10 films die je niet alleen durft te kijken

Midsommar 🌸
Midsommar 🌸

Het duurt nog even voordat het Halloween is - al gaat de tijd tegenwoordig razendsnel. Een avond vol horror krijgt van mij iedere maand een plekje in de agenda. Ook nu de lente is aangebroken, het kan hartstikke romantisch zijn. Lekker met je lief naast je, midden in de nacht, de engste horrorfilms kijken. Kaarsjes erbij, de nodige al dan niet alcoholische versnaperingen en snacks, je favoriete pyjama en een flink aantal kussens. Niet om jezelf achter te verschuilen natuurlijk. Gewoon fijn… En vervolgens, wanneer de horror is afgelopen, heb je dat heerlijke gevoel dat al je problemen eigenlijk best wel meevallen. Het kan altijd erger. Dus bij deze: een lijstje vol films om bij te griezelen.

Midsommar
Ik denk dat iedereen momenteel verlangt naar de dag waarop we massaal weer mogen reizen. Even naar Zweden om het legendarische midzomerfestival mee te maken bijvoorbeeld. Klinkt goed, toch? Totdat je deze film ziet. Een jong stel gaat, samen met een paar vrienden, het avontuur aan. Begint natuurlijk leuk en aardig, maar verderop in het verhaal komen de ontzettend verwarrende en zieke scènes om de hoek kijken. Het laat je achter met duizenden vragen.
.
Evil Dead (2013)
Een klassieker die mij een aantal uurtjes slaap kostte. Vijf vrienden gaan naar een afgelegen hut om dáár hun vriendin te laten afkicken en ontdekken een kwaadaardig boek. Zij hadden natuurlijk geen idee, zag er ook totaal niet gevaarlijk uit… Maar dan wekken ze onbewust een aantal slapende demonen op die in het bos leven. Die bezitten de groep, behalve één, met succes en die ene mag dan gaan vechten voor overleving. Nou, succes!

Get Out 🏃
Get Out 🏃

Get Out
Deze film won meer dan 150 prijzen. En dat snap ik wel. Ik had er persoonlijk nog nooit van gehoord, dit jaar pas gezien. Maar wat een pareltje. Het gaat over een Afro-Amerikaanse jongeman die zijn blanke schoonouders voor het eerst ontmoet samen met zijn vriendin. Hij vindt het nogal spannend, vanwege de vooroordelen die hij verwacht. De schoonouders wonen in een enorm huis, inclusief bediendes. En daar houd ik het bij…
.
Host (Zoom horror)
Past goed in deze tijd. Het gaat namelijk over zes vrienden die een medium hebben ingehuurd om een vergadering te houden via Zoom tijdens de lockdown. Over dat eerste heb ik nog niet eerder iemand gehoord, maar Zoom en vooral lockdown zijn twee woorden die we volgens mij de komende decennia niet meer willen horen. Maar goed, wanneer een boze geest één voor één de huizen van de vriendengroep begint binnen te vallen, beseffen ze dat ze de volgende nacht misschien niet zullen halen.

A Quiet Place 🤫
A Quiet Place 🤫

A Quiet Place
De titel verraadt het al een beetje, deze film heeft niet zoveel geluid. In de wereld van deze film bestaan er namelijk wezens die op jacht zijn naar elk geluid dat ze kunnen horen. En ze zijn niet bepaald lief als jij degene bent die het geluid maakt. Er hoeft dus maar een naald te vallen en alles kan misgaan. Twee ouders doen wat nodig is om hun vier (!) kinderen veilig te houden.
.
Split
Je zou maar 23 persoonlijkheden hebben, ikzelf heb er ongeveer drie en daar kan ik al nauwelijks mee omgaan. Kevin (James McAvoy) heeft ze allemaal laten zien aan zijn vertrouwde psychiater, behalve één. En dat is degene die alle anderen domineert, waaronder Casey. Onder de leiding van deze oplettende en eigenzinnige persoonlijkheid, wordt Kevin gedwongen om drie tienermeisjes te ontvoeren. Vanaf dat moment voert hij oorlog met zowel de persoonlijkheden die in hem zitten als die om hem heen.

It Follows 👻
It Follows 👻

It Follows
Voor de negentienjarige Jay zou de herfst moeten gaan over studeren, knappe jongens en weekendjes weg aan het meer. Maar na een, wat zij ziet als een onschuldige, seksuele ontmoeting krijgt ze last van nare, vreemde visioenen. En een onontkoombaar gevoel dat iemand, of iets, haar volgt. Geconfronteerd met deze last, moeten Jay en haar vrienden een manier vinden om te ontsnappen aan de verschrikkingen die een enorm goede conditie hebben en daardoor constant op de loer liggen.
.
The Exorcism of Emily Rose
Misschien ken je het verhaal van Anneliese Michel? Zij was een vrome katholieke Duitse vrouw die opgroeide in de jaren zestig in Beieren, West-Duitsland. Toen Anneliese zestien was, viel ze plotseling flauw op school en begon ze verdwaasd rond te lopen. Vanaf dat moment werd het alleen maar erger en mensen geloofden uiteindelijk - inclusief zijzelf - dat ze bezeten werd door diverse demonen. Er bestaan zelfs opnames van haar vele exorcismes. The Exorcism of Emily Rose is gebaseerd op dat verhaal.

Revenge 🔫
Revenge 🔫

Revenge
Een drietal rijke, getrouwde mannen komt ‘gezellig’ samen voor hun jaarlijkse jachtspel in een woestijn kloof. Even showen hoe gaaf ze zijn met geweren in hun handen en dat soort dingen. Eentje heeft zijn jonge minnares meegenomen en de anderen vinden dat enorm interessant. Het loopt nogal uit de hand, want ze gooien haar van een klif en ze komt in een nogal onhandige positie terecht. Maar deze powervrouw overleeft het op wonderlijke wijze en de rollen worden omgedraaid.

IT 🤡
IT 🤡

It en It: Chapter Two
De must see onder de horrorfilms, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de enige echte Stephen King. Er zitten de nodige schrikmomenten en angstaanjagende scènes in, maar deze film bevat ook veel humor. Iets wat je misschien niet zou verwachten. Of misschien wel, aangezien het ten slotte om een clown draait. Elke 27 jaar komt ie langs in Derry om zich te voeden met kinderen. Een groep tieners gaat op pad om It te vernietigen. In het tweede deel, dat zich 27 jaar later afspeelt, is iedereen opgegroeid en gaan ze opnieuw de strijd aan.
.
Genoeg inspiratie voor een avondje griezelen! Je vindt de films uit dit lijstje op verschillende streamingdiensten. Let op, sommige films kun je alleen tegen betaling kijken. Enne,  plan snel een avond in met je lief, want het kan maar zo zijn dat ze er niet meer op staan nét wanneer jij wilt kijken. Zul je altijd zien…
.
Amazon Prime: It (2,99), It: Chapter Two, Evil Dead (3,99), Host (4,99), Revenge, Midsommar (3,99)
Netflix: Get Out, The Exorcism of Emily Rose, Split
YouTube: A Quiet Place (3,99), It Follows (4,99), It (2,99), Midsommar (3,99)
.
Nog meer opties nodig of even bijkomen van alle horror? Check onze andere film- en serieblogs: 'Zin in een beetje feelgood? 10 filmtips!', '10x de meest romantische films', '10x series om te bingewatchen: de hidden gems van Netflix' en 'Onze 10 favoriete documentaires' of ons Pinterest bord vol tips.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)