses - de bevlogen sieradenmaakster Kyra - spraken. De producten die Petit Depot verkoopt zijn allemaal met liefde ontworpen en gemaakt. Aandacht is hier het toverwoord. Aandacht voor het maakproces, voor het ambacht, voor mooie labels. Mini-vaasjes voor aan de muur, gemaakt door een Portugese keramiste. Handgemaakte sieraden. Geborduurde doekjes, fairtrade gemaakt door Indiase vrouwen. En alles met zoveel smaak en zorg uitgekozen. Heel veel meer dan dit heb je niet nodig! Het pandje an sich stal ook meteen ons hart. Laten we het kort houden: we waren er niet meer weg te slaan. Nog één foto dan. Vooruit, de laatste. En zo ging het nog even door. Gelukkig kunnen we online verder snuffelen want Petit Depot heeft een webshop met een uitgebreide selectie van de producten.
.

.
Tijd voor een pitstop! Dat kan goed bij de buren van Petit Depot: Native. Een van Bianca's favoriete koffie-adresjes. Bianca: ik zit hier ook wel eens te werken, de sfeer is altijd heel relaxed en achterin heb je mooi daglicht dankzij het riante daklicht. Inderdaad een heel fijn adresje voor koffie, thee en lekkers. Even weg van de massa. Even uitpuffen, bijkletsen of gewoon relaxen. Let op: gesloten op zaterdag (huh? Da's jammer!), maar verder elke dag geopend van 08.00-15.00 uur. Mmm... heerlijke plek.
.

.
Aan de overkant van Native zitten nog twee leuke adressen: snuisterijenwinkel Sjakies (een heerlijke winkel voor woonspullen) en het ernaast gelegen Klavertje Vijf. Bianca: "Dit is een van mijn favoriete bloemisten. Hier weten ze hoe je kunst maakt van bloemen, het is echt geweldig wat ze hier maken." En inderdaad. Van fragiele vaasjes tot waanzinnige bloemwerken, je kijkt je ogen uit bij deze mooie winkel. Misschien een beetje lastig meenemen als je aan het shoppen bent maar hé - bestellen is ook een optie! Of plan dit adresje als laatste in als je Haarlem aandoet, want één ding is zeker: je wordt echt blij van zo'n mooi bloemwerk. Complimenten voor de enorm bevlogen eigenaar Paul!
.
.
Nu was het mijn beurt om Bianca te verrassen met een hidden gem. En met recht hidden, want tassenwinkel PUC Bag ligt om de hoek van de Breestraat en is echt een snoepje van een shop. Ik kende het label, maar was nog nooit in de winkel geweest. Een geweldige winkel annex atelier, waar live hard gewerkt werd aan de eigen tassencollectie en waar alle tassen mooi uitgestald waren. Snoepjes, allemaal. PUC staat voor Personalized Unique Collection, en is dus niet de naam van de eigenaresse. Dat is Sandra, en ze vertelde ons uitgebreid over haar tassencollectie. De tassen van PUC Bag zijn gemaakt van superzacht Italiaans leer (echt, je moet de tassen voelen!), aangevuld met testvellen en restpartijen leer. De tassen worden in kleine oplages gemaakt. Zo tof: die zachte tinten, aangevuld met de fluo collectie. Mocht het je even niet lukken om de winkel te bezoeken, dan is de webshop ook zeker een aanrader. En psssst, tipje: abonneer je op de nieuwsbrief. Daardoor zie ik vaak de mooiste exemplaren langskomen en ben ik altijd op de hoogte van de nieuwste modellen - én aanbiedingen. Pas op, want wel verleidelijk!
.Sûr Atelier.
Hink-stap-sprong de Gedempte Oudegracht op, klein stukje lopen want verderop wilden we een bezoekje brengen aan Sûr Atelier. Een prachtig adres dat we hier bij Flavourites al langer kenden, want we waren er al eerder. Maar dat was alweer even geleden, inmiddels is er een nieuwe locatie en zijn ze flink uitgebreid. Sûr Atelier is een bijzonder concept waarbij Nieuwe Nederlanders in het atelier - in de winkel - mooie producten maken. Kleding, meubels, woonaccessoires:álles met evenveel liefde en zorg gemaakt. Was het vorige pand nog echt een 'winkeltje', deze nieuwe plek is groot, met een cafégedeelte en een groot atelier waar genaaid werd, overleg gepleegd werd en er een en al bedrijvigheid heerste. Wat een leuke mensen spraken we, zo enthousiast en lief. Een heel leuk en bijzonder adres om langs te gaan en een aankoop te doen. Mooi voor jezelf, mooi voor de maker! Ook een bijzonder adres om te onthouden wanneer je zelf op zoek bent naar een producent, want ook dan kun je hier terecht.
.
.
Nu we er toch waren... het was tijd voor een drankje. Bianca wilde me een van de 'geheime restaurants' van Haarlem laten zien: De Dakkas. Een geweldig rooftop restaurant op het dak van parkeergarage De Kamp. Je moet het maar net weten. En weet je dit eenmaal, dan kom je er terug. Wat een topplek. Relaxte sfeer, prachtig uitzicht over de stad, lekker eten. In de zomer draaien ze er films op het dakterras, chillen kan ook binnen in de kas. Jee, wat leuk. Op de website van De Dakkas lees je over het ontstaan van dit originele restaurant. Dat is niet zonder slag of stoot gegaan maar hé - het is er en gaat voorlopig niet meer weg! Top, top. Met recht een hidden gem.
..
We wilden deze lange dag eindigen bij stadsstrand De Oerkap (let op: gedurende de herfst- en wintermaanden gesloten) maar niet voordat we even bij Ottomania (op de Warmoesstraat) binnenwipten. Je weet wel, die winkel (hij bestaat al bijna twintig jaar!) met de prachtige hammamdoeken. Heeft Ottomania de hammamdoek niet in ons land geïntroduceerd? Het zou ons niet verbazen, want we kennen de winkel al die jaren al, en eerlijk is eerlijk: het is altijd weer een feestje om hier rond te snuffelen. Alle producten worden met veel liefde met de hand gemaakt in Turkije. De eigenaren van de winkel staan in nauw contact met de ambachtslieden en weten daarom werkelijk alles van de producten. Het winkelpand zelf is ook zó mooi. Geweldig ingericht, met krakende houten vloerdelen en tegelvloeren die je direct in huis wilt hebben. En alles is zo mooi tentoongesteld. Prachtige plaids, hammamdoeken in alle kleuren en patronen, heerlijke zepen en andere snuisterijen uit het Ottomaanse Rijk: intens gelukkig met twee grote hartzepen verlieten we, na weer volledig geïnspireerd te zijn, de winkel.
.Vintage Adventures
.
Tijdens onze wandeling door stad stad o, we bléven leuke winkeltjes zien! - wilden we nog even een bezoekje brengen aan de laatste winkel op onze lijst: Vintage Adventures, recht tegenover het station gelegen. Een grote ruimte vól, maar dan ook echt vol met meubels uit India. Alsof je door een grote loods in Delhi loopt, op zoek naar die ene parel. Kastjes, tafels, grote kasten en kisten... Schatzoeker en eigenaar Bjorn reist een paar keer per jaar naar India om eigenhandig te speuren naar de allermooiste meubels, die hij vervolgens naar Nederland laat verschepen. Een geweldig adres als je op zoek bent naar een uniek meubelstuk met verhaal. Check zeker ook de webshop, het assortiment is steeds weer anders. De moeite van het bezoeken meer dan waard!
.Oerkap Haarlem.
Zóóó... het was tijd om uit te puffen na deze o, zo leuke en lange dag. Met volle tassen en blaren op de voeten liepen we naar hét stardsstrand van Haarlem: Oerkap. Een toffe plek aan het water, relaxed met de voetjes in het zand, in het zonnetje, heerlijk nagenieten. De conclusie: wat een heerlijke stad. Veel te zien, mooie winkels, toffe eettentjes en alles heel fijn op loopafstand van elkaar. Leuk ook om te combineren met een tripje naar zee, en dan overnachten op bijvoorbeeld camping De Lakens of in een leuk boetiekhotel. We'll be back.

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)