Daarom kiezen veel mensen voor sieraden met edelstenen

Daarom kiezen veel mensen voor sieraden met edelstenen
Daarom kiezen veel mensen voor sieraden met edelstenen

Het gebruik van edelstenen in sieraden is van alle tijden. Toch lijkt de edelsteen tegenwoordig populairder dan ooit te zijn. Er zijn diverse soorten edelstenen, elk met hun eigen specifieke eigenschappen. Voordat een edelsteen in een sieraad belandt, gaat echter heel wat tijd voorbij. Miljoenen jaren, om precies te zijn.

Wat is een edelsteen precies?

Kort gezegd is een edelsteen een groep samengeklonterde kristallen. Het begint echter allemaal bij mineralen. Dat zijn stoffen die zich bevinden in onze planeet en die zich onder invloed van de beweging van de aardkorst tot kristallen vormen. Als die kristallen vervolgens samengeperst worden door de druk onder het aardoppervlak, ontstaat een edelsteen. De precieze omstandigheden en het type mineralen is bepalend voor het type edelsteen dat uiteindelijk ontstaat. Dit proces neemt miljoenen jaren in beslag. Wie een edelsteen in de grond vindt, kan die zodanig bewerken dat de steen uiteindelijk geschikt is om als sieraad te dragen. Dat is voor een belangrijk deel ook afhankelijk van smaak. Of, om een expert van Bron Jewelry te citeren: “Doorslaggevend is het 'leven' in de edelsteen inclusief de kleine imperfecties die in onze ogen persoonlijkheid geven aan de steen.” Door het natuurlijke ontstaansproces bestaan er geen identieke edelstenen. Ze verschillen onderling van elkaar in kleur en glans, maar ook in doorzichtigheid en hardheid.

Welke edelstenen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten edelstenen. De meest populaire edelstenen voor het gebruik in sieraden zijn diamant, saffier, robijn en smaragd. Je komt echter ook andere edelstenen in sieraden tegen, zoals amethist, topaas, aquamarijn en rozenkwarts. Een topaas kan bijvoorbeeld heel goed worden verwerkt in een pink ring, maar je ziet ook wel saffieren en diverse andere soorten edelstenen in dit type ring. Veel is natuurlijk ook afhankelijk van het budget dat iemand voor een ring beschikbaar heeft. Diamanten zijn soms zo uniek, dat ze miljoenen waard zijn. Zou jij met een ring van dergelijke waarde willen rondlopen?

Niet alleen om mooi te zijn

Sieraden kunnen iemand mooier maken, waardoor iemand ook meer zelfvertrouwen kan krijgen. Maar dat is niet de enige reden om edelstenen te dragen. Van bepaalde edelstenen is bekend dat ze ook een positieve werking hebben op onze gezondheid. Zo zou amethist een kalmerende en zuiverende werking hebben, terwijl topaas onze creativiteit zou stimuleren. Het kiezen van een edelsteen behelst dus meer dan alleen kijken naar het uiterlijk ervan.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)