Miniatuur verhaaltjes op een tegel

Een kijkje achter 't scherm bij StoryTiles
Een kijkje achter 't scherm bij StoryTiles

StoryTiles mag je gerust een succesverhaal noemen. Want onder diegenen die dit interview lezen zullen er vast velen zijn die de tegeltjes van StoryTiles kennen… Of je hebt er zelf één aan de muur hangen, of je hebt er eens één cadeau gedaan. Het is zo’n mooi en goedgemaakt product: een klein kunstwerkje voor aan de muur, modern maar met een authentiek karakter. En grappig ook! Elk tegeltje vertelt een eigen verhaal. Een interview met de maakster van de tegeltjes van StoryTiles dus!

En dat is voor mij, als fan, iets om naar uit te kijken. Ik heb niet alleen bewondering voor het product maar zeker ook voor de manier waarop het product in de markt wordt gezet. Iets moois maken of een leuk idee hebben is één ding maar er dan ook nog een succes van maken is stap twee. En dat hebben ze bij StoryTiles erg goed gedaan! Op zo’n typische Hollandse (lees: grauwe) dag bezoek ik beeldend kunstenaar Marga, de ontwerpster van StoryTiles. Marga heeft haar atelier aan de Amstel in Amsterdam, in een grote loods waar meerdere creatieve bedrijven gevestigd zitten. Een heerlijke plek, want wie wil er met dit weer nou niet lekker binnen zitten en zich met creatie bezig houden? Het is meteen duidelijk waar we moeten zijn want op de deur zien we een grote afbeelding van een Hollandse tegel. 

Heerlijk: alle tegels bij elkaar!
Heerlijk: alle tegels bij elkaar!

Zodra we binnenkomen staan we in het magazijn. En dat geeft meteen een beetje een overdonderende indruk. Hoge kasten gevuld met alle tegels die Marga ontworpen heeft. En dan ook nog eens allemaal in drie verschillende formaten… Wow! We beginnen dan ook, naast het begroeten van Marga, meteen met het lopen langs de rekken. We hebben nu immers de kans om ze eens allemaal bij elkaar te zien!

Groot feest als er weer een collectie versgebakken tegels aankomt; rechts twee moderne tegels
Groot feest als er weer een collectie versgebakken tegels aankomt; rechts twee moderne tegels

De collectie van StoryTiles bestaat standaard uit twee series: de oud Hollandse tegels en de moderne tegels. Regelmatig wordt er een nieuwe, special serie aan toegevoegd. Zo is er o.a. een samenwerking met het Van Gogh Museum waar Marga een hele collectie tegeltjes voor heeft gemaakt met fragmenten uit het werk van Van Gogh.

Een greep uit de collectie die is gemaakt i.s.m. het Van Gogh Museum
Een greep uit de collectie die is gemaakt i.s.m. het Van Gogh Museum

Haar allernieuwste serie, ‘A Golden Age Encounter’, is ontstaan uit een samenwerking met het Rijksmuseum. Op deze tegeltjes zie je afbeeldingen terug van dieren die Marga tegenkwam in kunstwerken uit de Gouden Eeuw.

Prachtig: de tegels uit de serie 'A Golden Age Encounter'
Prachtig: de tegels uit de serie 'A Golden Age Encounter'

Daarnaast blijft Marga de serie moderne tegeltjes uitbreiden. Zoals met de serie ‘Asian Treasures’, tegeltjes met een Aziatisch sfeertje waarop typisch Aziatische bloemen terugkomen. Of de serie ‘A Paper World’, tegeltjes gevuld met confetti!

Gespot onder de moderne tegels: de serie 'A Paper World'
Gespot onder de moderne tegels: de serie 'A Paper World'

Zelf ben ik vooral fan van haar oud Hollandse tegeltjes. Ik vind de oud Hollandse tegel met die typisch handgeschilderde, blauwe decoraties al mooi van zichzelf. Met de (vaak humoristische) toevoeging van Marga wordt zo’n tegeltje ineens een modern kunstwerkje.

Mijn persoonlijke favorieten: de oud Hollandse tegels
Mijn persoonlijke favorieten: de oud Hollandse tegels

Met deze oud-Hollandse tegeltjes is het ook allemaal begonnen vertelt Marga. “Ik had de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten afgerond en werkte daarnaast bij Loods5. Vanzelfsprekend had ik daar vooral interesse in de kunstafdeling. Ik voelde zelf ook de behoefte om iets te gaan creëren, maar was ook weer wars van dat zweverige dat vaak om kunst en kunstenaar heen kan hangen. Kunst moet voor mij toegankelijk zijn. Ik heb me tijdens mijn opleiding dan ook zoveel mogelijk gericht op de verschillende kunsttechnieken, die wilde ik me allemaal eigen maken. Uiteindelijk vond ik het heerlijk om met collage-achtige werken bezig te zijn. Dit in combinatie met keramiek. Op een dag kreeg ik van mijn oma een doos met oud-Hollandse tegeltjes, echt bijzondere exemplaren. Dat gaf mij de inspiratie voor StoryTiles. Al die prachtige tekeningen, ik zag daar verhaaltjes in, en voegde er mooie en grappige details aan toe. Mijn schoonzus Judith was enthousiast over het resultaat en we hebben er een paar opgehangen in haar vintage winkel. Nadat er op een dag vijf verkocht werden bedachten we samen ‘let’s go for it’. Dit is een product dat meer aandacht verdient!

Marga van Oers met rechts haar eerste tegeltjes
Marga van Oers met rechts haar eerste tegeltjes

Judith is een waar organisatietalent en heeft het management van StoryTiles opgepakt, ik ben verantwoordelijk voor de creatieve invulling. We zijn beiden heel kritisch op kwaliteit, van verpakking tot producent dus we hebben hier uitvoerig onderzoek naar gedaan. Voor het bakken van onze tegels vonden we een heel goed adres in Nederland, daar zijn we heel blij mee, zo blijft het een écht Nederlands product.”

Overal op de werkplek verzamelt Marga inspirerend beeld voor een nieuwe serie...
Overal op de werkplek verzamelt Marga inspirerend beeld voor een nieuwe serie...

Marga vervolgt terwijl we nog steeds in het magazijn van tegeltje naar tegeltje lopen: “Het magazijn staat hier nog maar sinds kort, eerder werden alle tegels vanuit een extern magazijn naar de klanten en winkels verstuurt maar we doen het toch liever zelf, kunnen we de kwaliteit constant bewaken!”. In een vide boven het magazijn (met uitzicht op het water) bevindt zich het kantoor van StoryTiles waar drie dames achter de laptop zitten te werken. “Hier onderhouden we de website, maken de brochures, bewerken foto’s en natuurlijk de gehele administratie.” Het is mij meteen duidelijk op welke plek Marga normaal gesproken zit. Een muur is volgeplakt met foto’s en ander inspirerend beeldmateriaal. Marga geeft aan: “Eén stoel is leeg, daar kan Judith plaatsnemen als ze in Nederland is, zij is een tijd terug verhuist naar Dubai en toevallig zitten we net in een skype overleg met haar.” Over een fijne werkplek gesproken!

Ook aan de verpakking wordt gedacht, kwaliteit staat hoog in het vaandel
Ook aan de verpakking wordt gedacht, kwaliteit staat hoog in het vaandel

Naast álle tegels zie ik in het atelier ook andere kunstwerken van Marga. Zo veelzijdig als ze is opgeleid, zo werkt ze ook. Van schilderijen en beelden tot houten panelen die eveneens bewerkt worden met haar collages. Ook deze StoryWoods worden via StoryTiles.com verkocht. Als ik Marga vraag naar haar wens voor de toekomst met StoryTiles komt er een geheimzinnige glimlach op haar gezicht; “Ja, er komt binnenkort een heel leuk, nieuw samenwerkingsproject aan. Maar eh… daar kan ik nu nog niets over verklappen.”

Judith en Marga samen, een top-team!
Judith en Marga samen, een top-team!

Ik heb er alle vertrouwen in dat ook dit weer een succes gaat worden; heb vandaag zoveel verschillende tegeltjes gezien (én mijn eigen collectie weer uitgebreid…). Elk tegeltje op zich is een uniek kunstwerkje dus geweldig als daar steeds weer iets nieuws aan toegevoegd gaat worden. Ook nieuwsgierig? StoryTiles is te volgen via Facebook, Instagram en Twitter!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)