Tijd voor een detox: zó volgden wij een sapkuur met Sapje!

Heerlijk, zo'n detox
Heerlijk, zo'n detox

Ai, ai. De banketletters smaakten te goed, de kerstkransjes waren te lekker. En dan hebben we het nog niet gehad over de pepernoten, chocoladeletters en warme chocomel met slagroom. Kortom: het was, na en decembermaand vol lekkers, tijd voor een reset voor zowel collega Petra als voor mij, Natascha. Petra liet er geen gras over groeien en startte zelfs direct na de kerstdagen. En ik, Natascha, bouwde in het nieuwe jaar eerst rustig een flinke week af (de 'pretox') en zit nu midden mijn kuur. Onze ervaringen lees je hier!

 

Je kent het wel, je hebt net een beetje te veel chocolade-truffel kruidnoten gesnaaid, een paar kerstkransjes te veel gesnoept en heerlijk uitgebreid gegeten tijdens kerst. Super lekker en super gezellig allemaal, maar je loopt daarna wel met een opgeblazen gevoel en een kilootje (of ahum, enkele kilootjes) extra rond. Wij besloten de koe bij de horens te vatten en - letterlijk - met een schone lei te beginnen. Of was het nou lijf? Misschien kun je je nog herinneren dat we afgelopen jaar kennis hebben gemaakt met de vers geperste groentesapjes van SAPJE. Petra koos toen voor een mix van groentesapjes, ik ging voor de detoxkuur (via de linkjes kun je de blogs teruglezen). Om 2022 goed van start te gaan - iets met goede voornemens, we moeten er zelf ook hard om lachen -, besloten we opnieuw met de sapjes van SAPJE aan de slag te gaan. Dit keer bestelden we allebei een detox kuur. Petra: "In het najaar heb ik de Groentebox geprobeerd om ervoor te zorgen dat ik weer even heel bewust voldoende groente en fruit op het menu had staan. Bovendien was het goed voor mijn weerstand, zo aan het begin van de herfst. En het beviel me goed, zo’n flesje per dag. Echt super makkelijk dat je alleen maar een flesje uit de vriezer hoeft te halen. Dus geen ingewikkelde toestanden met blender, juicer of wat voor apparaat dan ook. Maar nu wilde ik graag de detox kuur proberen, ook omdat Natascha er in haar blog zo positief over was. Het plan was om begin januari te starten, maar toen de sapjes op maandag 27 december binnenkwamen, dacht ik: waarom niet meteen aan de slag? 

Zo worden de sapjes (ijskoud!) geleverd
Zo worden de sapjes (ijskoud!) geleverd

Door deze spontane beslissing kon ik alleen geen volledige pretox van drie dagen doen, maar ik had gelukkig geen extreem copieuze kerstmaaltijden en sowieso alleen maar plantaardige producten gegeten, geen koffie en nauwelijks alcohol gedronken. Wat mij betreft prima dus om dinsdag meteen te beginnen! Van Natascha wist ik al dat het meegeleverde dagprogramma makkelijk te volgen is, en dat ziet er zo uit:
.
07.00-09.00: Kick (alkaline water, citroen, kurkuma, gember, zwarte peper)

.
10.00-11.00: Detox (spinazie, snijbiet, komkommer, groene paprika, bleekselderij, appel, groene kool, citroen, broccoli, peterselie, gember, zeewier)
.
11.00-12.00: Energy (rode biet, oranje wortel, appel, rode kool, citroen, paarse bataat, paarse boerenkool, gember, basilicum)
.
12.00-13.00: Detox
.
14.00-15.00: Recharge (spinazie, boerenkool, komkommer, courgette, peer, citroen, romeinse sla, groene kool, paksoi, palmkool, chinese kool, peterselie, snijbiet, andijvie, raapsteel, waterkers, munt)
.
15.00-16.00 Cleanse shot 
.
16.00-17.00: Fresh (oranje wortel, venkel, appel, oranje bataat, roze grapefruit, munt, salie, gember, kaneel)
.
18.00-20.00 Soep (courgettesoep, tomatensoep en pompoensoep)
.
21.00-22.30: Ontspanthee

De bijgeleverde thee is heerlijk
De bijgeleverde thee is heerlijk


"De kick waar je de dag mee begint, leng je aan met warm water zodat je een lauwwarm drankje hebt. De andere sapjes drink je gewoon koud. Ik was een beetje bang dat ik heel erg van flesje naar flesje zou leven en ontzettende honger zou hebben, maar het tegenovergestelde was het geval. Sterker nog, ik liep regelmatig achter op het schema. Van hongergevoel of lusteloosheid was totaal geen sprake. En het soepje als avondeten was ook vullend genoeg, en een heerlijke warme afwisseling van de koele sapjes. Mijn tip is wel om de soep niet te vroeg te nemen, want dan is de avond wel érg lang. tenzij je heel vroeg naar bed gaat, natuurlijk. Zo ging het eigenlijk alle drie de dagen. De kick was een lekkere warme start, de sapjes smaakten heerlijk, tussendoor dronk ik de ontspan-thee en ‘s avonds was het genieten van mijn warme soepje. Echt moeilijke momenten heb ik niet gehad, maar als ik er één zou moeten noemen dan is het de avond wanneer de rest van de familie nog iets van de overgebleven kerstchocolade nam. En, eerlijk is eerlijk, ik heb twee keer in de middag een ieniemini koffietje met melk genomen… Aan het einde van de detox werd het vanzelf oudejaarsdag, voelde ik me goed, en was ik van 63,8 kg naar 62,3 kg gegaan. En... het is er af gebleven! Ook heb ik mijn vriendinnen al getipt over deze kuur, zo enthousiast ben ik. Ik ben zelfs nog even doorgegaan met sapjes, want ik had nog eigen gemaakte sapjes in de vriezer liggen. Het voelde écht heel fijn. In de lente, of aan het begin van de zomer, ga ik zeker weer op herhaling!"

Tot zover de ervaringen van Petra. Voor mij was het de tweede keer dat ik de detox deed (of doe, want ik zit er nog middenin). Eigenlijk is het enige wat ik écht lastig vind... dat ik deze drie dagen geen koffie mag. In de ochtend drink ik namelijk héél graag een romige latte, ja met veel melk dus. En ook 's avonds is het voor mij echt even een 'momentje' om koffie te drinken. En doe ik dit niet, dan heb ik de volgende ochtend knallende koppijn (hoezo caffeïneverslaafd?). Dus ja: er moest een pretox komen. Even geen koffie meer, suiker laten staan, geen wijntjes (niet dat ik veel drink, maar toch). Als je eerst zo'n pretox doet, is de overstap naar de detox echt veel minder rigoureus. Dat is wel echt een gouden tip hoor. En wat ook belangrijk is: stel je er gewoon op in dat je even drie dagen niet meedoet aan het dagelijkse eetfestijn binnen je gezin. Tuurlijk; 's avonds schuif je gezellig aan en neem jij een soepje terwijl zij iets anders eten, maar laat je niet in de verleiding brengen om mee te gaan snoepen, snacken en snaaien.
.
De sapjes zijn bijna allemaal echt heel lekker (ik heb altijd een beetje moeite met het bittere van grapefruit) en als je er lekker veel water en de bijgeleverde (heerlijke!) kruidenthee bij drinkt, heb je ook wat afwisseling. Je moet er niet teveel naast gaan doen, dus niet heel intensief sporten (gewoon een fijne workout is geen probleem hoor, maar wees een beetje lief vor jezelf) en lunches met collega's moet je even niet inplannen. Juist daarom is deze periode ook geschikt om nu even zo'n 'grote schoonmaak' te houden, als de restaurants weer open zijn en je wilt lekker de kroeg in of buiten de deur eten, gaat het even niet om een sapkuur erbij te doen.

Fris & fruitig
Fris & fruitig

Het toffe van SAPJE is dat ze enorm hard aan het groeien zijn. Ze hebben eigen mega juicers, alles wordt vers geperst (er zit echt waanzinnig veel groente en fruit in, en 0,0 conserveringsmiddelen) en ze hebben net een heel grote nieuwe vriezer gebouwd waar ze alles opslaan. Check onderaan deze pagina ook even hun filmpje, is leuk!
.
Ik doe nu dus voor de tweede keer een driedaagse detox, en denk dat ik in het voorjaar een keer de vijfdaagse ga doen. Dat wordt dan echt de grote 'lente schoonmaak'. Helemaal clean de zomer in. Eerst even deze sessie afronden, en daarna, heel belangrijk, de gezonde lifestyle volhouden. Fijn dat de sportscholen weer opengaan, want juist alles bij elkaar maakt het succes groter. Heb je ook zin gekregen om je lijf even lekker te resetten? Echt doen! Je wordt er super blij en fit van. Succes, en laat ons vooral weten hoe je het hebt ervaren!

Zo zien de flesjes eruit
Zo zien de flesjes eruit

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)