'n droom: eigen label met winkel(s)

VENTDUNORD
VENTDUNORD

Als klein meisje vertelde ik mijn vriendinnen met volle overtuiging dat ik later een klerewinkel zou hebben. Daar werd vooral lachend op gereageerd, want ik had grammaticaal véél slimmere vriendinnen. Toen ik eenmaal 'groot' was, bleek ik het werken in een winkel helemaal niet zo leuk te vinden. Het is de enige keer dat ik tijdens mijn werk in slaap ben gevallen! Mijn droom veranderde in een eigen kledingmérk met winkel. Toen ik nadacht over wie ik wilde interviewen voor ons Kijkje achter het scherm wist ik het meteen: Pita! Die heeft een eigen kledingmerk, met niet één, maar sinds kort zelfs twee winkels! Op naar Pita dus, op naar VENT DU NORD in Amsterdam!

Nieuwe, tweede winkel
"Ja, er is veel gebeurd de laatste jaren", vertellen Pita en haar zakenpartner Rob als ik ze begroet in een superleuke winkelruimte in hartje Amsterdam. Echt zo’n schattig Amsterdams pandje met klein trappetje ervoor. Eentje naar boven en eentje naar beneden. In de winkel zelf bevindt zich nog een trap, naar een bovenruimte. Alle ruimtes worden gehuurd door Pita en Rob.

Het interieur van WIND
Het interieur van WIND

Ik loop van de ene stellage naar de andere, er is zo veel moois te zien! Een tafel met sieraden van de ontwerpster Susana. Aan de muur prachtig geïllustreerde kaarten van Alijt, een rekje met kleding van de Amsterdamse ontwerpster Deniz Mercan die ik nog niet kende. Een hoekje met originele notitieboekjes van About Blanks en prachtige leren tassen van Label88. Ik kijk enthousiast én verbaasd om me heen en vraag me hardop af wat ze gedaan hebben met die andere, grote winkel in de Utrechtsestraat. En hee… daar zie ik dan eindelijk een aantal jassen van VENT DU NORD zelf... Ehm, hoe zit dit precies? "Deze winkel is nieuw, ook voor ons!", vertelt Pita lachend. "De winkel in de Utrechtsestraat is er ook nog steeds; daar hangt de complete collectie van ons eigen jassenmerk. Die winkel draagt dan ook de naam VENT DU NORD. Net als onze webshop, waar de eigen collectie te koop is."

O.a. het Nederlandse merk DENIZENS wordt bij WIND verkocht
O.a. het Nederlandse merk DENIZENS wordt bij WIND verkocht

VENT DU NORD
Pita en Rob hebben beiden een technische achtergrond. Toen Pita een baan zocht na haar opleiding (HTS Confectie) kwam ze bij hetzelfde bedrijf terecht als waar Rob werkte, een grote producent van jassen. Pita werd door Rob 'het veld in' gestuurd en een nauwe samenwerking volgde. Het veld in betekende voor de pas afgestudeerde Pita dat ze fabrieken in voormalig Joegoslavië moest bezoeken om daar de kwaliteit van de productie te controleren. Na een aantal jaren intensief samenwerken zijn ze in 2002 samen het jassenmerk VENT DU NORD gestart. Met zoveel technische kennis in huis kun je er vanuit gaan dat de jassen niet alleen mooi zijn die ze op de markt brengen, maar je ook beschermen tegen de kou, regen en bad vibes. De stoffen worden zorgvuldig uitgezocht en komen vrijwel altijd uit Europa. Alle jassen zijn voorzien van een speciaal dun 'vliesje' in de voering zodat er geen zuchtje wind doorheen komt, maar je niet gaat transpireren. Er zit écht technische kennis achter dit Nederlandse jassenmerk, en ik snap nu waar de naam ‘VENT DU NORD’ vandaan komt!

Pita aan het werk...
Pita aan het werk...

Niet alleen een eigen jassenmerk…
Ik denk terug aan mijn droom van vroeger en stel ze die ene brandende vraag. Vanwaar een eigen winkel, en is dit voor hen een droom die uitkwam? Pita: "We begonnen met alleen een groothandel, maar toen we een keer een pop-up shop in Amsterdam huurden vonden we het beide zo leuk dat we dit zijn blijven doen. Je hebt op deze manier direct contact met de klant en staat meer 'in het leven', je bent eerder op de hoogte van de ontwikkelingen. De winkel in de Utrechtsestraat huren we al ruim drie jaar. Omdat men nu eenmaal niet elk seizoen een nieuwe jas koopt en omdat die winkel zo groot is, in- en verkopen we inmiddels ook bijpassende artikelen zoals shawls, mutsen en tassen. Dat zijn we steeds meer gaan uitbreiden met leuke producten van kleine of onbekende labels, want we kwamen met zoveel leuke en creatieve personen in contact. Uiteindelijk organiseren we er zelfs kunstexposities en wordt er yogales gegeven!".

Een gedeelte van de collectie (in 'm midden mijn exemplaar!)
Een gedeelte van de collectie (in 'm midden mijn exemplaar!)

Inspiratie & creatie
En de samenwerking, hoe verloopt die? "Alle beslissingen nemen we samen, de enige voorwaarde is dat we het beide leuk moeten vinden", vertelt Rob. "Het aanwezig zijn in een winkel vinden we zo leuk dat we er sinds kort een tweede winkel (onder de naam WIND) bij zijn begonnen in de Rosmarijnsteeg op nummer 10. Midden in het centrum van Amsterdam en dus ook met een andere doelgroep. We verkopen daar wel een gedeelte van onze eigen collectie maar verhuren vooral ook gedeeltes van de winkel aan kleinere labels. Op die manier houden we contact met wat er speelt in de modewereld en blijven we geïnspireerd voor ons eigen merk. We werken elke ochtend samen op kantoor aan ons eigen label, en fietsen daarna naar de winkels voor de praktijk. Uiteindelijk willen we nog wel een derde winkel!".

De winkel in de Utrechtsestraat
De winkel in de Utrechtsestraat

Dat bedoel ik. Op zo’n manier is het runnen van eigen klerewinkel natuurlijk helemáál niet saai. Rob en Pita zijn continu in ontwikkeling en doen enkel wat ze leuk vinden en waarin ze geloven. De winkel (het contact met de jonge, creatieve labels en de klanten zelf) geeft hen voldoende inspiratie om steeds weer een nieuwe collectie mooie jassen op de markt te brengen. Een succesvolle samenwerking dus, die wat mij betreft nog heel lang blijft duren. Kan ik af en toe tenminste zo’n fijne jas bij ze shoppen…

Met mogelijkheden om ruimte te huren
Met mogelijkheden om ruimte te huren

Kom kennismaken met Rob en Pita op Flavourites Live. Probeer die fijne jassen uit, en bewonder de andere leuke items die ze meebrengen. Op die manier werd ik ook fan van VENT DU NORD!

Pita en Rob, het team achter VENT DU NORD
Pita en Rob, het team achter VENT DU NORD

reacties op dit blog (2)

19 oktober 2015
Nathalie
Dit is echt een heel mooie winkel. Qua inrichting bedoel ik.
09 oktober 2015
Oane en Atty
hallo Pita en Rob, Wat een leuk interview! Nu zijn we ook weer op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in jullie bedrijf. Ondertussen hebben we veel plezier van onze fijne Vent du Nord jassen! Veel succes en een hartelijke groet!
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)