De lekkerste kerstkoekjes maak je zelf
Als je aan Kerstmis denkt, denk je al snel aan tradities. Kerstboom, kerstkrans, kerstkaarten én kerstkoekjes. Die kerstboom staat al even in vol ornaat te shinen, de kerstkrans hangt aan de deur en de kaarten zijn gepost. Nu hoeven we alleen nog maar te bakken, en dat vinden we helemaal niet erg, zeker met Mariah, George, Ed en Elton op de achtergrond. We geven je hier drie baktips met een internationaal tintje. Let’s bake some cookies!
Wie wel eens tijdens de feestdagen in Engeland is geweest, weet dat kerst daar een enorm ding is. De winkelstraten en warenhuizen zijn prachtig versierd met de allermooiste kerstverlichting en accessoires. En overal vind je geweldige cadeaupakketten, de lekkerste chocolade en andere lekkernijen, zoals Christmas cakes, de mooiste Christmas cookies, Mulled wine en Mince pies. Say what, mince pies? De eerste keer dat wij dat aten, was toen we in Engeland woonden en boy oh boy, wat is dat lekker! Het zijn kleine, zoete, brosse gebakjes met een vulling van citrusvruchten, cranberries, sultanas, kruiden, suiker en -als je wilt-brandy of port. Je kunt ze in Engeland overal kant en klaar kopen, maar het is veel leuker om het zelf te maken. En onze favoriete Domestic Goddess heeft daar een perfect recept voor heerlijke star-topped mince pies. Je moet er even de tijd voor nemen, maar dan heb je ook wat. Enjoy!
Een andere internationale Kerstlekkernij, zijn de Duitse Lebkuchen. Je kent ze wel van de grote versierde harten of huisjes. Het is eigenlijk een zachtere en dikkere vorm van de welbekende gingerbread cookies, alleen zit er in deze Lebkuchen geen gember, maar peper en honing. Deze koeken zijn heel leuk om te versieren en als decoratie in de boom te hangen -voor zolang als dat duurt! Je maakt ze zo*:
.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng 300 gr bloem met een snuf zout, 1 tl bakpoeder, 1 tl speculaaskruiden (of pumpkin pie spices of five spices) en 1 tot 2 tl gemalen peper in de foodprocessor of met een mixer. Doe er als de machine draait 100 gr boter en 100 gr donkere basterdsuiker bij en vervolgens 2 eieren en 4 el honing. Maak er een samenhangend deeg van. Verdeel het in twee helften en leg de ene helft in folie in de koelkast.
.
Bestuif je werkblad en de eerste deegbal nu met bloem en rol het uit tot ongeveer 0,5 cm dik en steek er met leuke vormpjes koekjes uit. Doe hetzelfde met de tweede deegbal uit de koelkast. Wil je de koekjes in de kerstboom hangen, maak dan met een rietje een gaatje in de bovenrand van de koekjes.
.
Leg de koekjes op bakplaten en bak ze in 20 minuten. Leg ze na het bakken op een rooster om af te koelen. Je kunt nu glazuur maken van 300 gr poedersuiker, 3 el heet water of citroensap. Zorg ervoor dat het glazuur mooi glad geroerd is. Als de koeken helemaal zijn afgekoeld, kun je het glazuur erop doen en verder versieren met zilveren, gouden of welke kleur eetbare decoratie je maar wilt. Gaan ze in de boom? Lintje en door en klaar!
*recept van Nigella Lawson uit How to become a domestic goddess
Het allerleukste wat wij zelf vroeger vlak voor Kerstmis deden, was het bakken van kerstkoekjes. Meestal was het gewoon zandkoekjesdeeg waaruit we kerstachtige vormpjes staken. De versgebakken koekjes werden rijkelijk versierd met gekleurd glazuur, eetbare parels, glitters en confetti. Het eindresultaat was eigenlijk té zoet om op te eten, maar hé, wij konden onze lol niet op. Nu bakken we met onze eigen kids ook deze koekjes, soms de gewone, soms de gemberkoek-variant. En dan maken we een grote bak glazuur of verschillende kleinere bakjes in allerlei kleuren en dan kan het grote versieren beginnen. Zo leuk om te zien dat iedereen dat op zijn eigen manier doet. Je vindt op ons Pinterest bord verschillende koekjesrecepten, ook voor de kruidige gingerbread cookies. Bak ze, versier ze, hang ze in de boom, eet ze op. Het is zo leuk om te doen. Wij vinden in ieder geval het bakken van kerstkoekjes één van de leukste kerst tradities die er zijn!