Sieraden vol passie

Ingrid aan het werk en hond Peep
Ingrid aan het werk en hond Peep

Flavourites Live is voor ons altijd hét moment om webshopeigenaren in levende lijve te zien. Zo ook Ingrid, bedenker en eigenaresse van Issamadeby.nl, een webshop in handgemaakte sieraden. Ingrid’s enthousiasme prikkelde me; bij deze webshop wilde ik wel eens een ‘kijkje achter het scherm’ nemen! Afgelopen week was het zover en reisde ik af naar een prachtig herenhuis in Breda, waar Ingrid met haar gezin en twee honden woont en dat tevens haar werkplek is.

Ruim drie jaar geleden startte Ingrid met haar webshop. Hoe is zij begonnen? Ingrid: “In de zomer van 2012 gingen wij op vakantie naar het eiland Vis, in Kroatië. Daar kwam ik in contact met Bruno, een ambachtsman die daar aan het werk was in zijn atelier. Ik zag zijn sieraden, proefde de ambachtelijke sfeer in het atelier en we raakten in gesprek. Ik vond zijn sieraden erg mooi en vakkundig gemaakt. Bruno is van oorsprong leer- en metaalbewerker en komt uit een familie van allemaal leerbewerkers. Hij leeft in de zomer van toerisme en het verkopen van zijn producten op lokale markten op het kleine eiland. In de winter maakt hij nieuwe producten. Ik voelde sympathie voor deze man en zag mogelijkheden voor de Nederlandse markt. Of Ingrid vaker inspiratie haalt uit reizen? Ingrid: “Mijn man en ik hebben samen met de kinderen een reis van vier maanden gemaakt toen zij nog kleiner waren. Deze enorme ervaring heeft mijn kijk op mijn leven en de wereld doen veranderen. Ik laat me graag inspireren door ontmoetingen en ervaringen met mensen en unieke plekken die ik opzoek. Dat kan ver weg zijn, maar ook dichtbij.”

De maker waar het allemaal mee begon: Bruno
De maker waar het allemaal mee begon: Bruno

Eenmaal thuis van de bewuste reis naar Kroatië is Ingrid alle mogelijkheden gaan onderzoeken en was het idee van IssaMadeBy snel geboren. Ingrid: “Ik wilde die prachtige sieraden van Bruno introduceren op de Nederlandse markt. In die tijd hoorde Kroatië nog niet bij de Europese Unie, dus het heeft wat voeten in de aarde gebracht om de producten hier te krijgen. Maar het lukte! Ondertussen had ik mezelf het doel gesteld om mijn label op Flavourites Live te lanceren. De bezoekers van Flavourites leek mij de perfecte doelgroep. Om mee te doen moest ik een webshop hebben met een vermelding op Flavourites.nl. Ik heb een webshop laten bouwen en een huisstijl laten ontwerpen. Toen ging het snel, en binnen enkele maanden stond ik op Flavourites Live! Inmiddels heb ik al vier keer meegedaan en is het elke editie weer een groot succes.

Ingrid aan het werk
Ingrid aan het werk

Ik probeer wat producten uit, sla de Ringwrap om mijn pols en voel het soepele leer dat er aan beide kanten anders uitziet en aanvoelt. De Knoop armbanden van Bruno zijn weer heel anders qua stijl en in vele kleuren verkrijgbaar. Ze zijn stoer. Ook zie ik verschillende armbanden voor mannen. Ingrid: “Dit concept wil ik dit jaar gaan uitbreiden. Er zijn vrij weinig sieraden voor mannen op de markt. Het is een niche en ik wil gaan kijken wat de mogelijkheden hierin zijn. Ik ben bezig met het maken moodboards die ik uitwerk tot het concept helemaal klopt qua idee en de doelgroep. Het is een nieuwe uitdaging, waarbij ik ook hier weer veel inspiratie haal uit mijn reizen.

Sieraden gemaakt door Caroline (links) en Dorien (rechts)
Sieraden gemaakt door Caroline (links) en Dorien (rechts)

Dan valt mijn oog op de keramieken kettingen ‘Rose Boudoir’. Deze hebben een andere stijl dan de leren items. Zijn dit ook ontwerpen van Bruno? “Nee”, vertelt Ingrid. “Ze worden gemaakt door Dorien, een pottenbakster en Rotterdamse en in hart en nieren. De jaren ‘20/’30 afbeeldingen vond ik op ansichtkaarten die ik in een schoenendoos van mijn moeder vond. Door samen te werken met Dorien is dit product ontstaan.” Of Ingrid nog meer samenwerkingen heeft met ontwerpers? Ingrid: “Ja, Caroline uit Breda is inmiddels ook een van de makers geworden. Zij is verantwoordelijk voor een van mijn bestsellers, de Ringwrap.

De ringwrap is een van Ingrid's bestsellers
De ringwrap is een van Ingrid's bestsellers

Door verschillende ontmoetingen zie ik mogelijkheden en kansen om mijn bedrijf door te ontwikkelen en te experimenteren met verschillende ontwerpen. Ik kan goed producten bedenken, maar kan ze niet zelf maken. Gelukkig zijn er goede ontwerpers en ambachtslieden die met me meedenken en willen samenwerken. Ik wil de makers van mijn producten persoonlijk kennen en hecht veel waarde aan kwaliteit en vakmanschap. Zo heb ik tijdens mijn vakantie in Portugal een ontwerpster ontmoet die een prachtige ring ontworpen heeft die qua stijl perfect aansluit bij mijn producten. Misschien zijn hier ook wel mogelijkheden tot een samenwerking.” Genoeg plannen dus, ik ben benieuwd waar het heen gaat!

Twee kleuren leer zijn verwerkt in deze armbanden
Twee kleuren leer zijn verwerkt in deze armbanden

Voordat ik straks weer onderweg ben naar huis, rest mij nog één vraag. Ik dacht eigenlijk dat Ingrid zelf Issa heette… Waar komt de naam IssaMadeBy eigenlijk vandaan? Ingrid: “Issa is de oorspronkelijke naam van het eiland Vis. De naam heeft dus een connectie met Bruno en is in feite de oorsprong waar de producten vandaan komen.” Dit gezegd hebbende is het me wel duidelijk dat Ingrid een ondernemende, betrokken vrouw is die graag samenwerkt met mensen die gepassioneerd hun vak uitoefenen. Ik maak nog wat foto’s en word blij verrast met een van de viervoeters die als een waar model voor me gaat zitten. Wat een warme en gezellige ontmoeting!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)