Duurzame productie: een must

De vlaggen van alle landen die deelnemen aan de klimaattop 2016
De vlaggen van alle landen die deelnemen aan de klimaattop 2016

Afgelopen maandag is hij weer van start gegaan: de jaarlijkse klimaattop waarbij alle 195 landen die lid zijn van het Klimaatverdrag samenkomen om te overleggen over klimaatverandering. De klimaattop vindt dit jaar plaats in de Marokkaanse stad Marrakech en duurt t/m 18 november. Mijn collega Jos is erbij aanwezig  - met Goodfibrations.nl richten we ons immers op duurzame kledingproductie - en woont volgende week onder andere het event Peak Cotton: Action plan for a sustainable fashion industry bij.

 

De mens heeft tegenwoordig een grote invloed op het klimaat, met name door het grootschalige gebruik van fossiele brandstoffen, zoals olie en steenkool. Hierdoor komen enorme hoeveelheden broeikasgassen in de atmosfeer, wat bijdraagt aan het broeikaseffect en daarmee de opwarming van de aarde versnelt. Klimaatverandering, ofwel het stijgen van de temperatuur op aarde, trekt zich niets aan van landsgrenzen en dat actie hard nodig is, is iedereen inmiddels wel duidelijk. Daarom hebben 195 landen de handen ineengeslagen om zich samen sterk te maken tegen de ernstige gevolgen van klimaatverandering voor dieren, mensen en het milieu. Hierbij kun je denken aan een toename van het aantal hittegolven en overstromingen, maar ook aan meer droogte, gebrek aan drinkwater en het in gevaar komen van de voedselproductie. Veel planten- en diersoorten dreigen nog deze eeuw uit te sterven, omdat ze niet kunnen leven in een hogere temperatuur.

Een vrouw weeft stoffen voor het fair trade merk People Tree
Een vrouw weeft stoffen voor het fair trade merk People Tree

Wist je trouwens dat mode na olie de meest vervuilende industrie ter wereld is? Je staat er misschien niet zo bij stil, omdat de modewereld nog altijd bol staat van de glitter, glamour en mooie mensen en daarmee een air van succes om zich heen heeft hangen. De realiteit ziet er echter heel anders uit. De mode-industrie is verantwoordelijk voor maar liefst 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en 25 procent van het pesticidengebruik, om nog maar te zwijgen over de enorme hoeveelheden water die nodig zijn voor de productie van kleding en de arbeidsomstandigheden waaronder de meeste kleding geproduceerd wordt. Vanwege de lange productieketens die lopen van katoenboer tot modefabriek, is het lastig bedrijven direct aan te spreken op hun CO2-uitstoot. Gelukkig neemt een toenemend aantal modemerken zijn verantwoordelijk door te werken aan het terugdringen van hun CO2-uitstoot. Maar ook aan de andere kant, die van de consument, is veel winst te behalen. Het instorten van de Rana Plaza fabriek in 2013, waarbij meer dan duizend Bengaalse textielarbeiders om het leven kwamen, heeft de verduurzaming van de kledingindustrie in een stroomversnelling gebracht. Een groeiend aantal mensen weigert kleding nog als een wegwerpproduct te zien en keert de fast fashion industrie de rug toe. Ze maken een statement door te kiezen voor kleding die op een duurzame en eerlijke manier tot stand is gekomen en die lang meegaat.

Zo tovert Knowledge Cotton Apparel gebruikte PET-flessen om in een jas!
Zo tovert Knowledge Cotton Apparel gebruikte PET-flessen om in een jas!

Met Goodfibrations waren we een van de eerste Nederlandse online winkels die zich specialiseren in de verkoop van duurzaam en eerlijk geproduceerde kleding. We vertellen actief het verhaal achter de merken die we verkopen en delen informatie over hun CO2-beleid. Wij zijn ervan overtuigd dat de consument uiteindelijk het verschil kan maken en ervoor kan zorgen dat er minder kleding gemaakt hoeft te worden en er meer gewerkt kan worden met duurzame en gerecyclede materialen. Goedkope mode bestaat eigenlijk helemaal niet. Dat Trump het ook weet...

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)