Typisch Hollands

Ten Katemarkt
Ten Katemarkt

Afgelopen donderdag vloog ik naar Nederland met een échte Mallorquin. Het is zo ontzettend leuk om door de ogen van een buitenlander naar Nederland te kijken… Ik had natuurlijk een klein programmaatje gemaakt met wat hoogtepunten die in een weekend passen. Aankomen in Amsterdam en via Friesland weer terug vanaf het ienieminie vliegveld in Eelde, in de provincie Groningen. Een stukje typisch Hollands wilde ik laten zien.

Zo bezochten we de Amsterdamse markt in de Ten Katestraat, hebben we veel lekkers geproefd bij de Foodhallen en slenterden we uren door de leuke straatjes rondom de Amsterdamse grachten. Afgewisseld met vele terrasbezoeken om te borrelen (incl. typisch Hollandse hapjes natuurlijk), het was zonnig!

Amsterdam collier, gespot bij Thinkingofholland.com
Amsterdam collier, gespot bij Thinkingofholland.com

Aan het einde van de dag reden we naar Hoorn om een authentiek Hollands stadje te bezoeken (was ook voor mij de eerste keer). Daar belandden we op een gigantische kermis (oliebollen!), zagen we een groot vuurwerk vanaf het water en vele oude boten in de haven waar we haring en paling aten. Toen we uiteindelijk over de Afsluitdijk naar Friesland reden was het al pikdonker dus daar hebben we niets van meegekregen. Helaas. Ook de Friese dorpen Bolsward, Sneek en Heeg die op het programma stonden zijn we dus maar voorbij gereden... Tsja, ik heb altijd veel ideeën maar weinig besef van tijd.

Grappig: broodje haring als soort van knuffel...!
Grappig: broodje haring als soort van knuffel...!

In Friesland aten we oranjekoek terwijl we keken naar de geboorte van een kalfje in het weiland voor ons. We waren onderweg naar een feestje op het platteland, inclusief makreel roken, gitaarmuziek en overnachten in een tentje. De volgende dag troffen we onze schoenen doorweekt voor de tent aan en het is die dag ook niet meer droog geweest. Typisch Hollands. Na het ontbijt (met eieren, kaas, spek en suikerbrood) zijn we over de kleine landweggetjes door Friesland naar Eelde in Groningen gereden, langs de vele dorpen, huizen met rieten daken, weilanden en bossen.

Hollands getinte covers voor vazen
Hollands getinte covers voor vazen

Nou, voor een buitenlander, en dat zag ik dus ook, is Nederland prachtig! Heel groen en alles is verzorgd en geordend. Vooral het woord netjes is blijven hangen. Dat valt echt op als je al een tijdje buiten Nederland woont. Van de aankleding in restaurants, de inrichting van de huizen tot de groenvoorziening in de steden/dorpen. Tot in detail verzorgd! Ik denk dat ik afgelopen weekend een goede indruk heb gegeven wat Typisch Hollands betreft. Zelf blijf ik nog iets langer in Nederland maar als ik straks terugvlieg naar Mallorca wil ik graag een typisch Hollands cadeautje meenemen. Daarom ben ik nu de webshop van Thinkingofholland.com eens lekker aan 't doorspitten!

... voor bijv. de tegelschouw!
... voor bijv. de tegelschouw!

P.S. Voor iedereen die op dit moment óók bezoek heeft uit het buitenland, raad ik aan om Sail in Amsterdam te bezoeken. Het begint vandaag!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)