Nice: workshop porseleinen schaaltjes maken

Geconcentreerd aan het werk
Geconcentreerd aan het werk

Als je, zoals wij, je dagen slijt achter een computerscherm (dat klinkt wat negatief maar geloof ons: er zijn minder leuke banen denkbaar) kun je nogal eens de behoefte krijgen om soms gewoon even lekker met je handen in de klei te zitten. Ja, letterlijk. Van scratch af aan iets moois maken, écht iets creëren en de creativiteit te laten vloeien. Al heel lang gluurden we naar de workshop 'decoraties van porselein' van Mella in Arnhem. De prachtige schaaltjes van teer porselein, vaak met een vleugje goud, hadden onze harten gestolen. Vorige week was het zover en volgden we zelf zo'n workshop. Wat een heerlijke middag was dat!

Marinella Anagnostopoulos (ja, Marinella heeft een Griekse vader) is Mella. En Mella, dat staat voor ons synoniem aan bijzondere sieraden van porselein en prachtige porseleinen schaaltjes met een vleugje goud. En laat je die schaaltjes nou zelf kunnen maken in een workshop! We hadden het er al vaak over gehad en vorige week was het dan zover: samen met collega's Petra en Bettina ging ik naar Arnhem voor zo'n creatieve workshop.
Aan de rand van het kunstzinnige en creatieve Modekwartier in Arnhem vinden in het Arnhems keramiek atelier de workshops plaats. Hoewel Marinella de sieraden vanuit haar eigen werkplek maakt, geeft ze de workshops bij het Arnhems keramiek atelier, waar designer Esther van Groenigen de scepter zwaait. Prachtig keramiek, dat is het eerste dat we zien als we naar binnen waaien. En achterin de ruimte een lange tafel met hompen klei, kwasten, kasten vol mooie objecten zoals schalen, vazen, mokken en bakjes, en de geur van klei. De thee en lekkers staan klaar, Marinella wijst ons vol enthousiasme de weg. Hier kunnen we zitten, een schort, deze klei gaan we gebruiken, daar liggen de kantjes en oja, hier zijn de kleuren waaruit je straks kunt kiezen. Handen uit de mouwen en we gaan aan de slag.

Kasten vol moois
Kasten vol moois

Kunstzinnige afdruk van kant
We kiezen een vorm voor een schaaltje (ovaal of rond), gaan met een deegroller aan de slag (help, van een kreukel komt een kreukel) en we proberen de klei dun te rollen maar net niet té dun. We kiezen kantjes. Ik zie Bettina een prachtige mix samenstellen van een kanten bandje, een rustig patroon en een bonte mix. Hoe leuk en origineel wordt dat! Petra heeft een prachtig patroon te pakken en rolt het voorzichtig in de klei. Er blijft een kunstzinnige afdruk van kant achter. Nu nog een schaaltje ervan vormen. Ik kies voor een ovalen schaaltje en heb een patroon gevonden dat perfect bij de vorm past. Rollen, voorzichtig aandrukken, bijsnijden. Geconcentreerd zijn we aan het werk, terwijl Marinella vertelt over de kunst van keramiek. We hangen aan haar lippen.

Zo maak je een patroon van kant in de klei
Zo maak je een patroon van kant in de klei

Vleugje goud
Voorzichtig maken we randen aan de schaaltjes. Ze zien er nu al mooi uit. Maar klaar zijn ze nog lang niet, want voordat een schaaltje helemaal af is, is het drie keer in de oven geweest. Afbakken, kleuren, glazuren, eventueel een vleugje goud erover. Elke handeling kost tijd. Bij elke handeling gaat het bakje door de handen van Marinella. Maar zover is het nog niet, want het afbakken doet Marinella de komende weken. Dat heeft tijd nodig. Aandacht. En dat is nou precies het verschil tussen met liefde handgemaakte producten en massaproductie waarbij elk voorwerp hetzelfde is.

Kleuren kiezen
Kleuren kiezen

Pronkstukken
Marinella heeft een kenmerkende tekst op haar schort staan: perfect in it's imperfections. En zo is het. Geen schaaltje is hetzelfde. Een kreukeltje, net niet recht afgesneden randje of een andere hapering? Zo'n schaaltje wordt er alleen maar mooier op. Als onze pronkstukken klaar zijn, zet Marinella ze voorzichtig in de droogkast. We hebben klei én tijd over, en maken er nog kleine schaaltjes bij. En porseleinen hangers voor in de kerstboom. Leuk: een ster, een hartje, een bloemvorm. Voorzien van een kanten patroon, straks mooi geglazuurd in een pasteltint. De middag kan voor ons niet lang genoeg duren maar hij vliegt voorbij. We kiezen kleuren voor de eindproducten, het een in pastelroze, het ander in vergrijsd groen. We laten alle accessoires achter bij Marinella en weten dat ze in goede handen zijn. Het afbakproces kan beginnen, we verheugen ons nu al op het eindresultaat. Maar eerlijk is eerlijk: alleen al van zo'n middag workshoppen worden we ontzettend blij. Iets maken met je handen, geconcentreerd iets nieuws creëren. We zijn nieuwsgierig naar de porseleinen sieraden van Marinella, en gelukkig heeft ze er een heel aantal van bij zich. Ahhh... zó ontzettend mooi. Beeldschone kettinkjes met porseleinen hangers, tere oorbellen en prachtige armbandjes met een porseleinen bedel. Zó bijzonder. En in het echt nóg veel mooier dan in de webshop. Er wordt een cadeautjue gekocht, de wishlist (bijna Kerstmis!) wordt aangevuld.

Straks eerst een paar keer in de oven. Nu al benieuwd naar het eindresultaat!
Straks eerst een paar keer in de oven. Nu al benieuwd naar het eindresultaat!

En nu reikhalzend uitkijken naar onze zelfgemaakte beauty's... To be continued!

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van nieuwe tips, toffe shops, leuke adresjes en inspirerende blogs!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)