Hierop moet je letten bij het aanschaffen van een nieuwe keuken

Hierop moet je letten bij het aanschaffen van een nieuwe keuken
Hierop moet je letten bij het aanschaffen van een nieuwe keuken

Bij het aanschaffen van een nieuwe keuken denk je meestal automatisch na over de benodigde apparatuur. Vaak kiest men daarbij voor inbouwapparaten, omdat die volledig geïntegreerd zijn in het keukenblok, hetgeen esthetisch gezien een zeer fraai resultaat geeft. Waar het de keuze voor de apparaten betreft, gelden wel enkele specifieke aandachtspunten, waarover je in dit artikel meer leest.

Vaatwasser

Vraag jezelf op de eerste plaats eens af: heb ik wel een vaatwasser nodig? Wanneer je de enige bewoner bent, of je woont met z’n tweeën, zou je kunnen overwegen om helemaal geen vaatwasser aan te schaffen. Ben je toch liever voorzien van zo’n apparaat, dan is het zaak om allereerst het juiste formaat te kiezen. Standaard heb je voor een inbouwvaatwasser twee breedtes: 45 en 60 centimeter. Je maakt de keuze natuurlijk vooral op basis van de beschikbare ruimte in je keuken en op basis van de capaciteit. Check hiervoor de specificaties in de winkel. Aan het energielabel kun je zien hoe zuinig ze omgaan met energie en water. Ter indicatie: een zuinige vaatwasser verbruikt ongeveer zes tien liter water per wasbeurt. Ook de hoeveelheid geluid die een vaatwasser produceert, is van belang. Vooral als je een open keuken hebt, is het zaak om een exemplaar te kiezen dat een laag geluidsniveau heeft. Het geluidsniveau wordt aangegeven in decibels (dB) en een waarde tot 45 dB is aan te bevelen als je niet te veel gehinderd wilt worden door het geluid van je vaatwasser.

Kookplaat

Jarenlang kookte men voornamelijk op gas of op een elektrische kookplaat. Daar kwam vervolgens de inductiekookplaat bij, die gebaseerd is op verhitting door magnetische velden. Uit de website van Keukenloods blijkt heel duidelijk hoeveel verschillende typen kookplaten er zijn. Onderling verschillen ze vooral van elkaar in grootte en vorm, waarbij uiteraard ook het aantal kookzones een rol speelt. In de meeste gevallen zijn dat er vier, omdat uit ervaring blijkt dat mensen zelden meer dan vier pannen tegelijkertijd willen verhitten. Heb je nog niet eerder gebruik gemaakt van een inductiekookplaat? Dan is de kans groot dat je eerst de nodige voorbereidingen moet treffen in de groepenkast. Dit type kookplaat vereist doorgaans een krachtstroomaansluiting en het is aan te bevelen dit door een expert op het gebied van elektriciteit te laten regelen. De nieuwe generatie inductiekookplaten heeft slimme foefjes om zo zuinig mogelijk te werken.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)