Dit zijn de kamerplanten trends voor 2024

Kamerplanten trends van 2024
Kamerplanten trends van 2024

Of je nou klein of groot woont, een minimalistisch of juist over the top interieur hebt, een kamerplant hoort erbij. En niet zomaar als een stukje groene decoratie, maar als echt onderdeel van je interieur. We laten je in dit blog 7 kamerplantentrends zien waarmee je je huis een groene boost geeft.

Aquatecture

Deze trend ga je komend jaar overal terugzien: plant design in een klein aquarium of terrarium - met of zonder vissen! Sowieso perfect voor mensen die klein wonen, maar ook al heb je wel de ruimte is het een te gek accessoire voor in huis. Je kunt je aquarium ontwerp zo simpel of gek maken als je wilt. Het is eigenlijk tuinieren op microniveau! Dus stof je vissenkom af of scoor er een in de kringloopwinkel, vul ‘m met mini bomen, wuivende struiken, kleurrijke planten, stenen etc. en geef het een mooie plek in huis. Als je er ook visjes in wilt laten wonen, kies dan wel planten die goed zijn voor je zwemmende vriendjes. Kijk voor meer inspiratie op Pinterest en zoek dan bijvoorbeeld op planten in vissenkom of planten in terrarium. 

Dé plantentrend van 2024: aquatecture!
Dé plantentrend van 2024: aquatecture!

Kamerplanten gordijn 

We zagen de afgelopen jaren al wanddecoratie van mos of kleine planten, maar met een kamerplanten gordijn pak je écht uit. Slingerende en klimmende planten zijn een populaire en slimme manier om dat urban jungle gevoel te creëren zonder dat je hele vloer vol staat met planten. Dat is ook meteen een stuk veiliger als je kleine kinderen of huisdieren hebt. Een simpele manier om een planten gordijn te maken, is door een serie hangplanten naast elkaar te hangen, zoals philodendron, peperomia, pothos en hoya. Wil je van je planten gordijn een echte eyecatcher maken, dan is Pinterest je beste vriend; van rails en stokken tot houten constructies en metalen trellis. 

Hang verschillende planten naast elkaar om een plantengordijn te maken
Hang verschillende planten naast elkaar om een plantengordijn te maken

Zeldzame planten

Als je al een poosje bezig bent met het aanleggen van een urban jungle of gewoon houdt van bijzonder groen in huis, dan word je vast heel blij van deze kamerplanten trend! Komend jaar zul je steeds vaker zeldzame planten zien, bijvoorbeeld met unieke bladeren of in bijzondere kleuren. Ook bloeiende kamerplanten zoals een zeldzame orchidee zijn in 2024 helemaal hot. Wil je echt voor next level zeldzame planten gaan, check dan het aanbod van (lokale) gespecialiseerde kwekerijen of ruil stekjes met andere plantenliefhebbers op online planten communities. Leuk voor je stekjes: geef ze een ereplekje in de stekvaasjes van Muurbloempjes!

Zeldzame planten
Zeldzame planten

Back tot the 70’s 

De jaren ‘70 zijn inmiddels vijf decennia geleden, dus hoogste tijd voor een revival in 2024! Nu hoef je niet meteen met een zitkuil en geel-oranje muren aan de slag te gaan, maar grote kamerplanten en cactussen zijn weer helemaal hot! Van chlorophytum - die als bijnaam spinplant heeft - tot rubberboom en grote krulvarens, ze mogen weer helemaal shinen in jouw interieur! En - heel fijn - deze planten groeien snel en zijn makkelijk te verzorgen. 

De krulvaren is weer terug uit de '70's!
De krulvaren is weer terug uit de '70's!

Statement bomen

Heb je niet per se behoefte aan (heel) veel planten, maar wil je wel één mooi groen element  in huis, ga dan voor een boom. Je leest het goed, gewoon binnen, in huis! Ze hebben over het algemeen wel wat meer zorg nodig dan de gemiddelde kamerplant. Zorg ervoor dat je boom het naar zijn zin heeft, dus juiste lichtinval en temperatuur bijvoorbeeld. Op die manier kun je heel lang plezier hebben van je boom in huis. Ga bijvoorbeeld voor een olijfboom. Die past heel goed in een Scandinavisch interieur, met die mooie groen grijze blaadjes. De stoere ficus lyrata matcht juist heel goed met een industrieel interieur en - onze favoriet - de kamerlinde past perfect bij een moderne inrichting.

Mooi en handig: een verticale kruidentuin
Mooi en handig: een verticale kruidentuin

Living walls en vertical gardens

Ze hebben iets weg van het plantengordijn, maar living walls en vertical gardens zijn echt bedoeld voor aan de wand. Het is een perfecte manier om een statement te maken en op een stijlvolle manier veel groen aan je interieur toe te voegen. Behalve dat zo’n verticale tuin er heel mooi uitziet, heeft het ook nog eens veel voordelen. Planten zuiveren de lucht, dat is dus goed voor je luchtwegen. Een flinke plantenwand werkt ook isolerend door de wijze waarop de lucht wordt geabsorbeerd. Ook nemen planten vocht op, wat weer zorgt voor de o zo nodige luchtvochtigheid in huis. En misschien nog wel het belangrijkste voordeel: je mentale gesteldheid krijgt een enorme boost van zo’n mooie, bloeiende plantenwand! Tip voor in de keuken: maak een plantenwand van verschillende keukenkruiden. Zo van de wand in de pan!

Botanopia heeft een speciaal pakket met  biologische plantenverzorging
Botanopia heeft een speciaal pakket met biologische plantenverzorging

Duurzaam en milieuvriendelijk

Duurzaamheid staat al een hele tijd op de planten agenda, maar in 2024 verhuist dit onderwerp naar the top of the list! We willen, nee eisen, dat kamerplanten biologisch zijn geteeld, ondersteunen kleine en verantwoorde kwekers. Voor de verzorging van onze kamerplanten gebruiken we alleen maar organische middelen en we zetten ze in biologisch afbreekbare potten. Om ervoor te zorgen dat er minder planten als groenafval eindigen, koesteren we kneusjes en minder esthetische exemplaren. En die pamperen we net zo lang totdat ze weer helemaal zijn opgeleefd!

Bronnen: 
Familyhandyman
Living etc.
Pinterest predicts

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)