Hè bah: wéér verliefd. Op een tapijt.

Kijkje achter ’t scherm bij Rozenkelim.nl – unieke, vintage vloerkleden en kelims
Kijkje achter ’t scherm bij Rozenkelim.nl – unieke, vintage vloerkleden en kelims

Sinds het interview dat ik onlangs in Hillegom had ben ik al aan het twijfelen. Zal ik wel, zal ik niet…. Zo'n prachtige berber aanschaffen. Wat een rijkdom aan vloerkleden heb ik in de showroom van Rozenkelim gezien! Ik denk dat een tipje hier dan ook op z'n plaats is: als je zélf een bezoek gaat brengen aan de showroom van Rozenkelim, ga dan vooral met de auto. Hoogstwaarschijnlijk wil je met meerdere tapijten weer naar huis; al is het alleen al om ze thuis uit te proberen! Vandaag een Kijkje achter ’t scherm bij Rozenkelim.nl - unieke, vintage vloerkleden en kelims.

Toen ik Jeroen vroeg of ik hem kon interviewen had ik verwacht naar zijn huis in Haarlem te gaan, want tot voor kort runde hij zijn webshop nog vanuit zijn huis. Maar Jeroen nodigde mij uit om langs te komen op zijn nieuwe locatie; een showroom in Hillegom. Een grote ruimte op het industrieterrein waar je al die geweldige kleden die je op de website kunt bekijken in het echt kunt bewonderen. Netjes op soort en op maat gestapeld. Jeroen en Rene zijn niet te beroerd om ze even voor je uit te leggen. Ook al is het de onderste van de stapel… Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje een overweldigend gevoel had toen ik er naar binnen liep. Wat een keuze! En vooral: wat ontzettend gaaf om al die verschillende vloerkleden zo bij elkaar te zien!

De showroom is geopend op de dinsdag en donderdag t/m zaterdag van 10 tot 16 uur
De showroom is geopend op de dinsdag en donderdag t/m zaterdag van 10 tot 16 uur

Jeroen is met zijn webshop Rozenkelim.nl (de naam zegt het al) zo’n drie jaar geleden begonnen met de verkoop van authentieke rozenkelims uit Moldavië. Daar is het weven van kelims een eeuwenoude traditie onder vrouwen. Zij maken unieke, handgeweven kelims met een veelal donkere achtergrond en bloemen motief, er is dus nooit een tweede exemplaar! Jeroen ontdekte deze rozenkelims toen hij samen met zijn vrouw Ebru, Turkse van origine, een droom aan het verwezenlijken was: het restaureren van een oude olijfoliefabriek op het Turkse schiereiland Datca. Ze waren verliefd geworden op de prachtige natuur en de authenticiteit van het gebied. En tijdens dat opknappen werd er natuurlijk ook veel gewinkeld! Zo ontdekten ze de kleurrijke oude kelims met grote rozenmotieven die ze nog niet in Nederland hadden gezien.

Vintage rozenkelims, originals, patchwork en meer soorten!
Vintage rozenkelims, originals, patchwork en meer soorten!

Jeroen, destijds nog werkzaam als projectmanager bij een groot computerconcern, was zo enthousiast over de kelims dat hij erover dacht om ze te gaan verkopen in Nederland. Hij nam er 5 mee naar huis, zette ze op Marktplaats.nl en … verkocht er niet één. Jeroen: "Mensen reageerden wel, maar wilden net een andere kleur of toch een andere maat… Ik moest dit anders aanpakken, nam contact op met de leverancier van de handgemaakte vloerkleden en kon zo wel zestig verschillende tapijten aanbieden!" Jeroen nam een jaar verlof, creëerde ruimte in huis voor de opslag, maakte goede foto’s en een website. En werd, zoals ook wij bij Flavourites hem kennen, de rozenkelim specialist!

Rozenkelim.nl haalt de kleden uit Moldavië, Turkije, Marokko en Iran
Rozenkelim.nl haalt de kleden uit Moldavië, Turkije, Marokko en Iran

Nu, drie jaar later zie ik dus met eigen ogen in de showroom (zijn huis werd te klein) dat het bij alleen die rozenkelims niet is gebleven. Jeroen haalt op dit moment de meest prachtige tapijten, naast Turkije dus, uit Moldavië, Marokko en Iran. "Meestal koop ik oude, vintage kleden van zo’n 30 tot 80 jaar oud in. Deze reinigen we eerst grondig, we knappen ze op en soms worden ze zelfs opnieuw geverfd", vertelt Jeroen. "We hebben ook contacten met fabriekjes waar de tapijten op maat gemaakt kunnen worden zoals de patchwork tapijten die gemaakt worden van vintage vloerkleden of rozenkelims. Bij deze vloerkleden kunnen klanten zelf  de gewenste kleur of maat opgeven."

Hierboven zie je mijn persoonlijke favoriet hangen, een blauwe berber!
Hierboven zie je mijn persoonlijke favoriet hangen, een blauwe berber!

Ook het tapijt dat mij maar niet meer los laat sinds het bezoek aan de showroom, is eventueel op maat te bestellen: de authentieke berber uit Marokko. Jeroen: "Deze berbers komen uit de regio van het Midden-Atlasgebergte. Met een busje rijden we dan het dorp binnen en roepen met de dictafoon om of iemand zijn tapijt wil verkopen. De berbers worden daar nog steeds met de hand van hoogwaardige kwaliteit wol vervaardigd, meestal in natuurlijke wolkleuren: een ivoorkleurige achtergrond met bruin-zwarte of grijze motieven. Na het knopen wordt de berber in z’n geheel gewassen met zeep en daarna gedroogd in de zon zodat ze heerlijk zacht aanvoelen." Geloof me, als je ze in het echt ziet én aanraakt ben je verkocht! Omdat ze dus nog steeds op traditionele wijze vervaardigd worden is het mogelijk om specifieke wensen door te geven. Zo heeft Jeroen onlangs, op verzoek, een berber met roze streep laten maken, hoe gaaf!

Op werkbezoek in het Atlasgebergte.... wow!
Op werkbezoek in het Atlasgebergte.... wow!

Naast de berbers, rozenkelims en patchworks verkoopt Jeroen ook nog bijpassende accessoires, gevonden in diezelfde landen. Zoals hammamdoeken en kussens. In de webshop kun je alles goed bekijken: er zijn goede en meerdere foto’s per item beschikbaar en mogelijkheden om diep in te zoomen. En ondanks dat ik het zelf geweldig vind om de showroom te bezoeken en alle tapijten in het echt te zien en te voelen ben ik het met Jeroen eens dat je een tapijt toch vooral in je eigen huis moet zien voordat je 'm koopt. Vandaar dat Rozenkelim.nl een geweldige service voert: bij orders boven de € 100,- gratis verzenden, wereldwijd! En is jouw bestelde tapijt het dan toch niet helemaal, plan dan vooral een bezoek aan de showroom die de meeste dagen van de week open is en maak daar kennis met Jeroen die graag met je meedenkt. Want Jeroen, die heeft natuurlijk al lang zijn baan opgezegd! 

Nieuwsgierig naar de oude olijfoliefabriek in Datca? Zie: www.vilaolivio.com
Nieuwsgierig naar de oude olijfoliefabriek in Datca? Zie: www.vilaolivio.com

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)